Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Meslek örgütleri ve konfederasyonlardan ortak açıklama: Yasağınız boşa, meydanlara çıkacağız

AKP’nin kongrelerine uygulanmayan tedbirler, 1 Mayıs eylemlerini yasaklamak için bahane edilirken meslek örgütleri ve konfederasyonlar, “İşyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız” dedi.

Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2021 - 10:25:29
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2021 - 10:25:29
Meslek örgütleri ve konfederasyonlardan ortak açıklama: Yasağınız boşa, meydanlara çıkacağız
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Salgın günlerinde ‘lebaleb’ kongreler düzenleyerek salgın tedbirlerini hiçe sayan iktidarın valileri, 1 Mayıs’ı yasaklamak için ellerinden geleni yapıyor. İstanbul dahil birçok kentte valiliklerin pandemi bahanesiyle 1 Mayıs’ı yasaklamasına ise tepki büyük.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, “Umut Yan Yana” sloganıyla 1 Mayıs programını açıkladı.Karaköy’deki Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Tores Dinçöz katıldı.

Konfederasyonlar ve meslek örgütleri adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pandemi sürecinde emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Geçen yıl 1 Mayıs’ın büyük kitleler halinde kent meydanlarında kutlanamadığını hatırlatan Çerkezoğlu, Türkiye’nin yurttaşlarına salgın günlerinde en az maddi desteği veren ikinci ülke olduğunu vurguladı: “Bir yanda açlık, yoksulluk ve işsizlik; diğer yanda servetler birikiyor. Ekonomik kriz ve pandemi koşullarında, adaletsizliğin en çirkin yüzü karşımıza çıkıyor.”

‘MUTASYON’ KEŞFETTİLER

30 Nisan ve 1 Mayıs için yaptıkları kutlama başvurularının reddedildiğini aktaran DİSK Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemiye dair bilimin emrettiği tedbirleri almayanlar, zorunlu olmayan iş kollarında çalışmanın 28 gün durmasını reddedenler, hatta aldıkları kısıtlı tedbirleri bizzat kendileri çiğneyenler, lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına pandemiyi gerekçe gösteriyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimizde ve pankartlarımızda bulaşan bir ‘mutasyon’ keşfediyor.”

HER YER 1 MAYIS ALANI

1 Mayıs’ı yasaklamalara rağmen işyerlerinde kutlayacaklarını belirten Çerkezoğlu, “Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için ‘Her gün 1 Mayıs’ diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz” dedi ve ekledi: “Her yer 1 Mayıs diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız. 30 Nisan’da İstanbul Taksim’deki Kazancı yokuşunda her sene gerçekleştirdiğimiz anma etkinliğinde buluşacak, 1 Mayıs 1977 katliamında yitirdiğimiz canları anacak, tüm anma programlarımızı pandemi koşullarına uygun biçimde planlayacağız. Aynı gün ülkenin dört bir yanında, en yaygın biçimde işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarını ve alanlarda basın açıklamalarımızı gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs günü de çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu çeşitli biçimlerde büyütmeye çağıracağız.”

CENAZE HATIRLATMASI

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, açık alanlarda mesafeyi koruyarak seslerini duyurabileceklerini ifade etti. KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, İçişleri Bakanı ve yasak kararı veren İstanbul Valisi’nin katıldığı cenaze törenini hatırlatarak, “İşte salgın bu cenazelerde yaygınlaştı” dedi. TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Tores Dinçöz ise, “Çeşitli cenazelerde virüsün bulaşmadığını ama emeğin bayramında bulaşacağı varsayımı koca bir yalandır. Emeğin bayramını kutlamak için etkinliklerimizi talep etmiyoruz, istiyoruz. Bu kararımızdır” dedi.

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ve direnişte olan işçilerin İstanbul’da yapmak istedikleri ortak açıklamaya müdahale eden polis, onlarca kişiyi gözaltına aldı. Megakentin ayrı ayrı bölgelerinde direnişte olan Bakırköy ve Bayrampaşa Belediyesi ile Sinbo, SML Etiket ve Tur Assıst işçileri, 1 Mayıs programlarını açıklamak için Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. Meydanda bir araya gelerek açıklama yapmak isteyen işçileri ablukaya alan polis, salgın gerekçesiyle izin verilmeyeceğini söyledi. Buna tepki gösteren işçiler ise salgının bahane edildiğini belirterek, açıklama yapacaklarını kaydetti. Bunun üzerine polis onlarca işçiyi gözaltına aldı. 30’dan fazla kişi gözaltına alındı. İşçiler bu esnada, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganı attı.

GAZETECİLERE ENGEL

Polisin sert müdahalesi kameralara yansırken gazeteciler de engellemeye çalışıldı. İşçilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Musa Piroğlu, “İstiyorlar ki işçinin ve yoksulun sesi duyulmasın. İstiyorlar ki yağma ve sömürü düzenine itiraz edilmesin” dedi.

Öte yandan Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Baldur Süspansiyon işçileri, grevlerinin 121’nci gününü geride bıraktı. İşçilere destek için yapılmak istenen dayanışma şöleni ise pandemi bahanesiyle yasaklandı. Birleşik Metal-İş Sendikası da fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yasak kararını eleştirdi. Gerçekleştirilecek konserin pandemi koşullarında yapılacağını hatırlatan Serdaroğlu, “Bugün burada önemli bir şölen yapacaktık. Sanatçı arkadaşlarımız bize moral verecekti ama her şeyi serbest bırakanlar bizim etkinliğimizi yasakladı” dedi.

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GÜNÜ

Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu, 1 Mayıs’ın yasaklanmasına da değindi: “Hazine’yi boşalttılar, işsizlik sigortasını hortumladılar. Verecek paraları yok, nerede bu paralar? Neresinden tutsanız elinizde kalan bir yıl geride bıraktık. Tarikat cenazesinin fotoğrafını gördünüz. İstanbul Valisi o cenazeyi neden yasaklanmadın? Sen neden sadece işçiler eylem yapmak istedikleri zaman yasak getiriyorsun? Bu ülkenin kararnameleri sadece işçiler için mi geçerli? 1 Mayıs bu ülkenin ve dünya işçi sınıfının en önemli günüdür.”

(BirGün)

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Meteoroloji’den sağanak uyarısı

Sonraki İçerik

Okullara Nutuk dağıtılmasını isteyen Çamlıyayla Ülkü Ocakları Başkanı görevden alındı

İlgili İçerik

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”
Güncel

Bakan Gürlek’ten Gülistan Doku, Rojin Kabaiş, Rabia Naz açıklaması

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?
Güncel

Özgür Özel, Silivri Cezaevi’nde İmamoğlu ve Adıgüzel’i ziyaret etti

ÖSYM yetkilileri hakkında harekete geçildi
Güncel

ÖSYM, hafta sonu 4 sınav düzenleyecek

EYT düzenlemesine ‘yaş’ sınırı geliyor
Güncel

İPA’nın yaşlılık araştırmasında dikkat çeken sonuçlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi operasyonda ikinci dalga…. 47 kişi gözaltına alındı
Güncel

İstanbul’un 5 ilçesinde sahte altın operasyonu

Türkay Sonel’in silahlı fotoğrafı ortaya çıktı
Güncel

Türkay Sonel’in silahlı fotoğrafı ortaya çıktı

Sonraki İçerik
Okullara Nutuk dağıtılmasını isteyen Çamlıyayla Ülkü Ocakları Başkanı görevden alındı

Okullara Nutuk dağıtılmasını isteyen Çamlıyayla Ülkü Ocakları Başkanı görevden alındı

Gündem

Adıyamanlı çocukların kent hayali afişlere yansıdı

Adıyamanlı çocukların kent hayali afişlere yansıdı

Özgür Özel: “Ara seçim yapma iradesini söylesinler”

Özgür Özel: “Ara seçim yapma iradesini söylesinler”

MHP’de adaylık yarışı başladı: İl başkanı istifa etti!

MHP, Gaziantep ve Bingöl teşkilatlarını feshetti

Dervişoğlu: “Türkiye’nin seçime ihtiyacı var”

Dervişoğlu: “Türkiye’nin seçime ihtiyacı var”

Türk-İş: “Önce işveren ve hükümet getirsin rakamı”

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan maden işçilerine destek

İstanbul’da Akıllı Ulaşım Zirvesi

İstanbul’da Akıllı Ulaşım Zirvesi

Çin Başbakan Yardımcısı: Çin’in devasa pazarı dünyaya daha fazla fırsat ve seçenek sunacak

Çin Başbakan Yardımcısı: Çin’in devasa pazarı dünyaya daha fazla fırsat ve seçenek sunacak

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”

Arakçi, Pakistanlı yetkililerle ateşkesi görüştü

CHP’li Bulut: “Gazetecilerin cezaevinde olması ülkede yaşayan herkesi güvencesiz hale getirir”

CHP’li Bulut: “Gazetecilerin cezaevinde olması ülkede yaşayan herkesi güvencesiz hale getirir”

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”

Bakan Gürlek’ten Gülistan Doku, Rojin Kabaiş, Rabia Naz açıklaması

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist