Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), son beş toplantısında olduğu gibi resmi enflasyon yüzde 73,5 seviyesinde olmasına rağmen politika faizini yine yüzde 14’te sabit tuttu.
Merkez Bankası’nın karar metninde, “Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir” vurgusu yapıldı. Metinde, önceki karar metinlerinde yer alan ve ekonomistlerin eleştirdiği, “Merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmektedir” ifadesi yer almazken, faiz artırmayı seçen diğer ülkelerin adımlarına atıfta bulunulması da dikkat çekti.
Merkez Bankası, 2021 yılı eylül ayından aralık ayına kadar 500 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 19’dan yüzde 14’e çekmişti.
Merkez Bankası’nın faizi yüzde 14’te sabit bırakmasını yorumlayan ekonomistler, yüksek enflasyon ve döviz kuru sürecinin devam edeceğine vurgu yaptı. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın enflasyonu frenlemek için faiz artışına gitmesi gerektiği eleştirisinde bulundu.
Uzmanların, Merkez Bankası’nın politika faizini sabit bırakmasıyla ilgili kararına yönelik değerlendirmeleri şöyle:
Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, “Faiz inadı sebep, hiperenflasyon sonuç” diyerek, enflasyonun üç haneli rakamlara doğru gidebileceğine işaret etti. Kararın, enflasyonun düşüşünü yaz aylarına bağlamak anlamına geldiğini belirten Oğuz, Merkez Bankası bankaları yüzde 14’ten fonlarken, Hazine’nin yüzde 27’den borçlandığına dikkat çekti.
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, kararın siyasi olduğuna vurgu yaparak, “Açıklama TCMB’den, karar tabii ki siyasilerden! Faiz yüzde 14’te tutuldu. Ve kıl tefsiri başladı… TCMB neler neler söylemiş, nelere dikkat çekmiş! Bırakın artık bunu! TCMB olan bitene göre faiz belirlemiyor ki. TCMB faizi hangi düzeyde açıklayacağına göre metin yazıyor” dedi.
Açıklama TCMB'den, karar tabii ki siyasilerden!
Faiz %14'te tutuldu.Ve kıl tefsiri başladı…
TCMB neler neler söylemiş, nelere dikkat çekmiş!Bırakın artık bunu!
TCMB olan bitene göre faiz belirlemiyor ki.
TCMB faizi hangi düzeyde açıklayacağına göre metin yazıyor.— Alaattin Aktaş (@Alaattin_Aktas) June 23, 2022
Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “TCMB, “iktisat kitaplarını biz de okuyoruz ama…” demiş: Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır” yorumunda bulundu.
MB, "iktisat kitaplarını biz de okuyoruz ama…" demiş:
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) June 23, 2022
Mahfi Eğilmez, “Merkez Bankası istikrarsızlıkta istikrar var diyerek faizi yerinde bıraktı” değerlendirmesi yaptı.
TL’nin değer kaybı neden değil sonuçtur. Neden; risklerin yüksekliği ve her geçen gün listeye yeni risklerin eklenmesidir. https://t.co/d3Cob5H5V8
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) June 23, 2022
Uğur Gürses, Merkez Bankası açıklamasından bir bölümü alıntılayarak, “Bu eğlenceli paragrafı eklediğiniz iyi olmuş…” dedi.
Bu eğlenceli paragrafı eklediğiniz iyi olmuş… pic.twitter.com/Y88gzA3Flr
— Uğur Gürses 🌞 (@ugurses) June 23, 2022
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.” (YORUMSUZ…)” diye yazdı.
“TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.”
(YORUMSUZ…)
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) June 23, 2022
Ekonomist Murat Sağman ise “Ana görevi fiyat istikrarı olan ve yüksek enflasyona karşı diğer ülkeler gibi aslında faizi artırması gereken Merkez Bankası’nın bugün bir çılgınlık yapıp faizleri indirmemesi de olumlu” eleştirisinde bulundu.
Karar açıklandı. TCMB faiz oranını yüzde 14'te sabit tuttu. Ana görevi fiyat istikrarı olan ve yüksek enflasyona karşı diğer ülkeler gibi aslında faizi artırması gerekirken bugün TCMB bir çılgınlık yapıp faizleri indirmemesi de olumlu…#faiz #DolarTL #TCMB
— Murat Sagman (@muratsagman) June 23, 2022
Ekonomist Oğuz Demir de “Pazartesi enflasyon açıklandığında faiz aslında 4-5 puan daha indirilmiş olacak. Faiz indirmeden enflasyon artışıyla faiz indirmek olmuyor mu?” yorumunda bulundu.
Pazartesi enflasyon açıklandığında faiz aslında 4-5 puan daha indirilmiş olacak.. Faiz indirmeden enflasyon artışıyla faiz indirmek olmuyor mu?
— Oğuz Demir (@droguzdemir) June 23, 2022
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “TCMB kararını sizin yerinize de hızla okudum! Ekonomide tüm göstergeler olumluymuş! Fiyat istikrarı ve finansal istikrar için güçlü adımlar atılıyor ve kararlılıkla uygulanıyormuş! Yakında dezenflasyonist süreç başlayacakmış! Enflasyonu ABD, Avrupa vb. düşünsün biz sorunu çözdük!” değerlendirmesi yaptı.
TCMB kararını sizin yerinize de hızla okudum!
TCMB kararını sizin yerinize de hızla okudum!
Ekonomide tüm göstergeler olumluymuş!
Fiyat istikrarı ve finansal istikrar için güçlü adımlar atılıyor ve kararlılıkla uygulanıyormuş!
Yakında dezenflasyonist süreç başlayacakmış!
Enflasyonu ABD,Avrupa vb. düşünsün biz sorunu çözdük! pic.twitter.com/UaG3mUib8R— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) June 23, 2022