Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Dolar güne hareketli başladı: Kritik seviyenin üstünde!

Dolar/TL bir aydan uzun süredir 14.5-15 arasında işlem gördüğü dar bant içinde yükselişini sürdürdü. Kamunun yön belirleyiciliği olduğu kur bu ay ilk kez 14.80'e yükselirken piyasalarda ABD başta olmak üzere küresel merkez bankası sıkılaştırma adımlarının etkileri takip ediliyor.

Yayınlanma Tarihi: 27 Nisan 2022 - 10:46:59
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2022 - 10:47:13
Dolarda büyük faiz artışı bekleniyor!
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ihracatçılardan ve turizm dahil döviz kazandırıcı hizmetlerden döviz varlıklarını artırıcı adımlarını güçlendirerek sürdürüyor.

Bu kesimlerden elde ettiği dövize rağmen TCMB’nin swap hariç döviz rezervleri eksi 45 milyar dolar seviyelerinde kalırken bu gerçekleşme TCMB’nin yeni yöntemlerle elde ettiği dövizin kamunun belirleyici olduğu kur politikasında yılbaşından beri döviz satışında kullandığını gösteriyor.

Piyasalar enerji maliyetlerindeki artışla birlikte ekonomi politikalarının her geçen gün daha fazla dövize ihtiyaç duyması nedeniyle sürdürülebilirlik konusunda büyük endişeler taşıyorlar.

Hükümet ise kurda istikrarın sağlandığı ve faiz sorunun bittiğini, bundan sonra da sırada yüksek enflasyonda yılsonuna doğru başlayacak düşüş olduğunu söylüyor.

Hali hazırda yüzde 60’ı aşan enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 70-80 bandına kadar yükselmesi beklenirken, yılsonu enflasyon beklentileri de her geçen gün belirginleşen yukarı revizyonlarla yüzde 55’i aştı.

Bu kapsamda TCMB’nin yarın açıklayacağı enflasyon raporunda yüzde 23 civarındaki yıl sonu enflasyon tahminini ne kadar yükselteceği de piyasalarda takip edilecek.

Bugün yurtiçinde açıklanacak veri bulunmuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin İSO toplantısındaki açıklamaları takip edilecek gündem maddeleri arasında yer alıyor. Piyasalarda Osman Kavala’ya verilen ömür boyu hapis cezası kararı sonrası uluslararası tepkiler ardından sürecin Türkiye ile batı ilişkilerine etkisi takip ediliyor.

KÜRESEL PİYASALARDA SERT SATIŞ BASKISI

Küresel ekonomi hakkında kaygıların yatırımcıları riskli varlıklardan, dolar ve devlet tahvilleri gibi güvenli liman olarak görülen varlıklara yönlendirmesiyle küresel piyasalarda görülen satışlar Asya işlemlerinde de devam etti.

Halihazırda ABD’de faizlerin öngörülenden daha hızlı yükseltileceği beklentileri, yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle kaygılı olan finansal piyasalar, bu hafta Beijing’in katı koronavirüs önlemleri getirerek tecrit uygulamasına geçmesiyle oluşan ekonomik büyüme kaygılarından da etkilendi.

Küresel piyasalarda dolar nisan ayını 2015’ten bu yana en iyi aylık performans ile kapatmaya hazırlanıyor.

Petrol fiyatları, Rusya’nın Polonya’ya doğalgaz arzını kesmesiyle tırmanan jeopolitik gerilimlerden destek bularak Asya işlemlerinde kazanımlarını artırmış durumda.

Türkiye ekonomi politikasında ilişkin takip edilen risklerin başında ithal enerji maliyeti yer almaya devam ediyor. Her ne kadar yazın enerji ithalatının bir miktar azalması beklense de Türkiye aylık 8 milyar doları aşan bu maliyeti TCMB rezervlerinden finanse etmeye devam ediyor.

Dolar/TL Rusya’nın Ukrayna operasyonu ile yerleştiği 14.5-15 dar bandında kalmaya devam ederken geçen haftaya göre kurda sınırlı da olsa yükselişler de görülüyor. Dolar/TL nisan ayında ilk kez 14.8’i aşmış durumda. TL’nin dolar karşısındaki bir aylık değişimi hala sıfır seviyesinde. Kur bu sabah 08.59’da 14.7725/14.7800 seviyesinde.

TCMB’nin bilançosunun yüzde 5’ine kadar devam eden tahvil alımlarının da desteğiyle gösterge 10 yıllık tahvilde ise bileşik getiri geçen ay yüzde 28.57 ile test ettiği zirveden gerilemiş durumda. Gösterge 10 yıllık tahvilde geçen hafta yüzde 22’in altı test edildi dün son işlem yüzde 21.48 oldu.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri martta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten sonra gerilemişti.

(Reuters)

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

9 kişinin katili üç Hizbullah tetikçisi daha serbest!

Sonraki İçerik

“Kılıçdaroğlu artık aday”

İlgili İçerik

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Emekli aylıklarına yapılacak zamda üç temel kıstas…

TBMM’de yeni yasama yılı törenle açıldı…
Ekonomi

Emeklilere “refah payı artışı” ve “asgari ücret” hazırlıkları

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: Asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybı 7 bin 726 liraya ulaştı

CHP’li Ağbaba: İktidar’ın devrim diye nitelendirdiği düzenlemede yeni bir yıkım çıktı
Ekonomi

SSK, BAĞ-KUR, memur ve memur emeklilerinin 4 aylık zam oranı belli oldu

Tüp fiyatları fırladı
Ekonomi

Ev tüpü bir gecede 220 lira zamlandı…

İşte 2023’te beklenen en düşük memur ve emekli maaşı!
Ekonomi

Vergi, harç ve cezalara 1 Ocak’ta 27,83 zam!

Sonraki İçerik
“Kılıçdaroğlu artık aday”

"Kılıçdaroğlu artık aday"

Gündem

CHP İstanbul İl Başkanı Yüksel: “İstanbul’da CHP iktidarını koruyacağız”

CHP İstanbul İl Başkanı Yüksel: “İstanbul’da CHP iktidarını koruyacağız”

Numan Kurtulmuş: EYT’yle ilgili son noktaya gelindi

Numan Kurtulmuş’tan “fon krizi” açıklaması

YRP’li Kılıç: “Terörist başının TBMM’ye gelmesi değil telaffuz, tahayyül dahi edilemez”

Suat Kılıç’tan fon soruşturmasıyla ilgili Erdoğan’a çağrı

CHP Grup Başkanı Öztrak’tan Bakan Şimşek’e istifa çağrısı

CHP Grup Başkanı Öztrak’tan Bakan Şimşek’e istifa çağrısı

Bahçelievler’deki toprak kaymasında bir kişi sağ kurtarıldı…

Bahçelievler’deki toprak kaymasında bir kişi sağ kurtarıldı…

Soma’da maden işçilerinin alacak eylemi sürüyor

Soma’da maden işçilerinin alacak eylemi sürüyor

CHP’li Sarı: “Her genel başkan cumhurbaşkanı adayıdır”

CHP’li Sarı: “Her genel başkan cumhurbaşkanı adayıdır”

Kılıçdaroğlu’ndan İmamoğlu açıklaması: “Siyasi tutuklu değil”

Kılıçdaroğu: “Allah aşkına ya hırsızlığın fetvası mı olur?”

9. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na 300’den fazla Fortune 500 şirketi ve sektör lideri katılacak

9. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na 300’den fazla Fortune 500 şirketi ve sektör lideri katılacak

Sinoplu yurttaş: “İki kişi çalışıyoruz, yine yetmiyor”

Sinoplu yurttaş: “İki kişi çalışıyoruz, yine yetmiyor”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist