Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Dünya

Miçotakis’den Erdoğan’a: Gerginliğe biz neden olmuyoruz

Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Erdoğan, egemenliğimizi savunmayacağımı düşünüyorsa, o zaman yanılıyor demektir" dedi.

Yayınlanma Tarihi: 25 Mayıs 2022 - 20:05:56
Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2022 - 20:05:56
Miçotakis’den Erdoğan’a: Gerginliğe biz neden olmuyoruz
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle ilgili son açıklamasının Atina’daki yankıları sürüyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Gazete Duvar’dan Nikolaos Stelya’nın haberine göre, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Miçotakis, Türkiye-Yunanistan ilişkileri yönelik açıklamalarda bulundu. Miçotakis, “Komşularımızla konuşmayacak olan biz değiliz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, egemenliğimizi savunmayacağımı ve uluslararası aktörlere Türkiye’nin revizyonist bir güç gibi davrandığını belirtmeyeceğimi düşünüyorsa, o zaman yanılıyor demektir” dedi.

Miçotakis, şöyle devam etti:

“Ne yazık ki, son iki ayda, benzeri görülmemiş sayıda hava sahası ihlâline tanıklık ettik. Bu davranış şekli kabul edilemez ve elimden geldiğince bu konuyu gündeme getireceğim. Türkiye’nin (diplomatik) müzakereleri bir şekilde kendi ulusal çıkarları için fayda elde etmek için kullanmaya devam etmesi yanlıştır. Sakin bir dönem istiyoruz ama gerginliğe de biz neden olmuyoruz.”

‘TUZAĞINA DÜŞMEYECEĞİZ’

Miçotakis’in yeni açıklamaları öncesinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, şöyle konuşmuştu:

“Atina, Türkiye’nin empoze etmeye çalıştığı ilişkilerin gerginleşmesi tuzağına düşmeyecek. Dün Yunan tarafında verilen akıllıca cevaba bağlı kalmamızı öneririm. Aynı şekilde yanıt vermeye veya karşılıklı suçlama sürecine girmeye gerek yoktur. Gerginlik politikası takip etmiyoruz ve diğer tarafın arzuladığı şekilde tepki vermiyoruz. Kendi pozisyonlarımız var. İlişkilerin gerginleşmesi tuzağına düşmeyeceğiz. Bu şekilde harekât etmeye karar verirsek buna Yunanistan hükûmeti karar verecektir.”

Dendias ayrıca, “Türkiye’nin dostlarımızla konuşmasına itirazımız yok, Türkiye’yi hiçbir şeyden dışlamak istemiyoruz ama kurallara göre oynaması gerekiyor. Türk-Yunan ilişkilerinde iyi noktada değiliz. İlişkilerin gerginleşmeyeceği bir aşamaya gireceğimiz beklentisi vardı ama beklentimiz gerçekleşmedi. Suçluluğa müsamaha göstermeyeceğiz, uluslararası hukuku savunacağız ve ortaklarımıza Yunanistan’ın tehdit altında olduğunu, Türkiye’nin bu durumda sorumlu olduğunu öne çıkaracağız” dedi.

SICAK TEMAS ENDİŞESİ

Yunanistanlı politikacıların ikazları ve yeni mesajları ile beraber Yunanistan medyası ve komşu ülkenin uzmanları dikkatlerini tekrardan Türkiye-Yunanistan ilişkilerine çevirdi.

Yunanistan’ın tarihi gazetesi To Vima, son gelişmelerle ilgili olarak iktidardaki Yeni Demokrasi vekili ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dimitris Keridis’in görüşlerine başvurdu. Gazetenin ilgili haberinde, “Panteion’daki Uluslararası İlişkiler profesörü ve Yeni Demokrasi milletvekili Dimitris Kairidis, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’ı teşhir edecek bir kaza peşinde konuştuğu yönünde değerlendirmede bulunuyor. Uzman, Erdoğan’ın Miçotakis’e yönelik sözlü sataşmasından sonra Ege’de Türkiye’nin provokatör davranışlarının tırmanışı hakkında yorumda bulundu” ifadeleri dikkat çekti.

Keridis’e göre Atina, Ege’deki olası sıcak temasa ve mülteci meselesine özel önem atfetmek durumunda. Uzman, “Özellikle iç ekonomik baskılar, siyasi kargaşalar ve tamamen tıkanmış bir siyasi sistem nedeniyle Türkiye tarafından şu anda yaratılmakta olan öngörülemeyen ve değişken bir durum söz konusu olduğunda, her zaman olduğu gibi tüm olasılıklar masadadır” görüşünü dile getiriyor.

‘NEO-OSMANLI YAYILMACILIĞI İHTİYAÇLARI KARŞILAYABİLECEK BİR ‘GİYSİDİR’

Kathimerini gazetesiyse ilgili bir köşe yazısında, “Neo-Osmanlı yayılmacılığı, duruma bağlı olarak, birçok kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ‘giysi’dir. Bu yayılmacı anlayış bazen Rusya’nın, bazen Amerika’nın, bazen Avrupa’nın veya tüm güçlerin yanında konumlanabiliyor. Bu bağlamda Ankara elbette öncelikle kendi çıkarlarını destekliyor ama aynı zamanda başkaları adına ‘yerel bir bekçi’ olarak da öne çıkmaya çalışıyor” görüşü öne çıkarıldı.

Köşe yazısının devamında “Türkiye’nin Neo-Osmanlı yayılmacılığına, Atina, herhangi bir olasılığa sessizce hazırlanıyor olmasına rağmen, birçok farklı nedenden dolayı benzer bir şekilde karşılık veremez. Bununla birlikte, Atina üçüncü taraflardan, belki Lahey Adalet Divanı’nın yolunu açan bir garanti isteyebilir” denildi.

‘NATO, TÜRKİYE’Yİ GÜCENDİRMEK İSTEMİYOR’

Söz konusu gelişmeler, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) yayın organı ‘902.gr’da da yankı buldu. ‘902.gr’ yeni gelişmelerle ilgili olarak, “Washington ve Brüksel nezdinde meselenin uluslararası hale gelmesine rağmen, Ankara’nın saldırgan davranışı sadece değişmedi, aksine gerginlik ABD ve AB’nin değerli bir müttefiki gücendirmemek için provokatörlüğünü desteklemesiyle istikrarlı bir şekilde tırmanıyor” yorumunda bulundu.

 

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Konseri iptal edilen Niyazi Koyuncu’ya Kartal Belediyesi’nden davet

Sonraki İçerik

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihi Sanasaryan Han’ın adını yanlış yazdı

İlgili İçerik

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Filistin Devleti’ni tanıyabiliriz”
Dünya

Macron’dan protestolara ilişkin açıklama

Trump yarın Putin’le görüşmeyi planlıyor
Dünya

Trump’tan Zelenskiy’ye sert sözler

FBI: Trump’ın evinde ‘çok gizli’ belgeler ele geçirildi
Dünya

Trump’tan İran açıklaması: “Orada biraz daha uzun kalabiliriz”

Trump yarın Putin’le görüşmeyi planlıyor
Dünya

Trump’ın açıklamaları akaryakıtta indirime yetmedi…

İran gaz anlaşmasının 5 yıl daha uzatılması gündemde
Dünya

İran gaz anlaşmasının 5 yıl daha uzatılması gündemde

Gazze’de savaş üçüncü yılında: Ağır yıkım yaşamın her alanını etkiliyor
Dünya

Gazze’de savaş üçüncü yılında: Ağır yıkım yaşamın her alanını etkiliyor

Sonraki İçerik
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihi Sanasaryan Han’ın adını yanlış yazdı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihi Sanasaryan Han'ın adını yanlış yazdı

Gündem

SPK Başkanı Sütçü istifasını, Bakan Yardımcısı Çelik emeklilik dilekçesini sundu

SPK Başkanı Sütçü istifasını, Bakan Yardımcısı Çelik emeklilik dilekçesini sundu

CHP’li Canpolat’tan “fon krizi” açıklaması: “Türkiye küme düşme riskiyle karşı karşıya”

CHP’li Canpolat: “Millet bize baktığında şunu söyleyebilmeli: ‘Bunlara devlet teslim edilir’”

Özgür Çelik: Hasan Mutlu ameliyat sonrası yeniden cezaevine götürüldü

Özgür Çelik: Hasan Mutlu ameliyat sonrası yeniden cezaevine götürüldü

CHP’li Sarı’dan muhalefete iş birliği çağrısı: “Birlikte hareket etmeliyiz”

CHP’li Sarı’dan muhalefete iş birliği çağrısı: “Birlikte hareket etmeliyiz”

Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı

EKK’dan tasfiye kararı verilen fonlarla ilgili açıklama

Tutuklu Bayrampaşa Belediye Başkanı Mutlu ameliyata alındı

Tutuklu Bayrampaşa Belediye Başkanı Mutlu ameliyata alındı

Türkiye’de yakalanan çete liderlerinin 20,5 metrelik listesi TBMM’de yere serildi

CHP’li Akay: “Üç yılda 1 trilyon 26,5 milyar TL’lik garanti ödemesi yapılacak”

İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Yeşil’ açıklaması

İçişleri Bakanlığı: 27 ilde siber suç operasyonunda 303 kişi tutuklandı

Doğal gazda yeni zirve: Bir metreküp gaz, 1 doları aştı

Doğal gazda yeni zirve: Bir metreküp gaz, 1 doları aştı

Çin, Kuzey Kutbu, Antarktika ve Qinghai-Tibet Platosu’na ilk kez uydu interneti sağladı

Çin, Kuzey Kutbu, Antarktika ve Qinghai-Tibet Platosu’na ilk kez uydu interneti sağladı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist