Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

44 ilde arsa satışı… Kimler, nasıl başvuracak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 44 ilde 622 muhtelif arsayı satılığa çıkardı. Peki bu arsaların avantajı ne?

Yayınlanma Tarihi: 14 Kasım 2023 - 14:51:43
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2023 - 14:51:43
44 ilde arsa satışı… Kimler, nasıl başvuracak?
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı satılığa çıkartılan arsalarla ilgili merak edilenleri cevapladı. Özelmacıklı açıklamasında, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 44 ilde 622 muhtelif arsayı satışa çıkarıyor. Bu satışlar 21-22-23 Kasım tarihlerinde yapılacak. Bu tür satışlar bazı avantajlar sunuyor” dedi.

Milliyet’te yer alan habere göre, Özelmacıklı yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Satışta bir KDV muafiyeti mevcut. Arsalarda yüzde 18 KDV oluyor. Bu satışlarda bir KDV avantajı var. Satışa çıkmış bedellerde yüzde 20’lik avantaj var diyebiliriz. 24 aya kadar vade imkanı, yüzde 25 peşinat imkanı var. Vadeler 48 aya kadar yapılıyordu ancak mevcut enflasyonist ortam nedeniyle 24 aya düşüldüğünü görüyoruz.

İhalenin önemli bir farklılığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılmasıdır. 16 Ekim tarihinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmuştu. Başkanlık 3 genel müdürlük çerçevesinde kuruldu. Biri Marmara bölgesi dışındaki yerlere bakmak için kurulmuş Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, bir diğeri Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’ydü.

Bir tanesi de kaynak geliştirme için kurulmuştu. O da Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü’ydü. Taşınmaz ve kaynak geliştirme genel müdürlüğü aslında tescil dışı alanlar ile hazine taşınmazlarını planlayarak satmak bu vesile ile kentsel dönüşüm sürecine finansal katkı sağlayacak bir birim olarak kuruldu. Bu da kentsel dönüşüm başkanlığının ilk ihalesi diyebiliriz. Buralarda kentsel dönüşüme finansal kaynak oluşturması hedefleniyor.

Açık artırmaya herkes katılabiliyor. Katılmak için ister internetten isterse de yerine bizzat giderek katılma imkanı var. İhalelere katılmak isteyenler online müzayedeye katıl linki üzerinden emlakmuzayede.com.tr sayfası üzerinden ihaleye katılabiliyorlar.

Teminatları yatırarak ya TOKİ’nin İstanbul hizmet binasındaki konferans salonuna ya da Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konferans salonunda ihaleye katılabiliyorlar. Bunun için de yatırılması gereken teminat ödemeleri var. Yatırılacak teminat ödemeleri taşınmazlara göre değişiyor. Hangi yeri almak isterlerse o yerle alakalı teminat tutarına katılımcıların bakmaları gerekiyor.

‘160 BİN TL BEDEL İSTENİYOR’

Katılım teminatları taşınmazları muhammen bedele göre değişiyor. 40 bin TL’ye kadar olan gayrimenkuller 2 bin TL’den başlarken, 700 bin TL ve üzeri olanlarla 160 bin TL bedel isteniyor. Burada ayrıca emlak yönetim hizmetleri yüzde 2+ KDV hizmet bedeli de talep ediyor. Aslında burada hizmet bedeli de söz konusu.

‘HER TAKSİDE FAİZ UYGULANACAK’

Tutarı peşin ödemek isteyenler için yüzde 20 indirim imkanı söz konusu. Vade yapmak isteyenlere yüzde 25 peşin, 24 ay taksitler halinde ödeniyor olacak. Her takside aylık kanuni faiz uygulaması yansıtılacak. KDV muafiyeti dışında tapu işlemlerine ait vergi, resim harçlar ve damga vergisi gibi 6306 sayılı kanun hükümleri gereğince muafiyetler söz konusu.

İhaleye katılacak olan kişilerin mutlaka ihale şartlarını, imar durumlarını, yerin fiziksel durumunu mutlaka incelemesini öneriyoruz. Arsalarla alakalı ihale söz konusu olduğu için bazen ihalenin heyecanı nedeniyle rakamlar piyasa rayiçlerinin üzerine çıkabiliyor. KDV avantajı, taksit avantajı nedeniyle vatandaşlar kendi bölgelerindeki yerler için ilgi gösteriyor diyebiliriz.

BU TÜR İHALELERİN DEVAMI GELİR Mİ?

Bu tür ihaleler ilerleyen dönemde daha da artacaktır. Kentsel dönüşüm kanununda buna ilişkin atıflar söz konusu olmuştu. Kentsel dönüşüm ile ilgili kanun teklifinde bu kanuna göre uygulamada bulunan alanlarda yer alan veya Başkanlıkça kanun kapsamında kullanılmak üzere belirlenen tescil dışı alanlar tapuda Hazine adına tescil edildikten sonra Başkanlığa devredilir veya Başkanlığın talebi üzerine TOKİ’ye bedelsiz olarak devredilebilir diye bir madde yazılmıştı. Burada Başkanlık Kentsel Dönüşüm Başkanlığı olarak adlandırılıyor.”

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Xi Jinping’den Taiwan Boğazı’nın İki Yakası CEO Zirvesi’ne tebrik mesajı

Sonraki İçerik

İSKİ paylaştı: İstanbul barajlarının doluluk oranları

İlgili İçerik

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Büro Emekçileri Sendikası’ndan bütçe tepkisi
Ekonomi

Büro Emekçileri Sendikası’ndan bütçe tepkisi

Orhan Yıldırım: “Soygunu büyüten değil, yoksulluğu bitiren bir bütçe talep ediyoruz”
Ekonomi

Orhan Yıldırım: “Soygunu büyüten değil, yoksulluğu bitiren bir bütçe talep ediyoruz”

Benzine bir zam daha geliyor
Ekonomi

Benzinde bu gece yarısı 3 TL 35 kuruş indirim yapılacak

Kılıçdaroğlu uyarıda bulunmuştu! SPK’da görevden alma
Ekonomi

SPK, üç firmanın faaliyetlerini geçici olarak durdurdu

Erdoğan’ın teklifini reddeden Mehmet Şimşek, Kılıçdaroğlu’nun paylaşımını beğendi
Ekonomi

Mehmet Şimşek’ten fon yatırımcılarına iade açıklaması

Sonraki İçerik
“İstanbul’da barajlar taşacak mı?” sorusuna Valilikten açıklama

İSKİ paylaştı: İstanbul barajlarının doluluk oranları

Gündem

CHP’li Sarıbal: “Bu asgari ücret emekçilerin sorununu çözmez”

CHP’li Sarıbal’dan bütçe eleştirisi: “Halkın, ülkenin, çiftçinin bütçesi değil”

‘Bu 1 Mayıs, Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak’

Çerkezoğlu: “Bütçede sermayenin talepleri var ama işçi, emekçi, emekli yok”

Kılıçdaroğlu: “Siyasi Ahlak Kanunu’nun çıkması, Türkiye için artık zorunluluk”

Kılıçdaroğlu: “Siyasi Ahlak Kanunu’nun çıkması, Türkiye için artık zorunluluk”

37 ilde belediyeyi yöneten parti değişti

37 ilde belediyeyi yöneten parti değişti

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Tarihi Kuyumcu Han, Şehir Araştırmaları Merkezi olarak hizmete açıldı

Tarihi Kuyumcu Han, Şehir Araştırmaları Merkezi olarak hizmete açıldı

CHP’den, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun ölümüne neden olduğu moto kurye Yunus Emre Göçer için üç ayrı bakanlığa sorular…

CHP’li Kılınç: “İstanbul’da organize imar suçu işleyen suç örgütleri var”

İsmail Arı: “Gazetecilik yaptığım için cezaevindeyim”

TGC: Gazeteci İsmail Arı serbest bırakılmalıdır

Mustafa Sarıgül’den iktidara tepki: ‘Türkiye 3 aydır bekliyor’

Mustafa Sarıgül’ün koruması dahil 5 kişi gözaltına alındı

Bakırköy Belediyesi’nin 2027 yılı bütçesi onaylandı

Bakırköy Belediyesi’nin 2027 yılı bütçesi onaylandı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist