Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

CHP’den meclise SADAT önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, SADAT’ın faaliyetlerinin araştırılması ve seçim güvenliğini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Yayınlanma Tarihi: 18 Mayıs 2022 - 13:37:39
Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2022 - 13:38:35
Resmi Gazete’de yayımlandı: TBMM’nin tatili ertelendi
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Araştırma önergesinin gerekçesinde, “Suriye’deki iç savaş ve iç karışıklık sürecinde ve bu ülkeden Türkiye’ye yaşanan sığınmacı akınında büyük rol oynadığı belirtilen bu şirketle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Cumhurbaşkanlığı’nın, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın ne gibi ilişkileri olduğunun açıklığa kavuşması ve kamuoyunun bu konuda aydınlatılması şarttır” ifadeleri kullanıldı.

CHP grup başkanvekilleri imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, SADAT’ın faaliyetlerinin araştırılması ve seçim güvenliğini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulması talep edildi. Önergenin gerekçesinde, “SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ismiyle Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş olan şirketin ana sözleşmesi 2012 yılında tescil edilmiştir. Şirketin ana sözleşmesinde, şirketin amacı, ‘Uluslararası alanda savunma danışmanlığı, güvenlik güçlerinin organizasyonu, güvenlik güçlerinin eğitimi, güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacağı kıyafet ve yiyeceklerin ilgili ülke, Türkiye ve üçüncü ülkelerden üretimi, alış-satış, tedarik ve temini için ihaleler açmak, ihalelere girmek, teklifler vermek, teklifler almak, ithalat ve ihracat yapmak’ olarak ifade edilmektedir. Şirket, ana sözleşmesine göre her nevi av silahı, ateşli ve ışınlı silah ve bu silahlara ait mermi ve fişeklerin ve bu amaca uygun her türlü hizmet ve malzemenin temini, toptan ve perakende alım satımını, ithalat ve ihracatını pazarlayabilmekte, eğitimini verebilmekte, açık ve kapalı özel atış poligonları yapıp, işletebilmekte, MKE bayiliği alabilmekte, silah parçaları alıp satabilmekte, uluslararası alanda taşeronluk yapabilmektedir” denildi.

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

SADAT’IN İSTEĞİYLE SİLAHLI KUVVETLER YAPILANDIRILDI

“SADAT’ın keskin nişancılık, gayrı nizami harp, meskun mahal operasyonları, tank avcılığı eğitimleri verdiği belirtilmekte ancak SADAT’ın bu eğitimleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Milli İstihbarat Teşkilat Başkanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verip vermediği, yurtdışında hangi ülkelerde eğitimler verdiği konusunda bilgi bulunmamaktadır. Bir paramiliter kuruluş olarak değerlendirilen SADAT, sabotaj, baskın, pusu kurma, suikast ve tedhiş alanlarında da eğitim vermektedir. Şirketin en büyük hisse sahibi olan ve bir zamanlar Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevini de üstlenen Adnan Tanrıverdi’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Silahlı Kuvvetler’in yeniden yapılandırılmasına ilişkin tüm önerilerinin hayata geçtiğine yönelik sözleri hafızalardadır. Askeri yargının kaldırılmasından, Yüksek Askeri Şura’nın yapısına, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasından askeri okulların yapısına kadar SADAT Şirketi’nin isteğiyle bir dizi değişiklik yapıldığı anlaşılmaktadır.

İLİŞKİLERİ AÇIĞA ÇIKARILMALI

Ayrıca Tanrıverdi’nin, başkenti İstanbul, resmi dili Arapça olan İslam Ülkeleri Konfederasyonu Anayasası’nın yazım çalışmalarında da bulunmuş bir eski tuğgeneral olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Çok köklü bir devlet ve ordu geleneği bulunan ülkemizin, askeri anlamda hedeflerinin bir paramiliter şirketin amaçları istikametine sokulması gibi bir hataya tevessül edildiği ileri sürülmektedir. Suriye’deki iç savaş ve iç karışıklık sürecinde ve bu ülkeden Türkiye’ye yaşanan sığınmacı akınında büyük rol oynadığı belirtilen bu şirketle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Cumhurbaşkanlığı’nın, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın ne gibi ilişkileri olduğunun açıklığa kavuşması ve kamuoyunun bu konuda aydınlatılması şarttır. İktidar partisi tarafından Türkiye’deki tüm olumsuzlukların sebebi olarak dış güçler gösterilmektedir. İktidar partisi yürüttüğü korku siyasetinin bir parçası olarak iç kamuoyuna yönelik ortaya attığı dış güçler paranoyasını her daim diri tutmaya çalışmaktadır. İktidar partisinin yaymaya çalıştığı bu söyleme uygun bir yapı olarak çalışma alanları ve verdikleri hizmetler dikkate alındığında dış güçlerin Türkiye içinde başvurabilecekleri yapı olarak akla ilk SADAT gelmektedir.”

İşte CHP Grup Başkanvekillerinin meclise sundukları önergenin tam metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ismiyle Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş olan şirketin ana sözleşmesi 2012 yılında tescil edilmiştir. Şirketin ana sözleşmesinde, şirketin amacı, “Uluslararası alanda savunma danışmanlığı, güvenlik güçlerinin organizasyonu, güvenlik güçlerinin eğitimi, güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacağı kıyafet ve yiyeceklerin ilgili ülke, Türkiye ve üçüncü ülkelerden üretimi, alış-satış, tedarik ve temini için ihaleler açmak, ihalelere girmek, teklifler vermek, teklifler almak, ithalat ve ihracat yapmak” olarak ifade edilmektedir. Şirket, ana sözleşmesine göre her nevi av silahı, ateşli ve ışınlı silah ve bu silahlara ait mermi ve fişeklerin ve bu amaca uygun her türlü hizmet ve malzemenin temini, toptan ve perakende alım satımını, ithalat ve ihracatını pazarlayabilmekte, eğitimini verebilmekte, açık ve kapalı özel atış poligonları yapıp, işletebilmekte, MKE bayiliği alabilmekte, silah parçaları alıp satabilmekte, uluslararası alanda taşeronluk yapabilmektedir.

SADAT’ın keskin nişancılık, gayrı nizami harp, meskun mahal operasyonları, tank avcılığı eğitimleri verdiği belirtilmekte ancak SADAT’ın bu eğitimleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Milli İstihbarat Teşkilat Başkanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verip vermediği, yurtdışında hangi ülkelerde eğitimler verdiği konusunda bilgi bulunmamaktadır. Bir paramiliter kuruluş olarak değerlendirilen SADAT, sabotaj, baskın, pusu kurma, suikast ve tedhiş alanlarında da eğitim vermektedir.
Şirketin en büyük hisse sahibi olan ve bir zamanlar Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevini de üstlenen Adnan Tanrıverdi’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Silahlı Kuvvetler’in yeniden yapılandırılmasına ilişkin tüm önerilerinin hayata geçtiğine yönelik sözleri hafızalardadır. Askeri yargının kaldırılmasından, Yüksek Askeri Şura’nın yapısına, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasından askeri okulların yapısına kadar SADAT Şirketi’nin isteğiyle bir dizi değişiklik yapıldığı anlaşılmaktadır.

Ayrıca Tanrıverdi’nin, başkenti İstanbul, resmi dili Arapça olan İslam Ülkeleri Konfederasyonu Anayasası’nın yazım çalışmalarında da bulunmuş bir eski tuğgeneral olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Çok köklü bir devlet ve ordu geleneği bulunan ülkemizin, askeri anlamda hedeflerinin bir paramiliter şirketin amaçları istikametine sokulması gibi bir hataya tevessül edildiği ileri sürülmektedir.

Suriye’deki iç savaş ve iç karışıklık sürecinde ve bu ülkeden Türkiye’ye yaşanan sığınmacı akınında büyük rol oynadığı belirtilen bu şirketle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Cumhurbaşkanlığı’nın, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın ne gibi ilişkileri olduğunun açıklığa kavuşması ve kamuoyunun bu konuda aydınlatılması şarttır.

İktidar partisi tarafından Türkiye’deki tüm olumsuzlukların sebebi olarak dış güçler gösterilmektedir. İktidar partisi yürüttüğü korku siyasetinin bir parçası olarak iç kamuoyuna yönelik ortaya attığı “dış güçler” paranoyasını her daim diri tutmaya çalışmaktadır. İktidar partisinin yaymaya çalıştığı bu söyleme uygun bir yapı olarak çalışma alanları ve verdikleri hizmetler dikkate alındığında “dış güçler”in Türkiye içinde başvurabilecekleri yapı olarak akla ilk SADAT gelmektedir.

Tüm bu gerekçelerle, SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin şirket olarak Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı başta olmak üzere devlet kurumları ile kamuoyundan gizli olarak yürütülen tüm ilişkilerinin açığa çıkarılması, Türkiye’nin etrafındaki coğrafyalarda süre gelen iç savaşlarda, karışıklıklarda ve askeri darbe girişimlerinde ne türden rol oynadığının açığa çıkarılması ve seçim güvenliğine yönelik iddiaların tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddelerine göre meclis araştırması açılmasını arz ederiz.

Engin ALTAY
İstanbul Milletvekili
Grup Başkanvekili
Özgür ÖZEL
Manisa Milletvekili
Grup Başkanvekili
Engin ÖZKOÇ
Sakarya Milletvekili
Grup Başkanvekili
PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Çin altyapı güvenliğini artırıyor

Sonraki İçerik

Kadir Aydar davasında ‘sahte delil’ skandalı

İlgili İçerik

YENİ Parti Grubu’nun grup yönetimi belli oldu
Siyaset

YENİ Parti Grubu’nun grup yönetimi belli oldu

Özgür Özel ve 91 milletvekili CHP’den istifa etti…
Siyaset

Özgür Özel: “YENİ Parti milletimizin ihtiyacıydı”

TKP Genel Sekreteri Okuyan’dan Küba Komünist Partisi’ne kongre mesajı
Siyaset

Okuyan: “Erdoğan yeniden aday olamayabilir”

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı
Siyaset

CHP, YENİ Parti ve MHP bu hafta grup toplantısı yapmayacak

Saadet Partisi’nden “Fındık Oyunları” eylemi… “Taban fiyat 400 TL olmalı”
Siyaset

Saadet Partisi’nden “Fındık Oyunları” eylemi… “Taban fiyat 400 TL olmalı”

TBMM’de CHP bayramlaşma programı
Siyaset

264 eski milletvekili CHP’den istifa etti, YENİ Parti’ye destek açıkladı

Sonraki İçerik
Kadir Aydar davasında ‘sahte delil’ skandalı

Kadir Aydar davasında 'sahte delil' skandalı

Gündem

Bağımsız Maden-İş Sendikası açıklanan işkolu istatistiklerine tepki gösterdi

Bağımsız Maden-İş Sendikası açıklanan işkolu istatistiklerine tepki gösterdi

YENİ Parti Grubu’nun grup yönetimi belli oldu

YENİ Parti Grubu’nun grup yönetimi belli oldu

İstanbul’u Koşuyorum Avrupa etabı için kayıtlar başladı

İstanbul’u Koşuyorum Avrupa etabı için kayıtlar başladı

Çin’de elektronik sektörünün karı yılın ilk yarısında yüzde 96,9 arttı

Çin’de elektronik sektörünün karı yılın ilk yarısında yüzde 96,9 arttı

Çiftçi ekemediği tarlasını boş bıraktı

Çiftçi ekemediği tarlasını boş bıraktı

Özgür Özel ve 91 milletvekili CHP’den istifa etti…

Özgür Özel: “YENİ Parti milletimizin ihtiyacıydı”

İsrail-Lübnan görüşmelerinin yeni turu Roma’da yapılacak

İsrail-Lübnan görüşmelerinin yeni turu Roma’da yapılacak

Meteoroloji’den kuvvetli rüzgâr uyarısı

Meteoroloji’den kuvvetli rüzgâr uyarısı

TKP Genel Sekreteri Okuyan’dan Küba Komünist Partisi’ne kongre mesajı

Okuyan: “Erdoğan yeniden aday olamayabilir”

LGS sonuçları açıklandı

LGS tercih süreci sona erdi… Sonuçlar 5 Ağustos’ta açıklanacak

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist