Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Asgari ücret ve en düşük memur maaşı için dikkat çeken tahmin!

İktidarın 2024 yerel seçimler öncesi asgari ücrete çarpıcı oranda zam yapacağı konuşulmaya başlandı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, OVP'de açıklanan yıl sonu enflasyon hedefine göre asgari ücreti ve en düşük memur maaşını hesapladı.

Yayınlanma Tarihi: 12 Eylül 2023 - 12:06:02
Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2023 - 12:06:02
Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Geçtiğimiz temmuz ayında 11 bin 402 lira olarak hesaplara yatırılan asgari ücret, yüksek enflasyon ve döviz kuru karşısında erimeye başladı.

İktidarın 2024 yerel seçimler öncesinde asgari ücrete yüksek oranda bir zam yapabileceği konuşulmaya başlandı.

SZC TV’de katıldığı yayında, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Orta Vadeli Program’da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 65 olarak belirlendiğini vurgulayarak asgari ücret ve memur maaşlarına yapılacak zam için çarpıcı tahminde bulundu.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, en düşük memur maaşının 29 bin liraya yükseleceğini belirterek, “Memurlar kök maaşın üzerinde yüzde 50’ye yakın bir zam alırlar onun üzerine 8777 lira eklenir. En düşük memur maaşı 29 bin lira olur. Öğretmenlerin maaşı da 36 bin 500 lira civarında olur” dedi.

ÇARPICI ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Özgür Erdursun, “Asgari ücret ne olur?” sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:

“Asgari ücret biliyorsunuz enflasyona göre belirlenmiyor. Bu konuda hükümet daha eli rahattır. Daha yüksek artışlar olmasını ister. Ama yine de yüzde 38’lik bir artış olacağını varsaydığınızda 15 bin 700 lira olur. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılırsa, ben yüzde 50 yapılacağını düşünüyorum. Çünkü şöyle bir açıklama yapıldı, 2024’ten itibaren temmuzda zamlanmayacağı, ocak ayında zamlanacağı söylendi. Bu yüzden yüzde 50’ler civarında olacağını düşünüyorum. Ve asgari ücret 17 bin lirayı geçer. Maliyeti de çok artar.

Asgari ücretin artan maliyetine hükümet tarafından destek verilmemesi halinde işverenlerin Türk çalışanları tercih etmeyeceğini belirten Erdursun, “Asgari ücretin bu kadar artan maliyetine devlet destek vermezse, sigorta primlerinde devlet desteği olmazsa… Asgari ücretle işsizlik artmaz, ama bu rakamlar böyle yükselirse işverenler kayıt dışı, gerçek rakamları bildirmeden, sigortalı yapıp gerçek rakamları bildirmeden ya da sigortası çalıştırma yoluna giderler. Türk çalışanları tercih etmeleri azalır. Muhakkak bu konuda da desteği olması gerekir” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRETİ ARTIRMAK HÜKÜMETİN HOŞUNA GİDİYOR”

Asgari ücetin artırılması hükümetin hoşuna gittiğini söyleyen SGK Uzmanı Özgür Erdursun, şunları kaydetti:

“Aksi halde şöyle yapacak esnaf ve işverenler. Zam oranını ocak ayında sattığı ürüne, sattığı hizmete ekleyecekler. Bizim enflasyonla mücadelede amacımız girdi maliyetini artırmayacağız ki, esnaf ve işverenler maliyetin üzerine dahil etmesin. Bu nasıl olur? Sigorta prim maliyetinde devlet elini taşın altına koyacak, bu artışlar sonrasında kendi gelirini artırmış olacak. Belki kendi artırdığı gelirinin bir kısmından feragat edecek hükümet. Böyle bir asgari ücret açıklaması olabilir.

Ama bunların konuşulacağını bile zannetmiyorum. Yüzde 38-50 arasında, bence yüzde 50. Çünkü hükümetin hoşuna gidiyor asgari ücreti artırmak. Tüm hükümetlerin hoşuna gider. Asgari ücrette fazla mesaiye kalıyorsun üstüne vergi de olur. En önemlisi, siyasiler oyunu artırır. Tam seçime giderken milyonlarca asgari ücretlinin maaşını artırır, tüm maliyeti esnaf ve işverene yıkar. Sonra seçimde de ‘Asgari ücreti 17 bin lira yaptık bize oy verin’ derler.

“BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET KONUŞULMALI”

Biz bölgesel asgari ücreti konuşmuyoruz. Konuşulabilir bizim ülkemizde. Diyelim Hakkari’de bir kişi, yanında bir kişi çalışıyor. Bu parayı verebilmesi için iş yerindeki cirosunun bu kadar artması mümkün değil. İstanbul’dakinin de bu parayla geçinebilmesi mümkün değil. Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz.

Çin uyguluyor mesela, tarım bölgesinde farklı, sanayi bölgesinde farklı uyguluyor. Şu an asgari ücret 17 bin lira olursa, çalışanların yüzde 50’si diyorduk ya, çalışanların yüzde 70’i asgari ücretli olacak. Sadece asgari ücret şu anda cebinize giren para olarak değerlendirilemez, bir de emekli olduğunuzda alacağınız aylığı belirler.

“EMEKLİLİK HAYALİ BİTECEK”

O az önce bahsettiğimiz yüzde 70, şimdi 7500 lira dediğimiz en düşük emekli aylığına aday çalışanlar olacak. Emeklilik hayali kalmayacak. Bu kalmazsa işte çalışma olmaz, iş düzeni olmaz.”

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan telefonda görüştü

Sonraki İçerik

RTÜK’ten Sputnik’e soruşturma

İlgili İçerik

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 25,38’e yükseldi

Deprem anının yeni görüntüsü ortaya çıktı
Ekonomi

İPA: Kart borcunun tamamını ödeyemeyenlerin oranı yüzde 50’yi aştı

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Emekli bayram ikramiyeleri ve aylıkların ödeneceği tarih belli oldu

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: Enflasyon ile vergilerin işçi ücretlerine iki aylık toplam faturası 268 milyar 714 lira oldu

CHP’den belediye başkanlarının hastaneye sevk görüntülerine tepki
Ekonomi

TÜİK, şubat ayı enflasyonunu açıkladı

Sonraki İçerik
RTÜK’ten Sputnik’e soruşturma

RTÜK'ten Sputnik'e soruşturma

Gündem

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve İslam dünyası işbirliğini daha da derinleştirmek için güçlü bir istek duyuyor

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve Hollanda işbirliği ortak çıkarlara hizmet ediyor

Beyoğlu’nda perde ” özel yetenekler” için açılıyor

Beyoğlu’nda perde ” özel yetenekler” için açılıyor

İBB’den depremle mücadelede yeni adım

İBB’den depremle mücadelede yeni adım

Çin Ulusal Halk Kongresi’nin yıllık oturumu sona erdi

Çin Ulusal Halk Kongresi’nin yıllık oturumu sona erdi

Farklı kültürlerin temsilcileri geleneksel Beyoğlu iftarında buluştu

Farklı kültürlerin temsilcileri geleneksel Beyoğlu iftarında buluştu

İlber Ortaylı çağrıda bulundu

İlber Ortaylı hayatını kaybetti

CHP’li Bulut: “TRT savcılığa soyundu”

CHP’li Bulut: “TRT savcılığa soyundu”

CHP’li Yavuzyılmaz: Çayırhan peşkeş çekilmeye hazırlanıyor

CHP’li Yavuzyılmaz: AKP’den Cengiz Holding’e altın tepside altın madeni

Tahran’da “Kudüs Günü” gösterileri sırasında patlama meydana geldi

Tahran’da “Kudüs Günü” gösterileri sırasında patlama meydana geldi

CHP’den HSK’ya ”Ahmak davası” dilekçesi

HSK, boş bulunan 8 Yargıtay üyeliği için seçim yaptı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist