Kartal Belediyesi orman mühendisleri tarafından geliştirilen ve ‘Nefes Borusu’ ismi verilen projeyle, susuz ve nefessiz kalması sonucu, kökleri genişleyerek yaya ve araç yollarında bozulmalara neden olan yarım asırlık ağaçlara, hem hava hem su veriliyor.
Hem ağaçların yaşam alanı korunuyor, hem de kaza riskinin önüne geçiliyor
Fen İşleri Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar, Kartal Dragos Tepesi ve yakın çevresinde kalan, Orhantepe Mahallesi, Söğüt, Çamlı, Mutlu, Kayın sokağı üzerinde bulunan ağaçları kapsıyor. Çalışmada, ağaçların yer altındaki köklerine yerleştirilen drenaj boruları, dışarıdaki hava ve suyun köklere ulaşmasını sağlayarak, yarım asırlık ağaçlara yeniden can veriyor. ‘Nefes Borusu’ ismi verilen proje sayesinde, ağaçların yaşam alanlarının korunmasıyla beraber, araç yollarında oluşan bozulmaların önüne geçilerek trafik kazası riski en aza indiriliyor.
3. derecede sit alanında yer alan ağaçlara yönelik ‘nefes borusu’ projesi için Kartal Belediyesi, 1 buçuk yıl boyunca İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ile resmi yazışmalarda bulundu, yerinde yapılan incelemeler neticesinde orman mühendislerinin raporu onaylandı ve böylelikle çalışmalar başlatılmış oldu.
Çalışma sırasında yoğunluklu olarak fıstık çamı (pinus pinea) ağaçları bulunması nedeniyle alt dal budama işlemleri gerçekleştirilerek tepe tacı formunun daha sağlıklı oluşması ve kök yapısına zarar verilmeden yapılacak havalandırma ile ağacın gelişiminin sağlıklı devam ettirilmesi planlandı.
Ağaç dibi ızgaranın altında kalacak şekilde, drenaj boruları, elle kırılan asfaltın altına doğru yerleştirildi ve drenaj borularının üstü, yıkanmış mıcır ile kaplanarak hava ve su almasının engellenmemesi sağlandı.
Bu kanallar aracılığıyla asfalt çalışması başlamadan, elle işlem yapılarak asfalt içinde kalacak hava boruları yerleştirildi ve böylelikle toprak yüzeyinde yığmaların kaçınılmaz olduğu yerlerdeki ağaç köklerinin alışmış oldukları hava-toprak ilişki alanın devamlılığı hedeflendi.
Öte yandan, Orhantepe Mahallesi’nde; Mutlu, Söğüt, Kayın ve Çamlı Sokak’taki, 221 fıstık çamı ağacında uygulanan çalışmada, bölgedeki kaldırımların tamamı yenilenirken, araç yollarında da asfalt yenileme çalışmaları Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından titizlikle gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında 4000 metre yol ve 8000 metre kaldırım çalışması da yakın zamanda tamamlanmış olacak.
Bölge sakinlerinden Feyman Bumin, Kartal Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmadan dolayı teşekkür ederek; “Belediyemiz burada, çok özenli ve detaylı bir çalışma yürütüyor. Yerel noktasal problemleri hesaplıyorlar. Sakinlerle koordinasyon içinde güzel bir hizmet yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
Kartal Belediyesi tarafından geliştirilen sistem, 300’ün üzerinde ağaca uygulandı
Belediye Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, başlatılan çalışmaya yönelik konuşmasında, “Burada asırlık çam ağaçları var. Dönem içinde bu ağaçlar havaya ve suya ulaşmak için asfalta ulaşıp onu patlatmış. Burası öyle bir duruma gelmiş ki trafiği de tehlikeli duruma düşürüyordu artık. Araçlar burada ilerleyemez duruma geldi. Bize yoğun şekilde asfalt yenileme talepleri ulaşıyordu. Fakat biz asfalt yenileme yapmadan önce bu ağaçların neden asfaltı patlattığı konusunda çalışma yaptık. Belediyemizdeki ekip arkadaşlarımızla yaptığımız çalışma sonucunda ağaçların nefes alamayarak asfaltın altında kalması nedeniyle yüzey sularının köklere ulaşamadığını fark ettik.” İfadelerini kullandı.
Kartal Belediyesi tarafından geliştirilen sistemin işleyişine yönelik bilgi veren Başkan Yardımcısı Apaydın, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir sistem geliştirdik. Ağaçlara ‘nefes borusu’ adını verdiğimiz bir proje geliştirdik. Kaldırımdan delikli helezon borumuzu koyuyoruz. Hem kaldırımda hem de asfaltın içinde drenajla ağaçların suya ve havaya kavuşmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda beslenmesini de sağlıyoruz. Ekolojik dengeyi, toprak altındaki bozulmuş olan oksijen ve karbondioksit dengesini sağlayarak tekrar yaşanabilir duruma getirmek adına bu sistemi yaptık. 221 ağaç için başlamıştık ama bu 300’ün üzerine çıktı”