Türkiye geçen yıla oranla bu yıl daha fazla turisti misafir ediyor. Bu oran Antalya’da yüzde 21 olurken Bodrum için yüzde 3’te kalıyor. Turist sayındaki artışa karşın oteller ise geçen yılki doluluk oranının altında. Oksijen gazetesinden Talia Boşnak’ın haberine göre Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu yüzde 19’luk bir kayıpları olduğunu söylüyor.
KAYIP YÜZDE 19
Kavaloğlu durumu “İstatistiklere göre Antalya’ya gelen turist yaklaşık 9 gece konaklama yapıyor. 7 Ağustos itibarıyla Antalya’ya 8.8 milyon turist girdi. Buna göre Antalya’da otellerde toplam 79.2 milyon geceleme yapılması gerekiyor. Oysa şu an otellerdeki geceleme sayısı yaklaşık 64 milyona inmiş durumda. Bir turistin konaklama gece sayısı 7.2’ye düştü, kayıp yaklaşık yüzde 19” şeklinde açıklıyor.
“Bu yüzde 19 nerede kalıyor?” sorusuna ise “Airbnb gibi günlük kiralamaların yapıldığı konutlarda” cevabını veriyor.
İSTANBUL’DA 45 BİN EV AİRBNB’DE
Günlük olarak kiralanan oda ya da konutların Türkiye’deki sayılarına bakacak olursak ortaya çok ilginç rakamlar çıkıyor. Örneğin bu tür verileri derleyen Inside Airbnb sitesine göre İstanbul’da Airbnb’ye kayıtlı toplam 45 bin 524 konut var. Ve bunlarda bir gece konaklamanın ortalama bedeli 2 bin 643 TL. Sahibinden.com verilerinde ise İstanbul’a kayıtlı günlük kiralamaya uygun yaklaşık 5 bin 500 konut bulunuyor. Vrbo’da ise bu rakam 800’e iniyor.
EVLERİNİ AİRBNB’DEN KİRAYA VERENLER NE SÖYLÜYOR?
Evini Airbnb’den kiraya verdiğini söyleyen Çiğdem Yılmaz isimli bir kişi, şunları söyledi:
“Airbnb’den kiraya verdiğim Cihangir’de 2 artı 1 evim var. Uzun dönem kiralamalarda kiracılarla sorunlar yaşanıyor, kira artış bedellerini ayarlamak zor oluyor. Airbnb ile minimum 4-5 gün, maksimum 10 günlüğüne örneğin 4 kişilik bir aileye evi kiraya veriyorum. Geceliği dönemlere göre değişse de genelde 75-80 euro civarı oluyor. Oysa ki, civardaki otellerde çift kişilik bir odanın gecelik fiyatı yaklaşık 110 euro. Cihangir’de evi uzun dönem kiraya versem normalde ayda 20-25 bin TL kazanırdım, fakat bu şekilde ayda 40 bin TL’ye çıkan kazancım oldu. Müşteriler genelde Araplar başta olmak üzere yabancı turistler oluyor. Temmuz-ağustos aylarında tamamen doluyduk, kışın konaklama sayısı biraz düşüyor.
AİRBNB TERCİH EDİLMESİNİN 3 NEDENİ
- Devlet kiraya yüzde 25 zam sınırı getirdi. Airbnb’de fiyatı istediğiniz zaman piyasa şartlarına göre revize edebiliyorsunuz. Airbnb kiracıdan parayı alıp ev sahibine veriyor. Kazanç garanti. Kiranın ödenmeme durumu yok.
- Evinizi uzun dönem kiraya verdiğinizde kiracı evden istediğiniz zaman çıkmayabiliyor. Günlük kiralamada tahliye sorunu yok.
- Kira bedeli kolay hesaplanıyor. Ev sahipleri evlerini günlük kiraya verirken fiyat belirlemek için şu formül uyguluyor: Aynı bölgede aynı özelliklere sahip dayalı döşeli evin aylık kirası iki ile çarpılıp 30’a bölünüyor ve günlük kira bedeli hesaplanıyor.