Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

101 yıldır aynı coşku! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

23 Nisan 1920’de onurlu bir halk, Atatürk ile yan yana, bağımsızlığa ve milli egemenliğe doğru o ilk adımı attı. Millet Meclisi açıldı ve bugün, 101 yıl önceki coşkuyla, Türkiye’nin dört bir yanında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz

Yayınlanma Tarihi: 23 Nisan 2021 - 09:39:53
Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2021 - 09:39:53
101 yıldır aynı coşku! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Bugün 23 Nisan… Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda adımlar atılmasını sağlayacak Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101’inci yıl dönümü. Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkışıyla ilk adımı atılan kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri olan Meclis’in açılışını, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.

İstanbul 16 Mart’ta İngilizler tarafından işgal edildi. 18 Mart 1920’de Osmanlı Mebusan Meclisi çalışmalarına ara verdi. 10 Nisan 1920’de Padişah Vahdettin meclisi kapattı. Mustafa Kemal Paşa da 19 Mart 1920’de yayınladığı genelgeyle Ankara’da, olağanüstü yetkili bir Meclis toplanacağını duyurdu. Osmanlı Mebusan Meclisi’nden kaçarak Ankara’ya gelebilenler, ilk Meclis’te yerini aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ‘bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat’ın bu Meclis olacağını kaydetti.

CUMHURİYET’İN CAN SUYU

Ve bir bahar günü, 23 Nisan’da, Hacıbayram Camii’nde cuma namazı kılınıp, kurbanlar kesildikten sonra ilk TBMM, İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılan binada açıldı. Ulus semtindeki bu binanın henüz kiremitleri bile yoktu. Ankaralı marangozlar toplantı salonuna kürsü yaptı. Tavana petrol lambası asıldı. Milletvekillerinin oturacakları sıralar da Ankara Muallim Mektebi’nden getirildi. O gün, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ne can suyu verildi.

ŞERİF BEY AÇTI

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan Meclis’e 115 milletvekili katılabildi. İlk Meclis üyeleri arasında, 52 asker, 42 idareci, 39 memur, 32 din adamı, 9 müderris, 30 öğretmen, 16 doktor da vardı. Birinci Meclis 23 Nisan 1920’de başlayıp 21 Mayıs 1927’ye kadar devam etti. TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal’i başkanlığa seçti. Atatürk bu görevi Cumhurbaşkanı seçildiği 29 Ekim 1923’e kadar sürdürdü.

Meclis, en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey’in, konuşmasıyla açıldı. Şerif Bey, “Ulusumuzun iç ve dış tam bağımsızlık içinde  sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip kendisini yönetmeye başladığını bütün cihana duyuruyorum” dedi ve şöyle devam etti:

DÜNYAYA BÖYLE  DUYURULDU

“Hilafet ve hükümet merkezinin geçici kaydıyla yabancı kuvvetler tarafından işgal edildiği, bağımsızlığın her bakımdan kısıtlandığı bilinmektedir. Bu vaziyette baş eğmek, milletimizin kendisine teklif edilen yabancı esaretini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak kararlılığında olan ezelden beri hür ve bağımsız yaşayan milletimiz bu esaretini kesin ve kararlı bir biçimde reddetmiş ve derhal vekillerini toplamaya başlayarak yüce Meclisini vücuda getirmiştir. Bu yüce Meclisin reisi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlığı dahilinde, geleceğini bizzat düzenleyerek ve bütün dünyaya ilan ederek Millet Meclisini açıyorum.”

Ardından Ankara mebusu Mustafa Kemal söz alarak şunları söyledi:

“Yüce Meclisiniz bildiğiniz gibi olağanüstü yetkilere sahip olarak yeniden seçilmiş saygıdeğer milletvekilleriyle, taarruz ve işgale uğramış saltanat merkezinden canlarını kurtararak buraya gelen saygıdeğer milletvekillerinden oluşmuştur. Kaçıp gelebilecek milletvekilleriyle birlikte bir yüce Meclisin meydana getirilmesi ancak yeni uygulanan seçim tarzıyla söz konusu olmuştur. Bu anda Meclisiniz yasal olarak toplanmış bulunmaktadır.”

Kurtuluş Savaşı, ilk anayasanın kabulü, İstiklal Marşı’nın kabulü, saltanatın kaldırılması, Lozan Barış Antlaşması, Ankara’nın başkent oluşu, Cumhuriyetin ilanı ile Mustafa Kemal’in Türk devletinin Cumhurbaşkanı seçilmesi bu Meclis’te onaylanarak kabul edildi.

BAHTİYAR OLACAKLAR

19 Mayıs 1919’da Samsun’a attığı adımla kurtuluş ateşini yakıp savaş meydanlarında zafer üstüne zafer kazanan Mustafa Kemal, en büyük eseri Cumhuriyet’i şöyle anlattı:

“Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Çağdaş bir Cumhuriyet kurmak demek, milletin insanca yaşamasını bilmesi, insanca yaşamanın neye bağlı olduğunu öğrenmesi demektir. Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır. Türk Milleti’nin tabiat ve adetlerine en uygun olan idare,

Cumhuriyet idaresidir. Az zamanda çok büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Cumhuriyet, Türk Milleti’nin refah ve yükselmesi yolunda asırların görmediği başarılara erişti. Asla şüphe yoktur ki Cumhuriyet’in gelecek evlatları, bizden daha çok refaha kavuşmuş ve bahtiyar olacaklardır.”

ÇOCUKLARA BAYRAM

Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın ardından geride çok sayıda şehit çocuğu yetim kalmıştı. Himaye-i Etfal Cemiyeti, 23 Nisan 1924’te “Bugün yavrularımızın bayramıdır” başlıklı bir duyuru yayınlandı ve yetim çocuklar için bağış kampanyası başlattı. Cemiyetin ilan ettiği çocuk bayramı, Mustafa Kemal’in himayesinde kutlandı. 23 Nisan, çocuk bayramı olarak ilk kez resmi törenlerle 1933 yılında kutlandı. Makamlara çocukların oturması uygulaması da aynı yıl başladı. 1935 yılında çıkan yasa ile de bayramın adı Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı oldu. UNESCO’nun 1979 yılını Çocuk Yılı ilan etmesiyle birlikte 23 Nisan, 1980 yılındaki yasal düzenleme ile de ‘Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ adını aldı. 101 yıl sonra bugün milyonlarca çocuk, salgın dolayısıyla bayram kutlamasını sokaklarda yapamayacak. Ancak hepsi Ata’sına minnetini kalbinde hissedecek.

23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve dönüm noktasıdır
23 Nisan günü Meclis etrafında toplanan binlerce kişi, büyük bir coşkuyla bekledi. “23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Büyük Millet Meclisi’ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder” diyen bir büyük önderin, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında, bu büyük güne tanıklık etti.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Adana’da, tarlada kesilmiş 3 at bulundu

Sonraki İçerik

Meteoroloji duyurdu! Sıcaklıklar değişecek ama yağışlar bitmeyecek…

İlgili İçerik

Balıkesir’de üç büyük yangında 6 bin 733 hektar alan zarar gördü
Güncel

Balıkesir’de üç büyük yangında 6 bin 733 hektar alan zarar gördü

Mabel Matiz’e “Ha Leylim” soruşturması
Güncel

Mabel Matiz’e “Ha Leylim” soruşturması

TBMM’de cinsel istismar davası… Üç sanık yeniden tutuklandı
Güncel

Süleymancılara operasyon: Alihan Kuriş dahil 49 kişi hakkında gözaltı kararı

YÖK’ten vakıf üniversitelerine yönelik incelemeyle ilgili açıklama
Güncel

YÖK, “öğrenci affı”nın usul ve esaslarını belirledi

Güneş tutulmasında gökyüzü etkileyici görüntülere sahne oldu
Güncel

Güneş tutulmasında gökyüzü etkileyici görüntülere sahne oldu

“PKK kongre tarihini bir an önce açıklasın”
Güncel

MSB: Bir adet F-16 uçağı Yalova’da kaza kırıma uğradı

Sonraki İçerik
Sıcaklık 10 derece birden düşüyor, yağış geliyor!

Meteoroloji duyurdu! Sıcaklıklar değişecek ama yağışlar bitmeyecek…

Gündem

Fethiye’de gezi teknesinde yangın: 115 kişi denize atlayarak kurtuldu

Fethiye’de gezi teknesinde yangın: 115 kişi denize atlayarak kurtuldu

RTÜK’ten Halk TV ve Flash TV kararı çıktı

RTÜK’ten “Medyametre 2025 Araştırması”: Televizyon en yaygın kullanılan medya mecrası olmayı sürdürüyor

Eurovision’da dikkat çeken yeni kural

Eurovision’da dikkat çeken yeni kural

Balıkesir’de üç büyük yangında 6 bin 733 hektar alan zarar gördü

Balıkesir’de üç büyük yangında 6 bin 733 hektar alan zarar gördü

RTÜK’ten HaberTürk’e ceza

RTÜK’ten dört dijital platforma üst sınırdan ceza

Madencilerin eylemi dördüncü gününde…

Madencilerin eylemi dördüncü gününde…

Çin’de yeni enerjili araçların aylık satışlardaki payı ilk kez yüzde 60’ı aştı

Çin’de yeni enerjili araçların aylık satışlardaki payı ilk kez yüzde 60’ı aştı

CHP’li Aşkın Genç: İktidar çiftçiyi yarı yolda bıraktı

Aşkın Genç: “Vatandaşın cüzdanını soğuttular, market etiketini soğutamadılar”

Mabel Matiz’e “Ha Leylim” soruşturması

Mabel Matiz’e “Ha Leylim” soruşturması

CHP’li Akay: “Çiftçimizin aldığı kredi yetersiz ve kısıtlı durumdadır”

CHP’li Akay: “Enflasyon Raporu, Türkiye ekonomisindeki güven sorununu bir kez daha ortaya koymuştur”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist