Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

CHP’li Adem: “Aklı, vicdanı ve bilimi ortaklaştırarak çözüm üretmeliyiz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, orman yangınlarıyla mücadelede, parçalı ve günü kurtaran çözümler değil, ulusal düzeyde bir seferberlik anlayışı gerektiğini belirterek, "Bu artık bir siyasi mesele değil, ortak bir toplumsal sorumluluktur. Doğa hepimizin evidir; yangın yalnızca bir bölgeyi değil, hepimizi yakar. Bu nedenle farklılıklarımızı bir kenara bırakıp, aklı, vicdanı ve bilimi ortaklaştırarak çözüm üretmeliyiz" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma Tarihi: 28 Temmuz 2025 - 12:30:17
Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2025 - 12:30:17
CHP’den Tarım ve Orman Bakanlığı’na ‘3 milyon liralık kayıp kablo’ sorusu
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, orman yangınlarıyla mücadelede, parçalı ve günü kurtaran çözümler değil, ulusal düzeyde bir seferberlik anlayışı gerektiğini belirterek, “Bu artık bir siyasi mesele değil, ortak bir toplumsal sorumluluktur. Doğa hepimizin evidir; yangın yalnızca bir bölgeyi değil, hepimizi yakar. Bu nedenle farklılıklarımızı bir kenara bırakıp, aklı, vicdanı ve bilimi ortaklaştırarak çözüm üretmeliyiz” açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adem, yurt genelinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele konusunda yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin dört bir yanında her yaz yeniden başlayan orman yangınlarının, artık yalnızca doğayı değil; insan hayatını, şehirleri ve toplumsal güvenliği tehdit eden derin bir meseleye dönüştüğünü vurguladı.

Eskişehir’de ve Bursa’da yangınla mücadele sırasında hayatını kaybedenleri hatırlatan Adem, “Son yıllarda orman yangınları nedeniyle yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın sayısı, yıllık ortalama 50’yi buluyor. Bu yangınlar artık sadece ağaçları değil; birlikte yaşadığımız hayatı, geleceği ve toplumsal huzuru da yakıyor” ifadelerini kullandı.

Verilerin, durumun ne kadar kritik olduğunu gözler önüne serdiğini belirten Adem, şöyle devam etti:

“Türkiye’de 88 yılda yaşanan toplam orman yangını sayısı 126 bin 280’e ulaşırken, yıllık ortalama yangın sayısı 1.435 olarak kayda geçmişti. Ancak son 10 yılda bu ortalama neredeyse iki katına çıkarak 2 bin 732’ye yükseldi. 2024 yılı ise tüm zamanların rekorunu kırdı: tam 3 bin 797 orman yangını yaşandı. Bu artış, sadece iklim koşullarıyla değil, plansız kentleşmeden rant odaklı yaklaşımlara, kurumsal dağınıklıktan yeterli hazırlık yapılamamasına kadar birçok yapısal sorunla açıklanabilir.

Yangınlar başladıktan sonra yapılan müdahalelerin etkisi, ne yazık ki sınırlı kalıyor. Alevler yayıldıktan sonra değil, henüz çıkmamışken harekete geçilmesi gerekiyor. Ancak elimizdeki müdahale kapasitesi bile bu hız karşısında oldukça yetersiz. Türkiye’nin 23 milyon hektarlık orman alanına karşılık, elinde yalnızca 27 yangın söndürme uçağı bulunuyor. Bunlara 105 helikopter eşlik ediyor ancak bunların sadece 57’si fiilen kullanılabilir durumda. Ayrıca 14 adet insansız hava aracı görev yapıyor. Kara gücünde ise 1.786 arazöz, 2 bin 742 ilk müdahale aracı ve yaklaşık 13 bin 500 yangın işçisi bulunmakta. Fakat bu işçilerin önemli bir kısmı masa başı görevlerde çalışıyor. Bu tablo, ülkenin ormanlarını korumak için hâlâ yeterli kapasiteye ulaşamadığını açıkça ortaya koyuyor.”

ASIL İHTİYAÇ, KALICI BİR SİSTEMİN KURULMASI

Erhan Adem, sorunun sadece ekipman eksikliğiyle sınırlı olmadığını belirterek, “Yerel yönetimler, ellerinde yangına müdahale edebilecek araç ve insan gücü bulunmasına rağmen yasal görev alanı dışında tutuldukları için çoğu zaman devre dışı bırakılıyor. Sivil toplum kuruluşları ise sürece yeterince entegre edilemiyor. Devletin bazı hava araçlarını kiraladığı ve bunun için yalnızca kiralama bedelinin değil, yakıtın, personelin ve yer hizmetlerinin de kamu bütçesinden karşılandığı biliniyor. Bu model, uzun vadede sürdürülebilir olmadığı gibi, ciddi bir kaynak aktarımı sorununu da beraberinde getiriyor. Yangın söndürme işi, ormanları korumanın ötesine geçerek bazı yapılar için bir finansal döngüye dönüşmüş durumda. Oysa asıl ihtiyaç, kalıcı bir sistemin kurulması ve bu kaynağın etkin kullanılmasıdır” değerlendirmesini yaptı.

ÖNLEYİCİ ADIMLAR İSE HALA ATILMIYOR

Yangınların çıkmasını önleyici adımların hala atılmadığını ifade eden Adem, şunları kaydetti:

“Yangına hassas bölgelerde tampon yeşil kuşaklar oluşturmak, orman köylerinde yapılaşmayı dikkatle planlamak, ormana olan piknik baskısını azaltmak ve bunun yerine alternatif rekreasyon alanları yaratmak gibi çözümler sadece öneri düzeyinde kalıyor. Eğitim merkezleri kurularak halkın doğa ve yangın bilinci artırılmalı, genç kuşaklar çevre duyarlılığıyla yetiştirilmeli. Ayrıca orman yangınlarıyla profesyonel düzeyde mücadele edecek kadroların yetiştirileceği bir ‘İtfaiyecilik Akademisi’ kurulması elzem hale gelmiştir.

AKLI, VİCDANI VE BİLİMİ ORTAKLAŞTIRAN ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ

Tüm bu tablo karşısında artık parçalı ve günü kurtaran çözümler değil, ulusal düzeyde bir seferberlik anlayışı gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılır açılmaz, tüm siyasi partilerin ortak imzasıyla bir ‘Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’ kurulmalı. Bu komisyon yalnızca vekillerden değil, ilgili tüm kamu kurumlarından, üniversitelerden, yerel yönetimlerden, meslek odalarından ve sivil toplumdan temsilcilerle birlikte çalışmalıdır. Bu artık bir siyasi mesele değil, ortak bir toplumsal sorumluluktur. Doğa hepimizin evidir; yangın yalnızca bir bölgeyi değil, hepimizi yakar. Bu nedenle farklılıklarımızı bir kenara bırakıp, aklı, vicdanı ve bilimi ortaklaştırarak çözüm üretmeliyiz. Bugün yapacağımız tercihler, yarın kaç hektar orman, kaç ev, kaç can kurtulacak sorusunun cevabını belirleyecek. Bu çağrı, siyasi değil insani bir çağrıdır. Gelin, yangına karşı birlikte duralım. Çünkü bu yangınlar, sadece ormanları değil; çocuklarımızın geleceğini, nefesimizi ve ülkemizin ortak mirasını kül ediyor.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi personeline “Akıllı Şehir Stratejisi” eğitimi

Sonraki İçerik

Beyoğlu Belediyesi ekipleri Bursa’da yangınlarla mücadeleye destek verecek

İlgili İçerik

Erdoğan’ın “Diyanet’i kapatacaklar” iddiasına Yavaş’tan sert tepki
Siyaset

ABB’den Mansur Yavaş açıklaması

Kılıçdaroğlu:Türklerin, Kürtlerin ve Arapların ortak geleceği barıştadır
Siyaset

Kılıçdaroğlu:Türklerin, Kürtlerin ve Arapların ortak geleceği barıştadır

Özgür Özel: ‘Siyaset transferlerle kazanılmaz’
Siyaset

Özgür Özel: ‘Siyaset transferlerle kazanılmaz’

Kılıçdaroğlu: “Verin iktidarı, göreceksiniz hizmet nasıl olur”
Siyaset

Kılıçdaroğlu: “Verin iktidarı, göreceksiniz hizmet nasıl olur”

Özgür Özel: “Emekliden ve emekçiden yana bir iktidar gelecek, sıkıntıların tamamı kalkacak”
Siyaset

Özgür Özel’den Netanyahu’ya tepki: “87 milyon karşısında dimdik ayaktayız”

CHP’li Kılıç: “Emekli sadaka değil, gasbedilen onurunu istiyor”
Siyaset

CHP’li Kılıç: Türkiye kimsenin tehdit diliyle sınayabileceği bir devlet değildir

Sonraki İçerik
Beyoğlu Belediyesi ekipleri Bursa’da yangınlarla mücadeleye destek verecek

Beyoğlu Belediyesi ekipleri Bursa'da yangınlarla mücadeleye destek verecek

Gündem

İsmail Saymaz, Halk TV’den ayrıldığını duyurdu

İsmail Saymaz, Halk TV’den ayrıldığını duyurdu

Asgari ücret tahminini paylaştı: “Kameralar karşısına geçip bu rakamı açıklayacaklar”

Türkiye, asgari ücrette Irak ve Meksika’nın gerisine düştü

Çin, Xizang bölgesindeki heyelanın ardından kurtarma çalışmalarında uydu ve İHA’lardan yararlanıyor

Çin, Xizang bölgesindeki heyelanın ardından kurtarma çalışmalarında uydu ve İHA’lardan yararlanıyor

Okullar açılıyor: Yüz yüze eğitim nasıl olacak?

Çocuğu ilkokula başlayacak kamu çalışanlarına günde 3 saat idari izin

Erdoğan’ın “Diyanet’i kapatacaklar” iddiasına Yavaş’tan sert tepki

ABB’den Mansur Yavaş açıklaması

‘Pençe-Kilit Operasyonu’ bölgesinde bir asker yaşamını yitirdi

MSB: SDG’nin feshini memnuniyetle karşılıyoruz

Yediiklim Yayınevi’nden, ‘KPSS soruları sızdırıldı’ iddialarına yanıt

2026-KPSS Lisans Sınavı için giriş belgeleri erişime açıldı

Narin Güran cinayetinin anlatıldığı ‘Şeytantepe’ belgeseline soruşturma

Narin Güran cinayetinin anlatıldığı ‘Şeytantepe’ belgeseline soruşturma

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Xizang bölgesindeki heyelanın ardından tüm imkanların seferber edilmesi talimatı verdi

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Xizang bölgesindeki heyelanın ardından tüm imkanların seferber edilmesi talimatı verdi

Beyoğlu’nun çınarları Kefken’de nefes aldı

Beyoğlu’nun çınarları Kefken’de nefes aldı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist