Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

Mehmet Uçum, teğmenlerin ihracını böyle savundu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı Mehmet Uçum, MSB'nin teğmenler hakkında verdiği ihraç kararına destek çıktı. Uçum, X hesabından paylaştığı "Milli ordu göz bebeğimizdir" başlıklı yazısında "Sorun Mustafa Kemal’in askerleriyiz demek değil, ısrarlı emre itaatsizlikten kaynaklanan disiplinsizliktir" yorumunu yaptı.

Yayınlanma Tarihi: 2 Şubat 2025 - 13:32:31
Güncelleme Tarihi: 2 Şubat 2025 - 13:32:31
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan AYM kararı açıklaması
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu’nun 30 Ağustos 2024’teki mezuniyet töreninden sonra kılıç çatarak subay andını okuyan ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganını atan teğmenler, disiplinsizlik bahanesiyle TSK’den ihraç edildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) “5 teğmene Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayırma cezası verildi” açıklamasında bulundu.

3 DİSİPLİN AMİRİ DE İHRAÇ EDİLDİ

Öte yandan MSB, 3 disiplin amirinin de ayırma cezası aldığını duyurdu.

UÇUM “İHRAÇ” KARARINI SAVUNDU”

Teğmenler hakkında verilen ihraç kararına bir yorum da Saray’dan geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum, ihraç kararını savundu ve “Konu asla Mustafa Kemal’in askeri olmakla ilgili değildir tamamen disiplinsizliğe bağlı askeri disiplin hukukudur. Israrlı emre itaatsizlikten kaynaklanan disiplinsizliktir” ifadelerini kullandı.

“SORUN MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ DEMEK DEĞİL…”

Uçum’un “Pazar yazısı Milli ordu göz bebeğimizdir” başlıklı yazısının tamamı şöyle:

“Dört yüze yakın olduğu söylenen yeni mezun teğmen “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedi. Bunların beşine ve disiplinsizlikle ilgili görülen üç sıralı amire ayırma cezası (ihraç) verildi. Gerçek buyken ayırma sebebi “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganıdır demek, kasti bir çarpıtma anlamına gelir.

Eğer “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ifadesi, ayırma cezasının sebebi olsaydı dört yüze yakın yeni mezun teğmene soruşturma açılması ve hepsinin ihraç edilmesi gerekirdi. Demek ki sorun Mustafa Kemal’in askerleriyiz demek değil, ısrarlı emre itaatsizlikten kaynaklanan disiplinsizliktir.

Başkomutan Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm mensupları hiç tartışmasız kurucu liderimiz Atatürk’ün takipçisidir. Bu konu tartışmaya açılamaz. Dolayısıyla somut konu asla Mustafa Kemal’in askeri olmakla ilgili değildir, tamamen disiplinsizliğe bağlı askeri disiplin hukukudur.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde disiplin tüm sistemin esasıdır. Milli Savunma Bakanlığı ve TSK orduya ilişkin disiplin hukukunu tavizsiz uygulayamazsa büyük zaafa düşmüş olur.

Milli Orduya verilebilecek en şedit zarar disiplinsizlik virüsünü orduya bulaştırmaktır. Buna sebep olmak da disiplinsizliğe göz yummak da ihanete kapı açar.

Somut durumda eylemin askeri disiplin hukukuna aykırı olduğu yönünde genel bir eğilim oluştu. Askeri disipline aykırı eylem var ama yaptırım uygulanmamalı demek tam bir aymazlık olur. Hele konuya ‘gençlik hatası hoş görülmeli’ diye bakmak tamamen yanlıştır. Konu, Milli Ordudur. Konu, tavizsiz şekilde Milli Orduyu korumaktır.

O zaman tartışılabilecek tek husus bu kusurlu eylem için uygulanan yaptırımın orantılı olup olmadığıdır. Yaptırım uygulanmalı ama uygulanan yaptırım ağırdır demek ise hukuki bir iddiadır. Bu durumda bu iddianın sahipleri bunu hukuken kanıtlamak zorundadır.

Tabi ki gerekçeli karara göre hukuki tartışma olabilir. En azından askeri disiplin hukuku çerçevesinde yani doğru zeminde tartışma yapılabilir, bunun hukuken anlamı da olur. Hukuk sınırları içinde kaldığı sürece bu tartışma makul kabul edilir.

İdari yargı denetiminde konu yine bütün hukuki yönleriyle ele alınır. Hukuki süreçler bittiğinde herkesin kabul etmesi gereken nihai kararlar çıkar. Ancak o aşamadan sonra kusurlu eylemleri sebebiyle yaptırıma uğramış kişilerin durumu netleşir. Onlar da kendilerine bir yol çizer.

Hal böyleyken tamamen önyargıyla ve kendi ajandaları üzerinden karara karşı çıkanlar işin somut hukukuyla, yaptırım uygulanmış kişilerin gerçek durumuyla hiç ilgilenmiyor, hatta onları istismar eden yaklaşımlar bile görülüyor.

İlginç olan karara itiraz eden bazı çevreler örtük de olsa kararı hukuken kabul ettikleri izlenimi veriyor. Belki de bu nedenle konunun esasının tartışılmasından kaçınılıyor, kararın gerekçesi hakkında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunuluyor.

Dolayısıyla karara karşı çıkan birçok çevrenin, kişinin veya muhalifin gerçek derdi askeri disiplin tartışması ve hukuk değildir. Tek dertleri bu olayı dar siyasi çıkarları için istismar etmektir. Konu Atatürk ve Milli Ordu olunca bu istismarın vebali çok büyük olur.

Fetöcü çeteden, yerli ve yabancı darbeci yuvalardan arındırılmış Milli Orduyu herhangi bir istismara konu yapmak tam bir gaflet halidir.

Ayrıca bazı siyasiler, siyasi analistler, yorumcular ve medyacılar dahil belli kesimler bu ihraç işlemini; geleceğe etkisi, milli ordu-millet ilişkisi, ordu-siyaset ilişkisi gibi kendilerine cazip gelen büyük konular (!) üzerinden tartışmaya meyilliler. Buna yeltenenler ciddi yanlış yapar, hatta niyetleri öyle olmasa bile kışkırtıcı durumuna düşer.

Milli Ordu Türkiye’nin bağımsızlığının, milli gücünün ve anti-emperyalist mücadelesinin askeri güvencesidir.

Milli Ordu Türkiye’nin geleceğinin temel teminatlarından biridir.

Türkiye’nin Milli Ordusu küresel emperyalizme karşı mücadelede, Merkez Afro-Avrasya’nın ve dünya mazlumlarının umududur.

İşin özü, göz bebeğimiz Milli Ordumuz titizlikle korunmalıdır.”

✔️PAZAR YAZISI

MİLLİ ORDU GÖZ BEBEĞİMİZDİR!

Dört yüze yakın olduğu söylenen yeni mezun teğmen “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedi. Bunların beşine ve disiplinsizlikle ilgili görülen üç sıralı amire ayırma cezası (ihraç) verildi. Gerçek buyken ayırma sebebi “Mustafa Kemal’in…

— Mehmet Uçum (@mehmetucum) February 2, 2025

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İBB, yeni taksi plakaları için 18 Şubat’ta ihaleye çıkıyor

Sonraki İçerik

Hulusi Akar, Özgür Özel’e açtığı davayı kaybetti

İlgili İçerik

Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İYİ Parti’den istifa etti
Siyaset

Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İYİ Parti’den istifa etti

CHP’li Barut’tan TMO’ya buğdayda alım fiyatı çağrısı
Siyaset

Ayhan Barut: “Mazotta vergi yükü tümüyle kaldırılmalı”

Gürer: “Mısır üreticileri alım fiyatının en az ton başı 10 bin lira olmasını bekliyorlar”
Siyaset

Gürer: “Yedi ayda 3 bin 529 konkordato kararı alındı”

CHP’li Aşkın Genç: İktidar çiftçiyi yarı yolda bıraktı
Siyaset

Aşkın Genç: “Vatandaşın cüzdanını soğuttular, market etiketini soğutamadılar”

CHP’li Akay: “Çiftçimizin aldığı kredi yetersiz ve kısıtlı durumdadır”
Siyaset

CHP’li Akay: “Enflasyon Raporu, Türkiye ekonomisindeki güven sorununu bir kez daha ortaya koymuştur”

CHP’li Emir: Ak Parti’lilere el altından aşı yapılıyor
Siyaset

Murat Emir: “İktidar, emeklinin, asgari ücretlinin zammını gasbediyor”

Sonraki İçerik
Hulusi Akar, Özgür Özel’e açtığı davayı kaybetti

Hulusi Akar, Özgür Özel'e açtığı davayı kaybetti

Gündem

Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi işçilerin eşleri de gözaltına alındı

Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi işçilerin eşleri de gözaltına alındı

KESK’den madencilerin gözaltına alınmasına tepki: “İşçilerin haklı mücadelesinin yanındayız”

KESK’den madencilerin gözaltına alınmasına tepki: “İşçilerin haklı mücadelesinin yanındayız”

Yapay zeka metinlerini tespit edebilecek filigran geliyor

Yapay zeka metinlerini tespit edebilecek filigran geliyor

İBB Kültür AŞ’den Boğaz’da yeni bir kültür sanat deneyimi

İBB Kültür AŞ’den Boğaz’da yeni bir kültür sanat deneyimi

Mansur Yavaş’tan ‘Çubuk’ açıklaması: Öğrenciler için hat oluşturacağız

Mansur Yavaş’tan parti değiştireceği iddialarına ilişkin açıklama

TMMOB’dan madencilerin gözaltına alınmasına tepki

TMMOB’dan madencilerin gözaltına alınmasına tepki

Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İYİ Parti’den istifa etti

Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İYİ Parti’den istifa etti

İSİG Meclisi: “Temmuz ayında 214 işçi hayatını kaybetti”

İSİG Meclisi: “Temmuz ayında 214 işçi hayatını kaybetti”

Çin, Dolphin Tayfunu’nun yol açtığı sel ve afetlerle mücadeleye yaklaşık 12 milyon dolar tahsis etti

Çin, Dolphin Tayfunu’nun yol açtığı sel ve afetlerle mücadeleye yaklaşık 12 milyon dolar tahsis etti

Hegseth: “İran’a yönelik deniz ablukası süresiz sürdürülebilir”

Hegseth: “İran’a yönelik deniz ablukası süresiz sürdürülebilir”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist