Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

Okuyan: “İktidar da DEM çizgisi de İsrail’le normalleşmek istiyor”

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "İsrail, Filistin'de insanlık suçu işliyor o ayrı ama orada yaşananlar Trump planını destekleyen ülkeler için bir 'görüntü kirliliği'ydi. O 'görüntü kirliliği' bazı şeyleri engelliyordu. Şimdi ondan kurtuluyorlar. Dolayısıyla bu Türkiye'deki 'çözüm süreci' açısından iyi bir şey. Çünkü biliyoruz ki, iktidar da DEM çizgisi de İsrail'le normalleşmek istiyor. Bizim çerçevemiz doğrulandı demek istemiyorum ama o çerçevede bir adım atılmış oldu" dedi.

Yayınlanma Tarihi: 14 Ekim 2025 - 12:40:27
Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2025 - 12:40:28
TKP Genel Sekreteri Okuyan: “Türkiye’de Kürt sorunu, sınıfsaldır” 
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, “İsrail, Filistin’de insanlık suçu işliyor o ayrı ama orada yaşananlar Trump planını destekleyen ülkeler için bir ‘görüntü kirliliği’ydi. O ‘görüntü kirliliği’ bazı şeyleri engelliyordu. Şimdi ondan kurtuluyorlar. Dolayısıyla bu Türkiye’deki ‘çözüm süreci’ açısından iyi bir şey. Çünkü biliyoruz ki, iktidar da DEM çizgisi de İsrail’le normalleşmek istiyor. Bizim çerçevemiz doğrulandı demek istemiyorum ama o çerçevede bir adım atılmış oldu” dedi.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuynan, soL TV’de yayınlanan Komünist Bakış programına konuk oldu. Programda “Yeni Osmanlıcılık” konusu masaya yatırıldı. İsrail parlamentosunda konuşma yapan ABD Başkanı Donald Trump’ın komünistler tarafından protesto edildiğini hatırlatan Okuyan, “O, protesto edilmeyi hak eden biri” dedi.

“Yeni Osmanlıcılık doktrininin önü bir kez daha mı açıldı” sorusunu yanıtlayan Okuyan, Türkiye kapitalizminin yayılma ihtiyacıyla AKP’nin cumhuriyetle hesaplaşan ideolojik köklerinin örtüştüğünü söyledi. Bu konuda kimi denemeler yapıldığını, zaman zaman başarısız da olunduğunu hatırlatan Okuyan, ‘yeni Osmanlıcılık’ın “Osmanlı sevdasına geri dönüş” hayali olarak yorumlanıp dalga geçildiğini ancak meselenin daha kapsamlı olduğunu söyledi. Okuyan, “AKP, Türkiye kapitalizmi adına yol alıyor. Örneğin Libya’da konu ‘Atalarımızın topraklarında hak iddia ediyoruz’ değil. Holdinglerin ihtiyacı” ifadesini kullandı.

Bu dönemde Avrasya tezlerinin de dillendirildiğine işaret eden Okuyan, BRICS’i ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son “TRÇ ittifakı” çıkışını örnek gösterdi.

YENİ OSMANLICILIK BİR MEVZİ ELDE ETTİ

Okuyan, şöyle devam etti:

“Biz hep şunu biliyorduk; AKP’nin bölgede istediği hamleyi yapabilmesi için ABD’yle anlaşması gerekiyordu. Yeni Osmanlıcılık Rus-Çin eksenine yaklaşarak olamaz. Çünkü Rusya, Türkiye’nin bölgesel gücünü artırmasını istemez. İslam coğrafyasında, Türk coğrafyasında güçlenmiş bir Türkiye Rusya’nın işine gelmez. Ne oldu, İsrail’le yakınlaşarak, İngiltere ve ABD’yle beraber bir hamle yapıyorlar. Olumlu bir şey söylemiyoruz ama Erdoğan, ABD ve yeni Osmanlıcılık kazandı ve bu çok kötü bir şey. Şimdilik İran’ın bölge gücü kırıldı. 3 önemli gücün coğrafyada etkisi arttı: İsrail, Türkiye ve Mısır’ın. Mısır da hamleler yapıyor. Dolayısıyla yeni rekabetler ortaya çıkacak ve bunlar çatışma üretebilir. Kesin olan şu, Erdoğan istediğini aldı ve yeni Osmanlıcılık bir mevzi elde etti. İran; Filistin, Lübnan ve Suriye’de tasfiye edildi.”

Yeni Osmanlıcılık ve çözüm süreci paralelliğiyle ilgili bir soru üzerine Okuyan, şunları söyledi:

“İktidarın ‘terörsüz Türkiye’ dediği süreçte ciddi problemler var. Ancak bölgesel anlamda bazı sorunlar aşılmış durumda. İsrail ve Türkiye arasındaki gerilimler yönetilebilir hale geliyor, Filistin başlığında alınan yol ile. Bu gerilim başlıklarından biri Suriye’deki Kürt bölgesi. Bahçeli ‘Biz niye bırakalım İsrail’e?’ demişti. Bu rekabeti nasıl çözecekler? Ya da ABD-İngiltere ikilisi bu gerilimin çözülmesini ister mi, bunu göreceğiz.

İKTİDAR DA DEM ÇİZGİSİ DE İSRAİL’LE NORMALLEŞMEK İSTİYOR

İsrail Filistin’de insanlık suçu işliyor o ayrı ama orada yaşananlar Trump planını destekleyen ülkeler için bir ‘görüntü kirliliği’ydi. O ‘görüntü kirliliği’ bazı şeyleri engelliyordu. Şimdi ondan kurtuluyorlar. Dolayısıyla bu Türkiye’deki ‘çözüm süreci’ açısından iyi bir şey. Çünkü biliyoruz ki, iktidar da DEM çizgisi de İsrail’le normalleşmek istiyor. Bizim çerçevemiz doğrulandı demek istemiyorum ama o çerçevede bir adım atılmış oldu.

Yeni Osmanlıcılık konusunda muhalefetin tavrının sorulması üzerine Okuyan, muhalefet partilerinin uluslararası alana bakışlarının, AKP’nin o dönemdeki manevralarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, tutarsızlıklara ve değişmeyen Amerikancılığa dikkat çekti. Amerikancılık konusunda iktidar ve muhalefet arasında “Onu bırak beni al” yaklaşımı olduğunu savunan Okuyan, “CHP NATO’cu, Amerikancı bir parti” dedi. Okuyan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Trump hayranı Nobel Ödülü alan Machado’ya destek verdiğini ileri sürdü.

“Türkiye’nin bölgede yayılmasında ne sakınca var” sorusuyla karşılaştıklarını da kaydeden Okuyan, ülkedeki yağma ve talan ekonomisi uygulandığını belirterek, dışarıda başka bir politika yürütülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

AHLAKSIZLIK SİSTEMİN PAÇASINDAN AKIYOR

“Olağanüstü çürüme” sözlerinin hatırlatılması üzerine Okuyan, şöyle konuştu:

“Katliam durdu bu bir kazanç tartışılmaz evet, ama önümüzde açılan dönem ABD’nin İsrail’le beraber bir bölge tasarımı. İngiltere’yi de katalım. Bir de Türkiye gibi yardımcı olan ülkeler var. Bir yandan ‘katil’ diyeceksiniz, öte yandan başka türlü davranacaksınız… Bu neyin uzantısı?

Bugün Türkiye’deki sistemin her şeyi çürüten bir yapısı var. Bu sistemin de bir iktidarı var. Ülkeye bakın yaygın bir kumar var ve bile isteye pazarlanıyor. Uyuşturucu gözaltıları yapıldı. Uyuşturucuyla mücadele böyle mi yapılır? Herkes biliyor ki, Türkiye önemli bir uyuşturucu ticareti merkezi. Kullanımı da çok küçük yaşlara indi ve yaygın. Kadın cinayetleri var. Bir suçun yaygın bir kalıbı varsa engellemek daha kolaydır. Kadın cinayetleri de böyle. Boşanma aşamasındaki ve boşanmış olan kadınlar hedef alınıyor ama yine de engellenemiyor. Ağzını açana RTÜK müdahale ediyor. Zaten sömürünün kendisi çürütücü, ahlaksızlık sistemin paçasından akıyor. Bu durum siyasete de yansıyor. Siyaset bu haliyle evet, çok çürük bir şeydir. Bunun karşısındakinin zaten siyasetten biraz çıkması gerekir. Toplumun kendisinin siyasallaşması gerekir. Bunun olması için de evet Türkiye’deki bu çürüme karşısına ahlaki, ilkeli bir siyaset tarzı çıkmalı. Kafamızı kaldırıyoruz yalan, başımızı kaldırıyoruz riyakarlık. Topyekun bir müdahale gerekiyor.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

MEB, Öğretmenler Günü kapsamında fotoğraf yarışması düzenleyecek

Sonraki İçerik

İran Dışişleri Bakanlığı: “ABD hesap vermelidir”

İlgili İçerik

CHP’li Özçağdaş: “Çocuk işçilik oranları artıyor”
Siyaset

Özçağdaş: “Büyük bir eğitim reformuna ihtiyacımız var”

Instagram, Erbakan’ın aşı karşıtı açıklamalarını kaldırdı
Siyaset

Fatih Erbakan’dan ’12. Yargı Paketi’ eleştirisi

Kılıçdaroğlu ve Özel, mutlak butlan kararı sonrası ilk kez aynı karede…
Siyaset

Kılıçdaroğlu ve Özel, mutlak butlan kararı sonrası ilk kez aynı karede…

Devrim Barış Çelik’ten belediye operasyonlarına tepki
Siyaset

Devrim Barış Çelik’ten belediye operasyonlarına tepki

CHP’li Bağcıoğlu: “Bu coğrafyada kritik savunma projelerinde geç kalma lüksümüz yoktur”
Siyaset

Yankı Bağcıoğlu’ndan İHA uyarısı

Nimet Özdemir, İYİ Parti’den istifa etti
Siyaset

CHP’den istifa eden Nimet Özdemir, AKP’ye katıldı

Sonraki İçerik
İran, riyalden dört sıfır atıyor

İran Dışişleri Bakanlığı: “ABD hesap vermelidir”

Gündem

Kadir İnanır’dan haber var! Arkadaşı paylaştı

Usta oyuncu Kadir İnanır hayatını kaybetti

Veli-Der: Çocuklar; yoksulluk ve geleceksizlik sarmalına mahkum edilmektedir

Veli-Der: Çocuklar; yoksulluk ve geleceksizlik sarmalına mahkum edilmektedir

50 yaşında yeniden liseli oldu, çocuğu yaşındaki öğrencilerle kep attı

50 yaşında yeniden liseli oldu, çocuğu yaşındaki öğrencilerle kep attı

AKOM’dan İstanbul için sağanak uyarısı

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Bilim insanları: Avrupa’daki sıcak hava dalgası iklim krizinin sonucu

Bilim insanları: Avrupa’daki sıcak hava dalgası iklim krizinin sonucu

Venezuela’daki deprem felaketinde can kaybı yükseldi

Venezuela’daki deprem felaketinde can kaybı yükseldi

Açlık grevindeki öğretmenler, Bakanlığa yürüdü

Açlık grevindeki öğretmenler, Bakanlığa yürüdü

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Bangladeş Başbakanı Rahman ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Bangladeş Başbakanı Rahman ile görüştü

İstanbul’daki NATO Parlamenter Zirvesi’ne 20 Meclis Başkanı katılacak

İstanbul’daki NATO Parlamenter Zirvesi’ne 20 Meclis Başkanı katılacak

Tek biletle Miniatürk ve Dijital Deneyim Merkezi fırsatı

Tek biletle Miniatürk ve Dijital Deneyim Merkezi fırsatı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist