Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

İşte memur ve memur emeklisi için maaş zammı senaryoları…

Yeni asgari ücretin belli olmasının ardından memur ve memur emeklisine yapılacak maaş zammı merak ediliyor. Yarın açıklanacak enflasyon oranının ardından artış oranı da belli olacak. Peki enflasyona göre memur maaşları ve emekli aylıklarına ne kadar zam yapılacak?

Yayınlanma Tarihi: 2 Ocak 2024 - 12:03:12
Güncelleme Tarihi: 2 Ocak 2024 - 12:03:12
Herkesin gözü bu haberde: Çalışma başlatıldı, asgari ücrete de geliyor
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’ün tamamına ve aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini yarın açıklayacak. SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri yarın açıklanacak enflasyon verisini bekliyor. Net rakam enflasyonun ardından netleşecek.

Merkez Bankası enflasyon raporunda ise 2023 yılı enflasyonu yüzde 65 olarak tahmin edilmişti. Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketinde ise kasım ayında yüzde 67.23 olan yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65.39’a düştü.

Merkez Bankası’nın yıllık yüzde 65 tahmininin gerçekleşebilmesi için aylık enflasyonun yüzde 3.07 olması gerekiyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, aylık enflasyon yüzde 2.44 olursa yıllık yüzde 64, aylık yüzde 2.76 olursa yıllık yüzde 64.5, aylık yüzde 3.38 olursa yıllık yüzde 65.5, aylık yüzde 3.69 enflasyon olursa yıllık enflasyon da yüzde 66.0 olacak. Peki bu enflasyon senaryolarına göre memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranları ne olacak?

Ocak ayında emekli işçi (SSK) ile emekli esnaf ve çiftçi (BAĞ-KUR) aylıklarına 2023 yılı temmuz – aralık dönemindeki enflasyon farkı kadar zam yapılacak.

Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına temmuz ayında yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapıldı. Bu nedenle 6 aylık enflasyondan temmuzdaki yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı mahsup edilecek. Çıkan sayıya ocak ayı için yüzde 15 olarak belirlenen toplu sözleşme zammı uygulanacak.

EMEKLİLER ARASINDA 12 PUAN FARK OLACAK

Yıllık enflasyon yüzde 65 çıkarsa emekli işçi ve esnaf aylıklarına yüzde 37.76, memur ve emekli memur aylıklarına yüzde 49.46 oranında zam yapılacak.

Enflasyonun yüzde 65’in altında veya üstünde olması halinde maaş zammı oranları değişecek. Yıllık yüzde 66 enflasyon varsayımında emekli işçi ve esnaf aylığına yüzde 38.6, memur maaşı ve emekli memur aylığına yüzde 50.37 oranında zam yapılacak.

Şayet yıllık enflasyon yüzde 64 olursa emekli işçi ve çiftçiye yüzde 36.93, memur ve emekli memura ise yüzde 48.55 oranında zam yapılacak.

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için enflasyon farkının üzerine ilave bir artış yapılmadığı takdirde işçi, çiftçi ve esnaf emeklileri ile memur emekli aylıkları arasında yaklaşık 12 puan fark ortaya çıkacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, son yaptığı açıklamada, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarının ise temmuz ayında memur maaşları ve emekli memur aylıklarının üzerinde artacağını söyledi. Merkez Bankası 2024 yılı enflasyonunu yüzde 36 olarak tahmin ediyor. İlk yarıda yükselip ikinci yarıdan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Ocak-haziran enflasyonu yüzde 24 olarak gerçekleşirse temmuz ayında emekli işçi, çiftçi ve esnaf aylıklarına yüzde 24 oranında zam yapılacak. Memur maaş zammı belirlenirken ise 6 aylık enflasyondan önce ocak ayında yapılacak yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammı mahsup edilecek, bu şekilde çıkan sayının üzerine yüzde 10 oranındaki temmuz ayı toplu sözleşme zammı uygulanacak. Buna göre, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına temmuz ayında yüzde 18.60 oranında zam yapılacak. Bu kez emekli işçi, çiftçi ve esnaf lehine yaklaşık 5.40 puan fark olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE OLACAK?

Cevdet Yılmaz, alt gelir grupları için ise mali imkanları zorlayacaklarını söyledi. Az primle emekli oldukları için kök aylığı 3 bin 500 – 5 bin lira olduğu halde 7 bin 500 lira alanların da bulunduğunu, bu durumda olanlar için çalışıldığını ifade etti. Mutlaka düşük gelirlileri gözeteceklerini belirtti.

Kök aylığı 7.500 liranın altında olanlar ile ilgili bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Buna ilişkin yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

AKP adaylarını 5 Ocak’ta açıklıyor

Sonraki İçerik

İYİ Parti’den istifa eden 11 kişi AKP’ye geçti

İlgili İçerik

Körfez’deki saldırılar enerji piyasalarını sarstı
Ekonomi

Körfez’deki saldırılar enerji piyasalarını sarstı

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 25,38’e yükseldi

Deprem anının yeni görüntüsü ortaya çıktı
Ekonomi

İPA: Kart borcunun tamamını ödeyemeyenlerin oranı yüzde 50’yi aştı

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Emekli bayram ikramiyeleri ve aylıkların ödeneceği tarih belli oldu

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: Enflasyon ile vergilerin işçi ücretlerine iki aylık toplam faturası 268 milyar 714 lira oldu

Sonraki İçerik
İYİ Parti’den seçim güvenliği için yeni sistem

İYİ Parti'den istifa eden 11 kişi AKP'ye geçti

Gündem

CHP’li Yavuzyılmaz: Çayırhan peşkeş çekilmeye hazırlanıyor

CHP’li Yavuzyılmaz: “Acilen akaryakıttaki KDV oranı ile ilgili bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlanmalı”

Çin Cumhurbaşkanı Xi: Çin, yeni modernizasyon serüveninde kayda değer ilerleme kaydetti

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Pakistan’ın Milli Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Zerdari’ye kutlama mesajı gönderdi

Beyoğlu Belediyesi iddianamesi hazırlandı

Beyoğlu Belediyesi iddianamesi hazırlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi operasyonda ikinci dalga…. 47 kişi gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı: Erol Köse’nin ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı

İran Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırısı, BM Şartı’nı ihlal etmektedir

İran: “ABD ile herhangi bir görüşme yapılmıyor”

FBI: Trump’ın evinde ‘çok gizli’ belgeler ele geçirildi

Trump’tan İran’da geri adım: ‘Saldırıyı 5 gün erteledik’

İstanbul’da uygulama bazlı 250 taksi için 7. ihale tarihi belli oldu

İstanbul’da uygulama bazlı 250 taksi için 7. ihale tarihi belli oldu

Işıkhan: “Sürekli Cilt Altı Glukoz İzlem Sistemi” geri ödeme sistemine alındı

Yeşil ve dijital dönüşüm odaklı mesleklere Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”

Bakan Gürlek: Eski iki bakanın da etkilendiği trafik kazasına ilişkin soruşturma başlatıldı

CHP’li Kaya: “Kadınlara yapılan soyadı dayatması son bulmalıdır”

CHP’li Kaya: “2 günde 5 kadın erkekler tarafından katledildi”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist