İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Kurban Bayramı’nda et tüketimiyle ilgili uyarılarda bulundu. Bektaş, “Fazla et tüketildiği zaman homosistein denilen bir toksit madde vücutta fazlalaşıyor. Bu da damar sağlığını bozuyor. Kalp-damar hastalığı ve inme riskini artırıyor. Eğer çok fazla miktarda et tüketildiyse, sonraki öğünde bol miktarda su içmek, yeşillik ve yoğurt tüketmek iyi gelebilir. Böylece hem sindirim rahatlar hem de vücuttaki yük azalır” dedi.
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda vatandaşları uyardı. Bektaş, Kurban Bayramı’nın da etkisiyle et tüketimindeki artışa engel olunması gerektiğini vurguladı. Bektaş, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, haftada 500-600 gramın üzerinde et tüketmemek gerekiyor. Fazla et tüketildiği zaman homosistein denilen bir toksit madde vücutta fazlalaşıyor. Bu da damar sağlığını bozuyor. Kalp-damar hastalığı ve inme riskini artırıyor. O yüzden fala miktarda et yemek her zaman için zararlıdır. Daha çok meyve ve sebzelerle bunu desteklemek gerekiyor.
ETİ TEK BAŞINA BOL MİKTARDA YEMEK OLDUKÇA ZARARLIDIR
Fazla et tüketildiği zaman bol miktarda sebze, meyve, yoğurt ve tam tahıl ile birlikte tüketilmelidir. Sonrasında da bol su içilmelidir. Çünkü et, böbreklere çok yük bindirir. Bu yüzden eti tek başına bol miktarda yemek oldukça zararlıdır. Özellikle işlenmiş etten uzak durmak gerekiyor. Salam, sosis gibi işlenmiş etlerin içerisinde nitrit ve nitrat var. Bunlar insan sağlığına çok zararlı. Bu sebeple eti taze veya marine edilmiş şekilde tüketmek çok daha sağlıklı. Eğer çok fazla miktarda et tüketildiyse, sonraki öğünde bol miktarda su içmek, yeşillik ve yoğurt tüketmek iyi gelebilir. Böylece hem sindirim rahatlar hem de vücuttaki yük azalır. Ayrıca doğal sindirimi sağlayan ananas veya ananas suyu da sindirimde çok yardımcı olur. Ağır yemeklerden sonra bunların tüketilmesini öneriyoruz.
Sağlıklı et pişirimi için tencerede, fırında ve buharda pişirilmelidir. Mangalda et pişirirken de ateşten en az 15 santimetre uzakta tutulmalıdır ki kanserojen madde oluşumu engellensin.”
GLUTEN TÜKETİMİ ZARARLI DEĞİLDİR
Bektaş, glutenli besinler hakkında da şu bilgileri verdi:
“Dünyada birçok -tıbbi olmayan- glutenin zararlarından bahsediliyor. Ama tıp dünyasında öyle bir şey yok. Sadece çölyak hastalığı dışında gluteni veya ekmeği yasaklamıyoruz. Çünkü dünyanın en sağlıklı diyeti ‘Akdeniz Diyeti’nin ana bileşenlerinden bir tanesi.”
KAYNAK: ANKA