Xi, bu yılki katılımıyla Bo’ao forumuna toplam 5 kez katılmış oldu. Törende gerçekleştirdiği konuşma forum boyunca devam eden toplantılarda tartışılmaya devam etti.
Konuşmasına dışa açılma politikalarını sürdürmeye ve bölgesel işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirterek başlayan Xi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Asya ve tüm dünya ile birlikte kalkınmasını amaçladıklarını söyledi. Xi, “Son 20 yılda, Asya, bölgesel ekonomik bütünleşmeyi hızlandırdığı için dünyanın en dinamik bölgesi haline geldi” dedi.
Bu yılki Bo’ao Forumu’nun Çin’in ve dünyanın geçirdiği en sıradışı döneme şahitlik ettiğini söyleyen Xi, forumun dünyanın gelişmesine büyük katkı sağladığını düşündüklerini belirtti.
Ülkeler arası ilişkilerde eşitlik ve hoşgörü esas olmalı diyen Xi, emir vermek ve başka ülkelerin iç işlerine karışmak gibi politikaların sonuçsuz kalacağını ifade etti. Bunun yerine farklı medeniyetler arasında deneyim, bilgi ve kaynak paylaşımının artırılması gerektiğini söyledi.
Dünya’nın hegemonyaya değil adalete ihtiyacı olduğunu vurgulayan Xi, büyük devletlerin kendilerinden bekleneni yapıp küresel sorunlarla ilgili sorumluluk almaları gerektiğini belirtti. Çin’in ne kadar gelişirse gelişsin asla silahlanma yarışına girmek ve siyasi hegemonya kurmak gibi amaçlarının olmayacağını sözlerine ekleyen Xi, her daim dünya barışından, küresel kalkınmadan ve uluslararası düzenin korunmasından yana olacaklarını bildirdi.
Covid-19 salgınıyla mücadelede tüm dünya ülkelerinin ortaklaşa hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Xi, forumun da ana temalarından biri olan “küresel yönetişimi güçlendirme” konusunda çaba göstermeye devam edeceklerini belirtti.
Forumun en çok tartışılan başlıklarından birisi olan Kuşak ve Yol projesine de değinen Xi, projenin herkesin ortak kazancı için var olduğunu vurguladı. Proje sayesinde 2030 yılına kadar dünya çapında 7.6 milyon insanın aşırı yoksulluktan 32 milyon insanın da orta derece yoksulluktan kurtulacağını öngördüklerini belirtti.
Ekonomik küreselleşme çağında açıklık ve entegrasyonun tarihi eğilimler olduğunun altını çizen Xi, duvarları örmenin ve ayrıştırmanın, ekonomiye zarar vereceğini ve piyasa kurallarını ihlal etmek anlamına geleceğini belirtti.
Boao Forumu boyunca Xi’nin vurguladığı başlıklar çeşitli alt forumlarda tartışıldı. Dün gerçekleşen “2030 Yılına Dönük Yoksullukla Mücadele ve Kırsal Kesimlerde Sürdürülebilir Gelişme” temalı alt forumda salgın nedeniyle oluşabilecek yoksullaşmaya nasıl müdahale edilebileceği konuşuldu. Küresel yoksullukla mücadele çağrıları yapıldı.
Çin, bu yılın başında kendi sınırları içerisinde yoksulluğun tamamen ortadan kaldırıldığını tüm dünyaya ilan etmişti. Forumda düzenlenen bir toplantıda da Çin’in bu başarısının nasıl mümkün olduğu üzerine konuşmalar yapıldı. İtalya Eski Ekonomik Gelişme Bakan Yardımcısı Michele Geraci, “Yoksulluğun yalnızca Asya ve Afrika’da değil Londra ve Roma gibi gelişmiş Batı şehirlerinde de görüldüğünü, tüm dünyanın Çin’in yoksullukla mücadele stratejisini örnek alması gerektiğini belirtti.
Xi’nin de bahsettiği Covid-19 ile ortak mücadele çağrısı, Çin Devlet Konseyi’ne bağlı aşı araştırma çalışmalarından sorumlu uzman ekibi başkanı Zhen Zhongwei tarafından yenilendi. Zhongwei, Çin aşılarının bu kadar kısa sürede geliştirilebilmesinin nedenlerini açıkladığı konuşmasında, Çin’in Covid-19 aşılarını küresel kamu ürünü olarak dünya ülkelerine sağladığını belirtti.
Josef Gregory Mahoney, CGTN’de kaleme aldığı “Asya İçin Boao Forumu’yla İlerlemek” başlıklı yazısında, Çin’in bugünkü pozisyonuna gelmesinde 20 yıl önce Dünya Ticaret Örgütü’ne girmesinin ve aynı yıl Boao forumunu başlatmasının büyük önemi olduğunu yazdı.
Çin’in ortak kalkınma ve işbirliği mesajlarının tüm dünya için kritik önemde olduğunu belirten Mahoney, “ABD ve Avrupa ülkelerinin covid-19 salgınıyla mücadelede yaşadıkları başarısızlık gösterdi ki Dünya’nın kaderi birkaç batı ülkesine bırakılamaz” ifadesini kullandı.