Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin ardından deprem önlemleri ile ilgili birçok projeye imza attı. İBB iştiraki olan İGDAŞ da 16 milyon İstanbullunun deprem farkındalığını artırmak için Deprem Farkındalık Projesi’nin startını verdi. AKUT Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen projenin detaylarını İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent ÖZMEN ile konuştuk.
En yeni projelerinizden biri olan Deprem Farkındalık Projesinden bahsedebilir misiniz?
İGDAŞ’ın görevi İstanbullulara 7/24 güvenli doğal gaz arzı sağlamak olsa da bunun dışında da sorumluluklarımızın olduğuna inanıyoruz. Sadece abonelerimizin değil 16 milyon İstanbullunun hayatına önem veriyoruz. İstanbul gibi deprem riski taşıyan bir şehirde vatandaşlarımıza güvenli bir yaşam sunmayı kendimize görev edindik. Bu amaçla AKUT Vakfı iş birliği ile Deprem Farkındalık Projesi’ni başlattık. Proje kapsamında çalışanlarımıza ve ailelerine deprem bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimler deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenler, ilk müdahale bilgisi ve acil durum çantasında bulunması gereken malzemeler ve bu malzemelerin kullanımı gibi içeriklerden oluşmaktadır. Eğitimlerimizin sonunda çalışanlarımıza örnek bir Acil Durum Çantası hediye ederek onların her an depreme hazır olmasını sağlıyoruz.
Bu projeye sadece İGDAŞ çalışanları mı dahil olabiliyor?
Tabii ki de sadece çalışanlarımızla sınırlı bir proje değil. Çalışanlarımıza verilen eğitimler Deprem Farkındalık Projesi’nin bir kısmını oluşturuyor. Bu proje, İGDAŞ’ın yürüttüğü en kapsamlı ve en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri. Proje kapsamında 16 milyon İstanbullunun dikkatini çekecek video içerikleri hazırladık.
Videolarımızı birçok mecrada yayınlayarak deprem farkındalığını en üst seviyeye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu videolar, “Depreme Hazır Mısınız?”, “Depremde Yapılması Gerekenler”, “Depremle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar”, “Acil Durum Çantası Kullanımı” ve AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki’nin anlatımıyla oluşturduğumuz “Deprem Bilinçlendirme” gibi isimlerden oluşmaktadır.
Peki neden AKUT Vakfı ?
Biliyorsunuz ki AKUT Vakfı, doğal afetler ve arama-kurtarma çalışmaları konusunda deneyimli bir kurum. İmza attıkları başarılara hep birlikte şahit oluyoruz. Onların bu deneyimlerinden faydalanmak bizim için çok önemliydi. Biz İGDAŞ olarak teknik altyapı konusunda, bilimsel ve teknolojik alanlarda deprem önlemlerimizi zaten alıyoruz. Ama bu önlemlerin daha etkili olabilmesi için farkındalığı yüksek bir toplumun olması önemli. Bu nedenle farkındalık hedefi olan bir proje hayata geçirdik. İnsanların depremin ciddiyetini daha iyi anlayabilmeleri için gerçek örneklere ihtiyaçları olduğunu düşündük. Burada AKUT Vakfı ve onların tecrübeleri devreye giriyor. Alınan en ufak önlemin bile ne kadar önemli olduğunu onlardan dinlemek daha farklı bir deneyim sunuyor. Deneyimlerini bizimle paylaşıp destek verdikleri için AKUT Vakfı’na çok teşekkür ediyoruz.
Deprem konusunda başka projeleriniz olduğundan da bahsettiniz. Bu projeleriniz hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz?
Deprem konusundaki çalışmalarımız Deprem Farkındalık Projemizle başlamadı.
Yine deprem alanında uzman kurumlar olan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle yürüttüğümüz Deprem Risk Azaltım Sistemi ile deprem sonrası gaz akışını otomatik olarak kesebilecek akıllı bir sistem kurduk. Aynı zamanda bu sitemi Deprem Erken Uyarı Sistemi’ne entegre ederek hassas ölçüme dayalı teknolojik geliştirme ve güncellemeleri hayata geçirdik.
Bahsettiğiniz bu teknik sistemler nasıl çalışıyor?
Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin işleyişine göre Kandilli Rasathanesi’nin Marmara kıyılarında bulunan deprem sensörleri ve İGDAŞ’ın ana kumanda merkezi arasında 7/24 veri akışı sağlanıyor. Meydana gelen deprem bilgisi, veri transferi yoluyla afetin kıyıya ulaşmadan 5- 10 saniye önce Marmara kıyılarındaki alıcılar üzerinden İGDAŞ’ın ana kumanda merkezine aktarılıyor. Yer hareketlerini algılayan 850 kayıt cihazı sayesinde deprem alarmının hemen ardından tüm istasyonlardan yapılan doğal gaz dağıtımı anlık olarak kesilebiliyor. Bu sistemle birlikte, afet sonrası ortaya çıkabilecek ‘Deprem oldu, gazı kestik ama en çok hasar nerede?’ ve ‘Öncelikli olarak nereye müdahale edeceğiz?’ gibi sorular yanıt buluyor. Deprem Erken Uyarı Sistemi, gerçek zamanlı deprem riski haritaları oluşturma ve bu haritaları acil müdahale ekipleriyle paylaşma gibi afet yönetimine dair kritik bir görevi de yerine getiriyor. Sistem sayesinde depremden sonraki 15 dakika içerisinde otomatik olarak üretilen hasar öngörü raporu, ilgili personelimize ulaşabiliyor. İGDAŞ’ın acil müdahale ekiplerine online olarak iletilen bu raporlar, deprem sonrası doğal gaz altyapısı ve bina üst stokunda oluşabilecek muhtemel hasarları gösteriyor. İlgili personelimiz de bölgesel ve noktasal olarak nereye müdahale edeceğini öngörebiliyor ve planlı olarak aksiyon alabiliyor. Böylelikle olası bir deprem sonrasında doğal gaz hatlarında meydana gelebilecek hasarlardan kaynaklı ikincil felaketlerin önüne geçebiliyoruz.
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz başka bir şey varsa dinlemek isteriz.
Biz tüm İstanbullular için 7/24 güvenli doğal gaz arzı sağlamak için çalışmalarımıza kesintisiz devam edeceğiz. Ancak bir kez daha tekrarlamak isterim ki deprem bu kentin bir gerçeği. İstanbulluları depremin farkında olmaya ve önlem alamaya çağırıyorum.