Gemlik Körfezi’nde geçtiğimiz hafta meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki deprem sonrası gözler yeniden Marmara’da beklenen depreme çevrildi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy da CNN Türk canlı yayınında son dönemde Türkiye’de meydana gelen depremler hakkında dikkat çeken bilgiler paylaştı.
İstanbul’un en güvenli ve en güvensiz bölgelerini açıklayan Ersoy şunları söyledi: “Depremin önceden tarihini ve büyüklüğünü söyleyemiyoruz. Bugün de olabilir ama çok uzun bir periyot olmayacaktır. Yüksek rakama karşı direnmek kumardır. Nüfus ve yapı stoku açısından kritik. Marmara depremi çok önemli, beklediğimiz bir deprem.
‘KIYI BÖLGELERİ DAHA FAZLA ETKİLENECEK’
Türkiye’nin yüzde yüzü deprem bölgesi. İstanbul’a 20 km’ye yakın mesafede. Kıyı bölgeleri depremden daha fazla etkilenecek. En yakın yerler koyu bölgeler. Küçükçekmece ve Büyükçekmece kıyı kısımları görülüyor. Arnavutköy’e doğru etki azalacak.
Maltepe’nin yarısından yukarı gittiğinizde kayalık sert zemin. Bu jeolojik harita değil. Bu faya uzaklığı baz almış. Anadolu yakası genel olarak sağlam ancak ayrışmış kötü zeminler de var. Kadıköy, Pendik, Tuzla’da kötü zeminler var. Bir ev alırken uzmanlara danışmak gerekiyor. Bakırköy tarafında koyu olmasına rağmen 25 milyon senelik kayalar var. Sancaktepe civarında 300 milyon senelik.
‘AVRUPA YAKASININ GÜNEYİ İÇİN AYNI ŞEYİ SÖYLEYEMİYORUZ’
Avrupa yakasında Haliç’in kuzeyi, Şişli, Sarıyer, Beşiktaş, Başakşehir, Eyüp’ün kuzey tarafları, Başakşehir’in önemli kısmı ve Arnavutköy sağlam zeminler. Ama güneyi için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir’in güneyi, Güngören, Bağcılar, Bakırköy, Fatih, Zeytinburnu zemin olarak daha duyarlı. Buralara bina yaparken daha fazla uğraş vermek, daha fazla mühendislik projesi uygulamak gerekir ki depreme karşı güvenli yapı stoğu oluşturalım.”