Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan yeni Anayasa açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa'nın ilk üç maddesinin vazgeçilmez olduğunu vurguladığı açıklamasında seçim sistemindeki 'yüzde 50+1' kuralının da devam ettirilmesi gerektiğini savundu.

Yayınlanma Tarihi: 28 Nisan 2024 - 18:46:50
Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2024 - 18:46:50
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Anayasal koşullar oluşursa HDP’yi kapatma kararı verilir
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum‘un yerel seçimin ardından Van’da çıkan “mazbata” krizine tepki gösteren AKP’lilere yönelik “Tutumları kaydediliyor” sözleri parti içinde tartışma yaratmıştı. Mehmet Uçum, bu kez AKP’nin öncüsü olduğu “yeni anayasa” çalışmalarına ilişkin tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı.

“Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı Al Bayrak, millî marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu bir anayasa (yani ilk üç madde) Milletimizin vazgeçilmezidir” diyen Mehmet Uçum, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili “yüzde 50 artı 1” kuralının da devam ettirilmesi gerektiğini savundu.

Başdanışman Uçum, “Yeni anayasada halk iradesinin temel kazanımı olan başkanlık sisteminin ve tüm kuvvetler açısından demokratik meşruiyet ilkesinin korunması ve geliştirilmesi, % 50 +1 kuralının devam ettirilmesi halkın demokrasi mücadelesinin kazanımlarının bir gereğidir” ifadelerini kullandı.  

‘YENİ’, ‘SİVİL’, KUŞATICI’, ‘ÖZGÜRLÜKÇÜ’…

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Yeni Anayasanın Ana İlkeleri” başlığı altında şunları sıraladı: 

“Cumhuriyet ve demokrasi temeli üzerinde yükselecek ve 42 yıl sonra darbe anayasasından tamamen kurtulmamızı sağlayacak adıyla, felsefesiyle, çağımıza uygun içeriğiyle “yeni bir anayasa”.

Kurumsal yapıların ve seçkinlerin taleplerine ve iradelerine değil halkın talep ve iradesine göre hazırlanan “sivil bir anayasa”.

Türkiye’nin her ferdinin kendini asli unsuru olarak saydığı kapsayıcı Türk Milleti ve Türk Vatandaşlığı yaklaşımının esas olduğu “kuşatıcı bir anayasa”.

Kişinin her türlü hak ve özgürlüklerinin eksiksiz yer aldığı, yeni kuşak hak ve özgürlük alanlarının tanımlandığı, hak ve özgürlüklerin esas, sınırlamaların istisna olduğu “özgürlükçü bir anayasa”.

Kişilerin maddi ve manevi varlığını korumayı ve geliştirmeyi güvenceye alan, doğanın, çevrenin, iklimin, denizlerin, kıyıların, ormanların, su kaynaklarının, doğal kaynakların, yer altı zenginliklerin korumasını, doğru ve kamu yararına kullanılmasını güvenceleyen, doğal afetlere karşı insanı koruma amacına hizmet edecek hukuksal tedbirleri içeren “koruyucu bir anayasa”.

Herkesin gelir güvencesine sahip olması, genel olarak fırsat eşitliği, çalışanlar bakımından adil bir asgari ücret, ücretsiz sağlık hakkı, ücretsiz eğitim hakkı, eksiksiz sosyal güvenlik hakkı, hassas sosyal gruplara ilave destekler, farklı sosyal yardım ve sosyal hizmet imkanlarının geliştirilmesi, çalışma hakkının eksiksiz gerçekleştirilmesi, toplumda gelir grupları arasındaki farkları yukarıya doğru azaltacak adil bir gelir dağılımı sistemine geçiş gibi bir çok sosyal adalet yaklaşımına ve yeni sosyal politikalara imkan veren “sosyal bir anayasa”.

Elektronik demokrasi/birey inisiyatifli demokratik sistem işleyişinin geliştirilmesi için elektronik katılım hakkı, halkın milletvekilini geri çağırma hakkı, halkın yasa teklif hakkı, halkın itiraz edici referandum hakkı, halkın soyut norm denetimi için Anayasa Mahkemesine başvuru hakkı, yasama sürecine halkın katılım imkanlarının ve mecralarının çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi, yargılama süreçlerinde halk iradesinin de etkili olacağı yapılar ve fonksiyonlar gibi kurumlar yoluyla “gelişkin demokrasiye imkân veren bir anayasa”.

Her egemen devlet pozitif hukukunu oluştururken ve uygularken beka esaslı bir politik hukuk anlayışıyla hukuk üretimini yapar ve beka anlayışıyla uygular. Nitekim pek çok batı devletinin yaptığı budur. Beka tehdidi oluşturacak ya da beka tehditlerine zemin ve güç kazandıracak bir hukuk uygulaması egemen bir devlet açısından meşru değildir ve asla kabul edilemez. Bu nedenle devletin maddi ve manevi varlığını korumayı ve geliştirmeyi güvenceye alan, ülkesel tam bağımsızlığı bütün boyutlarıyla korumaya ve güçlendirmeye imkân veren “milli bir anayasa”.

ERDOĞAN ‘YANLIŞ YOLLARA SEVK EDİYOR’ DEMİŞTİ

“Yüzde 50 artı 1” sisteminin değiştirilebileceğinin sinyalini AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti. Erdoğan, “Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘En fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” demişti. 

KAYNAK: CUMHURİYET

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Dervişoğlu: Türk milletinin gür sesi ve hürriyetin bekçisi olmaya devam edeceğiz

Sonraki İçerik

CHP’li Taşcıer’den Bakan Işıkhan’a: Gitmediğiniz konfederasyonlara kulak verin

İlgili İçerik

Bahçeli: Cami ne kadar bizimse, cemevi de o kadar bizimdir
Siyaset

Bahçeli: ‘Yeni parti hazineden pay almalı’

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı
Siyaset

TBMM’de “süreç” mesaisi…

TKP’den eylem çağrısı: NATO Türkiye’den defol!
Siyaset

TKP: İran’a dönük emperyalist saldırganlık durdurulmalıdır

Numan Kurtulmuş: EYT’yle ilgili son noktaya gelindi
Siyaset

Kurtulmuş, siyasi parti turunu tamamladıktan sonra açıklama yapacak

CHP’li Kılıç: “Emekli sadaka değil, gasbedilen onurunu istiyor”
Siyaset

CHP’li Kılıç, moto kurye Akın Payaz’ın ölümünü Meclis gündemine taşıdı

Kurtulmuş ile Kılıçdaroğlu’nun görüşmesi sona erdi
Siyaset

Kurtulmuş ile Kılıçdaroğlu’nun görüşmesi sona erdi

Sonraki İçerik
CHP’li Taşçıer: “Türkiye’nin başına, bile isteye uyuşturucular bela edildi”

CHP'li Taşcıer'den Bakan Işıkhan'a: Gitmediğiniz konfederasyonlara kulak verin

Gündem

Birleşik Kamu-İş: Açlık sınırı 38 bin 216 liraya, yoksulluk sınırı 117 bin 336 liraya yükseldi

Birleşik Kamu-İş: Açlık sınırı 38 bin 216 liraya, yoksulluk sınırı 117 bin 336 liraya yükseldi

Bahçeli: Cami ne kadar bizimse, cemevi de o kadar bizimdir

Bahçeli: ‘Yeni parti hazineden pay almalı’

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Fatih Portakal fena patladı: Yaradan duy beni

Fatih Portakal: “Ahbap’a hiç bağış yapmadım, özür dilemeye hazırım”

AYM’den cezaevinde intihara ‘yaşama yükümlülüğü ihlal edildi’ kararı

Anayasa Mahkemesi’nden Sivas Katliamı karar

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı

TBMM’de “süreç” mesaisi…

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve Vietnam birlik ve işbirliğini güçlendirmeli

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve Vietnam birlik ve işbirliğini güçlendirmeli

Bakırköy Vefa Parkı yenilenen yüzüyle hizmete açıldı

Bakırköy Vefa Parkı yenilenen yüzüyle hizmete açıldı

Kahramanmaraş’taki okul saldırısı davasında ilk duruşma 4 Eylül’de

Kahramanmaraş’taki okul saldırısı davasında ilk duruşma 4 Eylül’de

Japonya’da 6 büyüklüğünde deprem

Malatya’da 4,1 büyüklüğünde deprem

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist