Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

Kılıçdaroğlu: Halkı dinlemeden yola çıkanlar hep başarısız oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Türkiye Ormancılığında 98. Yıl' buluşmasında yaptığı konuşmada ormanların ranta açılmasının yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

Yayınlanma Tarihi: 25 Aralık 2022 - 13:32:00
Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2022 - 14:45:44
Kılıçdaroğlu: Halkı dinlemeden yola çıkanlar hep başarısız oldu
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Türkiye Ormancılığında 98. Yıl’ buluşmasına katıldı. Buluşmada orman köylüleri sorunlarını aktardı. Uzmanlar da görüşlerini bildirirken CHP lideri burada yaptığı açıklamada tarım, ormancılık ve hayvancılık alanlarının stratejik önemine dikkat çekti.

“HALKI DİNLEMEDEN YOLA ÇIKANLARIN HEP BAŞARISIZ OLDUĞUNU GÖRDÜK”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Orman köylülerimiz gelip sorunlarını anlattılar. Bu işin uzmanları gelip çözümleri anlattılar.  Halkı, sorunu dinlemeden sorunu çözmek için yola çıkanların hep başarısız olduğunu gördük” sözleriyle toplumsal sorunların çözümünde sorunun muhataplarının da masada olması gerektiğini hatırlattı.

Üretimin önemini anlatan CHP lideri, “Kırsalda çalışan herkes ürettikçe Türkiye’nin büyümesine katkı verecektir. Tarım, ormancılık, hayvancılık stratejik alanlardır. Bu toplantıda ben de yeni şeyler öğrendim. Ormanı ağaç olarak görenler, o ağacı çıkar amaçlı görenler Türkiye’nin geleceğine de ihanet ediyorlar.  Orman köylülerinin ormanları korumak için verdiği mücadele bugünün değil geleceğin de mücadelesi. Doğada her canlının bir görevi vardır. Doğanın en vahşi yaratığı da insandır” diye konuştu.

15 MADDELİK ÇÖZÜM PLANI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında ormanlar ve orman köylüleri için neler yapılacağını 15 madde halinde sıraladı. Maddeler şöyle oldu:

“1- Yaklaşık 2 bin civarında orman kooperatifleri, gerektiğinde sayıları artırılarak yeniden canlandırılacak ve orman kooperatiflerine her türlü araç, gereç, makine ve kuracakları tesislere yönelik gerekli ucuz kredi verilecektir. Yani orman kooperatiflerini ayağa kaldıracağız.

2- Bu orman kooperatiflerinde, orman mühendisleri, orman endüstri mühendisleri, avukatlar gibi çeşitli meslek grupları da istihdam edilecektir. Yani orman köylüsünün gerekirse hakkını, hukukunu savunacak bir avukat orada olacak. Orman mühendisi orada olacak. Orman endüstri mühendisi kooperatifte görev yapacak. Kooperatifin geliri yetmezse bunlar kamu görevlisi olarak orada çalışacaklar.

3- Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan dikili ağaç satışı ihale yöntemi, orman köyü sınırları içerisinde asla uygulanmayacak. Müteahhitlere yönelik bu uygulamaya derhal son verilecek.

4- Orman köyleri sınırları içerisinde üretilecek ağaçlar doğrudan kooperatiflere tahsis edilecektir. Bu tahsis, ortalama ihale bedeli üzerinden yüzde 40 kadar daha uygun fiyatlarla yapılandırılacaktır. Böylece orman köylüsü müteahhitlerin pençesinden kurtarılacaktır.

5- Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan orman ürünleri üretimi, ağaçlandırma ve ormancılık işlerine ait birim fiyatlar en az iki katına çıkarılacaktır.

6- Kooperatifler aracılığıyla orman köyünde bulunan her haneye yakacak odunlar ücretsiz olarak sağlanacaktır. Bunun denetimini kooperatifler üstlenecektir.

7- Kendi köy sınırları içerisinde bulunan ormanların korunmasına yönelik takip işlemleri; yangın, kaçak, kaçak kesim ve bu gibi görevler kooperatifler eliyle yürütülecektir. Bu maksatla yangın işçileri ve gerekli personel, orman köylüleri tarafından sağlanacaktır. Yani orman köylüleri bu görevi üstlenecektir.

8- Odun dışı tali ürünler; kekik, defne, keçi boynuzu gibi ürünlerin toplanması ve satışı doğrudan kooperatifler eliyle gerçekleştirilecektir.

9- Orman köyleri sınırları içerisindeki her türlü mesire alanları ve günübirlik alanlar ile tabiat parklarının işletmeciliği kooperatifler tarafından gerçekleştirilecektir.

10- Orman köyünde bulunan hanelerden en az bir kişinin orman kooperatifine üyeliği sağlanacaktır. Böylece her haneden en az bir kişi kooperatifin üyesi olacaktır.

11- Orman kooperatiflerinde hem üretim hem de tedarikçi özelliği bir arada bulundurulacak, bu kooperatiflerin faaliyetleri sadece orman ürünleri ile sınırlı kalmayacak, istenirse orman köylüsünün tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri de bu kooperatifler eliyle yürütülecektir, yani desteklenecektir.

12- Bozuk orman arazileri; badem, ceviz, keçi boynuzu gibi gelir getirecek türlerle ağaçlandırılacak ve bu alanlardan kooperatifler gelir elde edeceklerdir.

13- Orman kooperatifleri, elde ettikleri kârları üyelerine dağıtacaktır. Kooperatif işlerinde çalışanlar ayrıca ücret alacaklardır.

15- Orman köyleri içerisinde bulunan özellikle gençlere ve kadınlara eğitimler verilerek onların çeşitli alanlarda becerileri artırılacak, bulundukları yerlerde iş imkanları sağlanarak hiç kimse işsiz bırakılmayacaktır. Orman köyü olsun olmasın, bütün kırsalda çalışan kadınların ve gençlerin tümünün sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecektir. Hiçbir genç ve hiçbir kadın, büyük kentlerin varoşlarına gidip ‘acaba asgari ücretle iş bulabilir miyim’ arayışına girmeyecektir. Köyünde, kırsalında çalışacak, üretecek, kazanacak; onun sosyal güvenlik primi devlet tarafından ödenecektir.

15- Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükselme trendinde olan ekoturizm faaliyetleri, yani kırsal turizm, kooperatifler tarafından sağlanacaktır. Bu maksatla eski köy evlerinin yeniden tadilatı gerçekleştirilecek, gerektiğinde doğaya ve yörenin mimarisine uygun yeni konaklama yerleri kooperatifler aracılığıyla yapılacaktır.”

“ORMAN KÖYLÜSÜ AİLESİYLE BİRLİKTE HUZUR İÇİNDE KENDİ KÖYÜNDE YAŞAYACAKTIR”

Kılıçdaroğlu, “Söylediklerim gerçekleştiğinde orman köylüsü, ailesiyle birlikte huzur içinde kendi köyünde yaşayacaktır. Bir gelecek kaygısı taşımayacaktır. Geliri iyi olacaktır, kentin merkezine eğlenmeye gidecektir. Böylece kırsalda çalışan herkes, -bu sadece orman köylüleri için değil- çalışıp ürettikçe Türkiye’nin büyümesine katkı verecektir. Bizim karnımızı doyuranların kırsalda çalışanlar olduğunu hiç kimsenin unutmaması lazım. Tarım, hayvancılık, ormancılık stratejik alanlardır” ifadeleriyle orman köylülerinin sorunlarının çözülmesinin önemine vurgu yaptı.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İsmet İnönü vefatının 49’uncu yılında anıldı

Sonraki İçerik

İşte 2022’de ilk kez gerçekleşen 9 olay

İlgili İçerik

Zafer Partisi’nde yeni Başkanlık Divanı belli oldu
Siyaset

Zafer Partisi’nde 10 isim kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi

CHP’den ‘sansür yasası’ açıklaması: Ucube yasayı iptal istemiyle AYM’ye taşıyacağız
Siyaset

CHP’li Öztrak’tan borsadaki düşüşe ilişkin çağrı

CHP’li Kılıç: “Emekli sadaka değil, gasbedilen onurunu istiyor”
Siyaset

CHP’li Kılıç: “Çete üreten zemini ortadan kaldırmak asıl görevidir devletin”

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”
Siyaset

Bakan Gürlek: “Yargıda köklü bir dönüşüm başlatıyoruz”

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemli davada ikinci duruşma yarın
Siyaset

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin ceza davası ertelendi

Türkiye’de yakalanan çete liderlerinin 20,5 metrelik listesi TBMM’de yere serildi
Siyaset

CHP’li Akay: “Sekiz ayda 1 trilyon 988 milyar lira faiz ödendi”

Sonraki İçerik
İşte 2022’de ilk kez gerçekleşen 9 olay

İşte 2022'de ilk kez gerçekleşen 9 olay

Gündem

Nasuh Mahruki tutuklandı

Nasuh Mahruki’ye 1 yıl 3 ay hapis

Zafer Partisi’nde yeni Başkanlık Divanı belli oldu

Zafer Partisi’nde 10 isim kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi

ÖSYM, sınavları erteledi

ÖSYM, KPSS’de 392 adayın sınavında mevzuata aykırılık tespit etti

Meteoroloji’den 12 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji’den 12 il için sarı kodlu uyarı

CHP’den ‘sansür yasası’ açıklaması: Ucube yasayı iptal istemiyle AYM’ye taşıyacağız

CHP’li Öztrak’tan borsadaki düşüşe ilişkin çağrı

CHP’li Kılıç: “Emekli sadaka değil, gasbedilen onurunu istiyor”

CHP’li Kılıç: “Çete üreten zemini ortadan kaldırmak asıl görevidir devletin”

AKOM’dan İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı

Sonbahar havası etkisini göstermeye başladı

Beyoğlu Belediyesi’nin “Beslenme Saati” üçüncü yılında: 2 bini aşkın öğrenciye destek

Beyoğlu Belediyesi’nin “Beslenme Saati” üçüncü yılında: 2 bini aşkın öğrenciye destek

Türkiye oyun politika belgesi ve eylem planı yayımlandı

Türkiye oyun politika belgesi ve eylem planı yayımlandı

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”

Bakan Gürlek: “Yargıda köklü bir dönüşüm başlatıyoruz”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist