Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Kredi kullananlar dikkat: Bankalar iade edecek!

Bankaların müşterilerinden kredi sözleşmelerinde yer almayan 'masraf ve komisyon alacağı' adı altında tahsil ettiği komisyonlara ilişkin mahkeme, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Yayınlanma Tarihi: 19 Haziran 2023 - 13:26:26
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2023 - 13:26:26
BDDK, kredi kartlarına taksit sayısını düşürdü
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Kredi kullanan vatandaşlardan çeşitli isimler altında komisyon bedeli tahsil eden bankalara kötü haber Ticaret Mahkemesi’nden geldi.

Bir firmanın 1 milyon TL kredi kullandığı banka hesabından gece yarısı birer dakika arayla ‘Periyodik Hizmet Komisyonu adı’ altında 4 bin 200 TL para kesildi. Kendisinden haksız kesilen komisyon bedellerinin iadesini talep eden şirket sahibi çareyi İcra Müdürlüğü’nde buldu. Şirket yetkilisi, komisyon bedellerinin hesaptan bilgisi ve rızası dışında hukuka aykırı olarak tahsil edildiğini öne sürdü. Şirket yetkilisi, banka tarafından haksız olarak tahsil edilen bedelin dayanağının ne olduğunu ve bu durumun yazılı belge ile kendisine bildirilmesini istemesine rağmen bir türlü cevap alamadığını dile getirdi.

BANKA İTİRAZ ETTİ

2. İcra Müdürlüğü’nde başlattığı icra takibine bankanın itiraz ederek takibi durdurduğunu öne süren davacı şirket sahibi, davalı banka şubesinin komisyonlara açıklık getiremediğini öne sürdü. Şirket, söz konusu icra takibinin davalının haksız olarak borca itirazı ile durdurulduğunu, takibe yapılan itirazın haksız olduğunu ileri sürerek itirazın iptaline ve takibin devamına, davalının icra takibine haksız itirazı sebebiyle icra inkar tazminatına mahkum edilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıdan alınması yönünde karar verilmesini talep etti.

EMSAL NİTELİKTE KARAR

Davalı banka avukatı ise komisyonun mevzuat ve sözleşmelere uygun olduğunu, iddia ve beyanlarını kabul etmediklerini beyan ederek davanın reddine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etti. Tarafları dinleyen Mahkeme, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Kararda; davalı bankanın davacıdan masraf ve komisyon alabilmesi için taraflar arasında imzalanan sözleşmede masraf ve komisyon alınacağının kararlaştırılmış olması gerektiği hatırlatıldı. Yasa gereği bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak âzami faiz oranları ile faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve azami sınırlarının serbestçe belirleneceği dile getirildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Düzenleme kapsamında davalı banka tarafından kredi işlemlerinde sağlanacak faiz dışındaki diğer menfaatleri ve tahsil olunacak masrafları, TCMB’na bildirmekle yükümlüdür ancak davalı banka tarafından bu yükümlülüğün yerine getirildiğine ilişkin herhangi bir belge sunulmamıştır. Davacı tarafça 2 adet periyodik hizmet komisyonu alındığına ilişkin herhangi bir belge sunulmamış olmakla birlikte davalı bankanın da alınmadığı yönünde bir itirazı bulunmadığından alındığı kabul edilmiştir. Diğer bankaların periyodik hizmet komisyonu uygulamasının bulunmadığı tespit edildiğinden değerlendirmeye alınamamıştır. Yasa ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda davalı bankanın davacı müşterisinden alınacak periyodik hizmet komisyonunu TCMB’na bildirimde bulunmadığından 4 bin 200 TL’nin davacıya iadesi gerektiği, dolayısıyla davacının talebinin yerinde olduğu, tarafların tacir olması nedeniyle davacının takipten sonra avans faiz talebinin de yerinde olduğu anlaşılmıştır. Davalı tarafından 2. İcra Müdürlüğü’nün icra dosyasına yöneltilen itirazın iptaline ve takibin devamına karar verilmiştir. Borçlunun yedi günlük süre içerisinde ödeme emrine itiraz etmiş olması, bir yıl içinde açılmış bir itirazın iptali davası bulunması, davacı alacaklının tazminat istemini dava dilekçesinde açıkça talep etmiş olması ve takip konusu alacağın miktarının belli (likit) olması dikkate alınarak borçlunun itirazının haksız olması nedeniyle asıl alacağın yüzde 20 si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar vermek gerekmiştir. Davanın kabulü ile davalı tarafından 2. İcra Müdürlüğünün icra dosyasına yöneltilen itirazın iptaline ve takibin devamına, asıl alacağın yüzde 20′ si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine hükmedilmiştir.”

Kaynak: Gerçek Gündem

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

FOX Tv’nin sevilen dizisi final kararı aldı

Sonraki İçerik

Ali Babacan’ın basın danışmanı görevinden ayrıldı

İlgili İçerik

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Bayram ikramiyelerinin yatacağı tarih belli oldu

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: İşçi sınıfının 607 milyar 153 milyon liralık ücreti eridi

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

Enerji fiyatları tüm zamanların rekorunu kırdı

TAB Gıda’nın halka arzına rekor katılım
Ekonomi

Türkiye enflasyonda Avrupa’da birinci, dünyada beşinci

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

DİSK-AR’ın araştırması: Asgari ücret yılın dördüncü ayında 4 bin 110 lira kayıp yaşadı

Erdoğan’ın duyurduğu sosyal konut projesinde detaylar belli oluyor
Ekonomi

Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu

Sonraki İçerik
Ali Babacan’ın basın danışmanı görevinden ayrıldı

Ali Babacan'ın basın danışmanı görevinden ayrıldı

Gündem

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!

Bayram ikramiyelerinin yatacağı tarih belli oldu

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”

Bakan Gürlek: “Yerli ve milli ‘UYAP AI Karar Destek Sistemi’ni hayata geçiriyoruz”

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen’e beraat

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen’e beraat

YRP’li Kılıç: “Terörist başının TBMM’ye gelmesi değil telaffuz, tahayyül dahi edilemez”

Suat Kılıç: “İki turda da adayımız Fatih Erbakan’dır”

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ukrayna sorununu diplomasi yoluyla çözme çağrısı yaptı

Çin: ABD’nin Taiwan’a silah satışına karşıyız

İBB 8’inci taksi ihalesini gerçekleştirdi

İBB 8’inci taksi ihalesini gerçekleştirdi

İBB’nin 4 modern tesisi Kurban Bayramı için hazır

İBB’nin 4 modern tesisi Kurban Bayramı için hazır

Adalet Bakanlığı’nda ihale skandalı!

Adalet Bakanlığı’na 15 bin sözleşmeli personel alınacak

Soma faciası 12. yılında: Evlatlarımızı değil, adaleti de kaybettik

Soma faciası 12. yılında: Evlatlarımızı değil, adaleti de kaybettik

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?

Özgür Özel: “Karanlığı yırtıp atmak için bir kez daha iktidara talibiz”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist