Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

Tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti

AK Partinin Meclis’e sunduğu kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Belediyelerden “genel aydınlatma” kapsamında aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderlerinden kesinti oranlarının arttırılması ile ilgili madde, AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin oylarıyla tekliften çıkarıldı.

Yayınlanma Tarihi: 11 Temmuz 2024 - 11:52:19
Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2024 - 11:52:19
Tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

AK Partinin Meclis’e sunduğu kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Belediyelerden “genel aydınlatma” kapsamında aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderlerinden kesinti oranlarının arttırılması ile ilgili madde, AK Parti ve CHP’li milletvekillerinin oylarıyla tekliften çıkarıldı.

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren 32 maddelik Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Cadde ve sokak aydınlatmalarının belediyeler tarafından karşılanan paylarının yükseltilmesini  öngören 28. madde, AKP’li ve CHP’li milletvekillerinin oylarıyla kanun teklifinden çıkarıldı.

KAMU GÖREVLERİNE BİRDEN FAZLA MAAŞ KESİNTİSİ

Kamu görevlilerinin, birden fazla ödeme almasını önlemek amacıyla getirilen teklifin 30. maddesi muhalefetin eleştirilerine neden oldu.

Plan Bütçe Komisyonu üyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Burada özel sektörden gelenlere birden fazla ücret verilmesinin mantığı yok. Bu düzenlemenin içerisinde Varlık Fonu, TPO, BOTAŞ da var. Turkcell özel sektörse niye Varlık Fonu’nda Turkcell hikayesini hepimiz biliyoruz. Genel Kurul aşamasında düzeltilmesi lazım” dedi.

TMSF VE VARLIK FONU HARİÇ

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “Belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve genel meclis üyeleri açısından kanunda bir netlik var. Üç-dört yerde yönetim kurulu üyeliği varsa oradan da bir tane alacak. TMSF, Varlık Fonu’nda yer alan kuruluşlardaki şirketler varlık yönetimi A.Ş. hariç dediği için bir soru işareti oluşuyor” diye konuştu.

CHP Grubu Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, “Bu madde geldiği zaman kamu görevlilerin kimleri kapsadığına ilişkin kafamızda soru işareti oluştu. Etki analizine bakıyoruz ama tam anlaşılmıyor. Şöyle bir şey olması lazım, Fonlar diyor, ne demek? Bir de Varlık Fonu giriyor mu girmiyor mu onları anlamadım. Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketinde görevli olan Yönetim Kurulu üyeleri aynı zamanda varlık fonu bünyesindeki şirketlerinde yönetim ya da denetim üyeleri arasında yer alıyorlar. Bu kapsamın net bir biçimde oluşturulması lazım. Asgari ücretli 17 bin TL alıyor, açlık sınırının da altında… Buradaki amaç sonuç itibarıyla devlete hizmet etmektir. Elbette sembolik bir karşılığı olsun bunun. Yürürlükteki asgari ücreti geçemeyecek şekilde belirleyelim, 98 bin lira olarak değil” dedi.

CHP’liler, “özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri dahil görev alan her statüdeki kamu görevlilerine kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerden sadece biri için ödeme yapılması ve ödemelere üst sınır getirilmesini öngören hükümdeki muğlaklığın giderilmesini” talep etti.

Komisyon Başkanı Mehmet Muş da teklifin TBMM Genel Kurul’a gelmesi sürecinde bu hükme yönelik düzeltme yapılmasını istedi.

Komisyondan geçen kanun teklifi şu düzenlemeleri içeriyor:

SATIŞLARDA YETLİ ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI’NDA

“Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan taşıt ve iş makineleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredilen bu türdeki taşıt ve iş makinelerinin satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yetki verilecek. Satışların kaynağı genel bütçeye veya ilgili kamu kurumuna aktarılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı veya idareleri tarafından yapılan izleme ve denetim sonucunda tasarruf tedbirlerine aykırı davrandığı tespit edilenlere disiplin cezasının verilecek ve yapılan iş ve işlemlerin sonuçları Cumhurbaşkanlığı’na bildirilecek.

HUZUR HAKKINA ÜST SINIR

Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri dahil görev alan her statüdeki kamu görevlilerine kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerden sadece biri için ödeme yapılması ve ödemelere üst sınır getirilmesi, amaçlanıyor. Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek.

BOTAŞ DÜZENLEMESİ

Kanun teklifinin 6. maddesinde BOTAŞ’ın doğal gaz alımları Kamu İhale Kanununun istisnaları arasına alındı. Kanun teklifinin 7. maddesi ile de Anayasa Mahkemesi kararının doğalgaz tedarikinin özelliklerine dayalı olarak kendine özgü bir ihale ya da alım modeliyle düzenlenebilir olmasına yönelik hükmüne istinaden, Cumhurbaşkanı’na bu yönde düzenleme yapma yetkisi tanındı.

TÜRK- JAPON ÜNİVERSİTESİNE HAZİNEDEN ÖDEME

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Japonya devlet veya devlet dışı kuruluşlardan alacağı borçların geri ödemesine Hazine Garantisi verilebilmesine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı’na yetki verilecek.

Damga Vergisi Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan ve yatırım teşviklerine ilişkin hükümler içeren yatırım sözleşmeleri, yatırım teşvik belgelerine istinaden uygulananlara benzer şekilde damga vergisinden istisna tutulacak. Bu hüküm, 1 Temmuz 2024’ten geçerli olmak üzere düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

BAKANLIKLARIN KAYNAK TRANSFERİ HAK EDİŞE GÖRE YAPILACAK

Teklifle, bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarının, il özel idareleri aracılığıyla yapacağı yatırımlarına ilişkin kaynak transferleri, avans ödemeleri hariç ilgili işe ait hak ediş raporlarına istinaden yapılacak.

DEPREM BÖLGESİNDE BELEDİYE BÜTÇELERİNE YÖNELİK DÜZENLEME

Deprem bölgesinde nüfusu azalan belediyeler için 5779 sayılı İl Özel İdarelerini ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi hakkında kanun uyarınca nüfus esas alınarak genel bütçeden yapılacak pay dağılımında 2023 yılı nüfusu esas alınarak deprem sebebiyle nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalmasını engellemeye yönelik bir düzenleme de teklifte yer alıyor.
sadece araç dışından şarj edilebilen (plug-in) hibrit elektrikli araçlardan ağırlıklı birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve eşdeğer elektrik enerjisiyle kat edilebilir menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan, motor silindir hacmi 1800 santimetreküpü geçmeyenlerin motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre ÖTV oranları ayrıca belirleniyor.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Sonraki İçerik

Özgür Özel: Benzer acılar başka coğrafyalarda yaşanmasın diye Srebrenitsa’yı unutmayacağız

İlgili İçerik

CHP Sözcüsü Öztrak: Amirallerin yedi sülalesini fişleyenler 1 haftadır ifadelerini alamadı
Siyaset

Öztrak’tan fon soruşturması için üç maddelik çağrı

YENİ Parti, 1-2 Ekim’de yeni yasama yılını değerlendirecek
Siyaset

YENİ Parti, 1-2 Ekim’de yeni yasama yılını değerlendirecek

CHP MYK yarın toplanıyor: İstanbul İl Başkanının atanması bekleniyor
Siyaset

CHP MYK yarın toplanıyor: İstanbul İl Başkanının atanması bekleniyor

Kılıçdaroğlu yönetimi: ‘Diyalog heyeti oluşturulacak’
Siyaset

Mansur Yavaş CHP’den istifa etti… CHP Sözcüsü Sarı: “Hayırlı uğurlu olsun”

Ağıralioğlu: “Türkiye, yeni dünyayı kenardan seyredemez”
Siyaset

Ağıralioğlu: “Seçim ne zaman yapılırsa yapılsın, hazırız”

Erbakan’dan Suriye uyarısı: “Etnik ve mezhepsel çatışmalar İsrail’e hizmet ediyor”
Siyaset

Erbakan’dan “fon piyasası” çıkışı: “Siyasi bağlantılar ortaya çıkarılsın”

Sonraki İçerik
Özgür Özel’den ‘sokak hayvanları’ açıklaması

Özgür Özel: Benzer acılar başka coğrafyalarda yaşanmasın diye Srebrenitsa'yı unutmayacağız

Gündem

Pakistan ve İran’dan diplomasi mesajı: “Diyalog ve iletişim sürdürülmeli”

Pakistan ve İran’dan diplomasi mesajı: “Diyalog ve iletişim sürdürülmeli”

İBB’nin hayata geçirdiği yeni paylaşımlı bisiklet modeli tanıtıldı

İBB’nin hayata geçirdiği yeni paylaşımlı bisiklet modeli tanıtıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi operasyonda ikinci dalga…. 47 kişi gözaltına alındı

Fon soruşturmasında 5 lüks araca el konuldu

CHP Sözcüsü Öztrak: Amirallerin yedi sülalesini fişleyenler 1 haftadır ifadelerini alamadı

Öztrak’tan fon soruşturması için üç maddelik çağrı

YENİ Parti, 1-2 Ekim’de yeni yasama yılını değerlendirecek

YENİ Parti, 1-2 Ekim’de yeni yasama yılını değerlendirecek

Çin Cumhurbaşkanı Xi: Çin ve ABD rakip değil ortak olmalı

Çin Cumhurbaşkanı Xi: Çin ve ABD rakip değil ortak olmalı

Şanlıurfa’daki deprem Adıyaman’da paniğe neden oldu

Şanlıurfa’daki deprem Adıyaman’da paniğe neden oldu

Şanlıurfa’da eğitime 1 gün ara verildi

Şanlıurfa’da eğitime 1 gün ara verildi

Benzine bir zam daha geliyor

Önce indirim sonra zam… Motorine, gece yarısı zam bekleniyor

Süleymancılara 4. dalga operasyon: 23 şirkete kayyım atandı!

“Alihan Kuriş suç örgütü” soruşturması: 20 kişi tutuklandı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist