Bo’ao Forumu, Asya ülkeleri arasındaki işbirliği ve diyaloğu güçlendirmek, Asya ülkelerinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 2001 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin yönlendirmesiyle kurulan uluslararası bir organizasyon olma özelliği taşıyor. Şubat 2001 tarihinde 26 Asya ve Avustralya tarafından kurulan forum, ilk toplantısını Nisan 2002’de gerçekleştirmişti.
Asya ülkelerinin Dünya siyasetinde ve uluslararası ekonomide güçlü aktörler haline gelmelerine paralel olarak etki alanını gittikçe genişleten Bo’ao Forumu, kazandığı önem sayesinde “Asya’nın Davosu” benzetmelerine konu olmakta.
Bo’ao Asya Forumu’na bu yıl katılımcılardan gelen talepler doğrultusunda, “Dünyadaki Değişim”, “Sanayi Reformu”, “İleri Teknolojiler” ve “Ortak Kalkınma” bölümlerine ilave olarak, “Çin’i Anlamak” ve “Kuşak ve Yol İşbirliği” bölümleri de eklendi.
18 Nisan itibariyle başlayan bu yılki foruma ABD ve Avrupa’dan da çok sayıda iş insanı katılım gösteriyor. Uluslararası toplumun gündemindeki sıcak konuların ele alındığı forum, Çin ile ilgili en doğru ve güncel bilgilerin paylaşıldığı bir platform olma özelliği taşıyor. Çin’in bu yılki forumda, reformların derinleştirilmesi ve dışa açılma boyutunun genişletilmesi konularındaki kararlığını tüm dünyaya göstermeyi hedeflediği ifade ediliyor.
20’nci yılını kutlayan forum, COVID-19 salgınıyla mücadele sürerken düzenlenmesi nedeniyle de tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Organizatörler, salgının yayılma riskine karşı forum esnasında uygulanmak üzere sıkı tedbirler aldılar. Büyük oranda yüz yüze gerçekleştirilen konferansın bazı bölümleri, pandemi kontrolü ve yolculuk kısıtlamaları göz önüne alınarak sanal ortamda gerçekleştiriliyor. Forumun 2020’deki yıllık konferansı Covid-19 pandemisindeki artış nedeniyle iptal edilmişti.
Salgının etkisinden hızla sıyrılan Çin ekonomisi, canlanma sürecini birçok ülkeden önce başlattı. 2020 yılını yüzde 2.3 oranında büyümeyle kapatan Çin, 2021 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 18.3 büyüme kaydetti. Çin Başbakanı Li Keqiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Şu an, Çin’de salgınla mücadele çalışmaları devam ederken, reformlar derinleştiriliyor, dışa açılma boyutu genişletiliyor, ekonomik ortam sağlıklı hâle getiriliyor ve ekonominin nitelikli olarak gelişmesi için hazırlıklar yapılıyor” ifadelerini kullandı.Uluslararası toplumun Çin ekonomisinden beklentileri de çok büyük. Dolayısıyla, tüm dünyanın salgın döneminde gerçekleştirilen forumu ilgiyle takip ettiği ifade ediliyor.
MEDYA ALANINDA TÜRKİYE’Yİ YÖN RADYO TEMSİL ETMİŞTİ
Bo’ao Forumu’nun 2014, 2016 ve 2018 toplantılarında Türkiye’yi medya alanında Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mansur Kılınç temsil etmişti.
2014 yılındaki toplantıda CRI Medya, Bo’ao Asya Forumu Medya Yöneticileri Yuvarlak Masa Toplantısını organize ederek, Asya Medya İşbirliği Örgütü’nün kuruluşuna öncülük etmişti.
2016’daki Bo’ao Asya Forumu’da ise Çin, Türkiye, Kamboçya, Laos, Moğolistan, Nepal, Endonezya ve Kore Cumhuriyeti gibi ülkelerden 13 medya organı, “Asya Medya İşbirliği Örgütü”nünün kurulması ve Asya medya kuruluşları arasındaki işbirliğinin yeni bir düzeye taşınması konusunda mutabakat sağlamıştı.
Kılınç, forumda yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda insanlığın gelişme ve ilerleme dinamiğinin Asya’ya kaymış bulunduğunu ifade etmişti ve, “Merkezinde Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Asyalı Rusya, İran ve Türkiye’nin bulunduğu büyük Asya, dünya nüfusu, ticareti, ekonomisi ve insan kaynaklarının büyük gücünü oluşturmaktadır” demişti. Batı ülkelerinin sahip oldukları medya tekelleri ile uluslararası kamuoyunun algısını yönlendirip kültür, sanat ve siyaset alanlarında hegemonya kurmaya çalıştıklarını belirten Kılınç bu durumun gelişmekte olan ülkelerin aleyhine işleyen bir süreç olduğunu vurgulamıştı.
DR ALTAY ATLI: AĞIRLIKLI TARTIŞILACAK KONU KUŞAK VE YOL PROJESİ OLACAK
Geçtiğimiz günlerde, CRI-Yön Radyo ortak yayınına konuk olan Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Dr. Altay Atlı da forumla ilgili öngörülerini paylaşmıştı. Forumun, küresel sorunların çözümüne küresel diyalog imkanları sunduğu için önemli olduğunu belirten Atlı, Davos ve G20 zirvelerinde ön planda tartışılan konulardan biri olan küresel yönetişim konusunun, bu yılki Bo’ao Forumunda da tartışılacağını ve bu sayede meseleye bir de Asya perspektifi eklenmiş olacağını ifade etmişti.
Foruma katılan ülkelerin önemli bir kısmının Kuşak ve Yol projesinde yeri olan ülkeler olduğunu vurgulayan Atlı, bu sene ağırlıklı olarak tartışılacak bir diğer konunun Kuşak ve Yol projesinin gidişatı olacağını belirtmişti. Kuşak ve Yol kapsamındaki bir çok projenin pandemi nedeniyle ertelendiğini ifade eden Atlı, yeni dönemde hangi projelerin canlanacağını ve İpek Yolunun yeni çehresinin ne olacağını konuşmak için Forumun önemli fırsatlar sunacağını söylemişti.
Yön Radyo CRI Türkçe Servisi Ortak Yayını | Şenol Çarık | Dr. Altay Atlı: