Bingöl’de güneş tutulmasını izleyen iki çocukta görme kaybı yaşandı. Ailelerinin Bingöl’deki özel bir hastaneye başvurduğu çocukların doğrudan çıplak gözle güneşe baktıkları belirtildi.
Ay’ın Güneş ve Dünya’nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayı parçalı güneş tutulması, Türkiye’de birçok ilden izlendi.
Uzmanların uyarılarına rağmen Türkiye’nin farklı illerinden , kaynak maskesi, negatif film veya siyah cam gibi araçlar kullanılarak tutulma anları izlendi.
Gazete Duvar’dan Fırat Bulut’un haberine göre; Bingöl’de 10 yaşındaki iki çocuk doğrudan çıplak gözle güneşe baktıkları için görme kaybı yaşadı. Çocukları muayene eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Sinan Abit, her iki çocuğun gözünde güneşe bağlı olarak sinir tabakasında yanıklar oluştuğunu söyledi. Öğretmenlerinin uyarısına rağmen çocukların güneşe baktıkları bilgisini paylaşan Abit, “Ailelerinin verdiği bilgiye göre her iki ilkokul öğrencisi çocuk öğretmenlerinin uyarısına rağmen kısa bir süre güneşe bakmış ve ertesi gün gözlerinde görme kaybı yaşadıklarını fark etmişler. “
Abit, çocukların sağ gözlerinde hasar oluştuğunu belirterek kalıcı bir hasar oluşup oluşmayacağını bilemediklerini ifade etti.
Göz Hastalıkları Uzmanı M. Sinan Abit sadece tutulma anlarında değil hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Abit şöyle konuştu: “ Çocuklarımız doğrudan güneşe bakmışlar, herhangi bir koruyucu gözlük kullanmadan. Çocukların gözlerinde yaşanan hasarın nasıl ilerleyeceği kalıcı bir görme kaybının oluşup oluşmayacağını şimdilik bilmemiz mümkün değil. Çocuklarımızı takibe alacağız. Özellikle belirtmek gerekir doğrudan güneşe bakmak göz sinirindeki oldukça ciddi hasara neden olabilir. Bu konuda ailelerin , okulların bilinçlenmesi , uyarılarını yapması gerekir. Yetişkin olsun çocuk olsun asla doğrudan güneşe bakılmaması gerekir.
‘SADECE GÜNEŞ TUTULMASI DEĞİL, HİÇBİR ZAMAN GÜNEŞE DOĞRUDAN BAKILMAMALI’
Güneşe çok kısa bir süre bakılmasının bile ciddi göz hasarına yol açabileceğine dikkat çeken Abit, “10 saniyenin üzerinde bakılması hatta bazen 5 sn bakılması gözde hasara yol açması için yeterli olabilir. Bu güneşin bulunduğu yere bağlı. Sadece güneş tutulması da değil, herhangi bir zamanda doğrudan güneşe bakılmaması gerekir. Bu çocuklarımız da 5 ile 10 saniye arasında baktıklarını söylüyorlar. Çok kısa bir sürede güneş yanık oluşturabilir. “
‘TEDAVİSİ YOK’
Öngörülen tedavi yöntemi hakkında da konuşan Abit “ Maalesef bunun bir tedavisi yok. Basitçe şöyle düşünün elinizi ocakta ya da kibritle yaktığınızı düşünün nasıl orda yanık oluşuyorsa güneş de göz sinirinde aynı etkiyi yapıyor. Yani orada bir yanık oluşturuyor. Sonrasında sadece dokunun kendini nasıl iyileştirebildiğine bakıyoruz, yoksa bir tedavisi maalesef yok.”
Güneş ışınlarına asla koruyucu gözlük olmadan bakılmaması uyarısını tekrarlayan Abit son olarak, “ Çocuklardan birinin gözünde yüzde 90 civarında görme kaybı yaşandığını , diğer çocukta ise yüzde 10 civarında görme kaybı var. Çok kısa sürede de bakılsa hasar oluşabilir. Güneş gözlüğü olsa bile güneşe doğrudan bakmamak gerekir, çok tehlikelidir. Geçici ya da kalıcı körlük yaşanabilir. Karartılmış cam, film , akciğer filmi bunların hiçbir faydası yok özel gözlükler dışında hiçbir şekilde güneşe doğrudan bakmamak gerekir” uyarısında bulundu.