Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Sağlık

İBB’nin ücretsiz HPV aşısı uygulaması başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı ve Hıfzısıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen HPV Aşı Uygulaması Projesi hayata geçirildi. Bugünden itibaren İBB'ye ait üç merkezde uygulanan aşılar, ilk etapta sosyoekonomik yoksunluk çeken 9-26 yaş arasındaki kişilere ücretsiz yapılacak.

Yayınlanma Tarihi: 16 Mayıs 2024 - 14:51:07
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2024 - 14:52:35
İBB’nin ücretsiz HPV aşısı uygulaması başladı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Sağlık ve Hıfzısıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Aşı Uygulamasından ilk etapta İstanbul’da ikamet eden ve sosyoekonomik yoksunluk çeken 9-26 yaş arasındakiler yararlanabilecek.

Aşı için belirlenen kriterleri taşıyan ve başvuruları onaylanan İstanbullular, İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Şehzadebaşı Tıp Merkezi, Darülaceze Tıp Merkezi ve Esenyurt Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezleri’nde aşılarını ücretsiz yaptırabilecek. Etkili koruyuculuğun sağlanabilmesi için aşılama 9-15 yaş aralığındaki bireyler için iki doz, 15 yaş üzeri bireyler için üç doz olarak uygulanacak. Aşılama yapıldığında yaş durumuna göre belli bir periyotta diğer dozların yapılması zorunlu kılınacak.

“YÜZDE 100’E YAKIN BAŞARI VAR”

HPV virüsü ve aşı hakkında bilgiler veren İBB Sağlık Daire Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Önder Yüksel Eryiğit, “HPV virüsü yaklaşık 40 civarı virüsten oluşan bir virüs ailesidir. Bu virüslerden bazıları kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde de genital bazlı kanserlere sebep oluyor. Ayrıca dudak, ağız içi ve yemek borusunda da kanser oluşma riski oluşan bir virüsten bahsediyoruz. Burada en önemli konulardan birisi bu virüsle ilgili aşıyla önlenebilir bir kanser olması.

Tek doz bir aşı değil. 9- 14 yaş aralığında 2 doz, 15- 26 yaş aralığında ise üç doz aşı yapmak gerekir. Neredeyse yüzde 100’e yakın rahim ağzı kanserini önleme konusunda başarı var. Dolayısıyla önlenebilir bir kanser olması nedeniyle aşılamanın önemi ortada. Dünyada gelişmiş bir çok ülkede ulusal takviminde ücretsiz olarak yapılan bir aşıdan bahsediyoruz. Bizim gönlümüzden geçen de ülkemizde ulusal aşı takviminin içerisine alınıp HPV virüsünden kaynaklı kanserlerin önlenebilir bir şekilde aşıyla kontrol alınması” dedi.

“KADIN ERKEK FARK ETMEKSİZİN YÜZDE 80- 85’İ BU VİRÜSLE KARŞILAŞIYOR”

Eryiğit, “Utanılacak bir şey yok neticede bir gerçeklik varsa bununla yüzleşmesini de bilmek lazım. Toplumda yaşayan kadın erkek fark etmeksizin hayatları boyunca yüzde 80- 85 bu virüsle karşılaşıyor. Çünkü yaklaşık 40 virüsten oluşan bir virüs ailesinden bahsediyoruz. Bu virüsle karşılaşmak demek direkt kanser olacak anlamına gelmiyor. Bizim vücudumuzun savunma mekanizması zaten onların bir çoğunu ortadan kaldırıyor. Bazı türler var, bu türlerin kadınlarda rahim ağzı kanseri yapma ihtimali yüksek. Bizim de burada uyguladığımız aşı şu anda dünyada uygulanan 9 tane kanser yapma riski olan virüsten oluşan bir aşıdır. Bu iki ile başladı sonra dörde çıktı ve şu anda da dokuz. Dünyada 9’un üzerinde ölü virüsten oluşan başka bir HPV aşısı da yok” ifadelerini kullandı.

“70 BİNİ GEÇEN BAŞVURU VAR”

Son olarak belirtiler hakkında bilgi veren Eryiğit, “Genital bölgedeki belirtileri siğil şeklinde, kızarıklık ve kaşıntı şeklinde olabilir. Hepimizin bildiği gibi ağız çevresindeki HPV virüsü de uçuk ya da ağız çevresindeki siğilleri de oluştururlar. Biz bu duyuruyu yapalı henüz 48 saat olmadı. 70 bini geçen bir başvuru var şu anda” şeklinde konuştu.

“PAHALI BİR AŞIYDI”

Ücretsiz HPV aşısını ilk yaptıranlardan Eylül Çekemci “Çok mutluyum. Çünkü bu aşıyı olmak istiyordum. Pahalı bir aşı olduğu için Türkiye şartlarında önceliklerimizden olmuyordu. Ekrem İmamoğlu’nun paylaşımını görünce hemen başvurdum. Akşamında arandım ve sabah da aşımı olmaya geldim. Herkesi başvuru yapıp aşıya bekliyoruz” dedi.

Ücretsiz HPV aşı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin, https://forms.ibb.gov.tr/saglik/ibb-hpv-formu/ web adresi üzerinden fom doldurup randevu alması gerekiyor.

KAYNAK: DHA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

TKP, Ankara’da altın patronlarını protesto etti

Sonraki İçerik

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan AK Parti’ye ‘Anayasa’ ziyareti

İlgili İçerik

“Avrupa’da yarım milyondan fazla çocuk aşılı değil… “
Sağlık

“Avrupa’da yarım milyondan fazla çocuk aşılı değil… “

Tabip Odası’ndan katılım payı zammına tepki
Sağlık

Tabip Odası’ndan katılım payı zammına tepki

Türk Eczacıları Birliği: Eczacının olmadığı sağlık sistemi sürdürülemez
Sağlık

Türk Eczacıları Birliği: Eczacının olmadığı sağlık sistemi sürdürülemez

DSÖ: Hantavirüs salgını sona ermek üzere
Sağlık

DSÖ: Hantavirüs salgını sona ermek üzere

39 ilaç için toplatılma kararı
Sağlık

32 ilaç daha geri ödeme kapsamına alındı

Kayıhan Pala: “Sağlık Bakanlığının uyuşturucuyla mücadele eylem planı nedir”
Sağlık

CHP’li Pala’dan Sağlık Bakanlığı’na “kızamık verilerini açıklayın” çağrısı

Sonraki İçerik
TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan AK Parti’ye ‘Anayasa’ ziyareti

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan AK Parti'ye 'Anayasa' ziyareti

Gündem

YENİ Parti’den şehit yakınları, gaziler ve GATA için iki kanun teklifi

YENİ Partili 21 milletvekili “Çerçeve Yasa”ya “hayır” diyecek

TKP Genel Sekreteri Okuyan’dan Küba Komünist Partisi’ne kongre mesajı

TKP Genel Sekreteri Okuyan’dan “çerçeve yasa” açıklaması:

Ümit Özdağ’dan ‘erken seçim’ çağrısı

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ’dan “çerçeve yasa”ya tepki

TİP’in hedefinde milletvekili çıkarmak için 5 il var

TİP: Eksiklikler ve eleştiriler şerh olmak üzere “evet” oyu kullanacağız

2026 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı için medya akreditasyon başvuruları başladı

2026 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı için medya akreditasyon başvuruları başladı

MHP’li Feti Yıldız’dan Can Atalay açıklaması

Feti Yıldız: “Teklif, af düzenlemesi niteliğinde değil”

Eti Gümüş ve Doruk Madencilik işçilerine gözaltı…

Eti Gümüş ve Doruk Madencilik işçilerine gözaltı…

Mahmut Arıkan: Bu faizci düzeni değiştirmek zorundayız!

“Çerçeve Yasa” teklifi TBMM’de… Arıkan’dan teklife “şartlı destek”

İSKİ ‘Abone Konseyi’ kurdu

İSKİ: Fatih’te bazı mahallelerde 8 saatlik su kesintisi

Üçüncü ittifak mı geliyor? En net açıklama Erkan Baş’tan geldi

AKP’nin Meclis’in çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist