Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

CHP’li Günaydın’dan Bakan Yumaklı’ya: “Böcek ailesi Sağlık Bakanlığı’nın mı yoksa sizin mi uykunuza girecek”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçe teklifi görüşmeleri başladı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Böcek ailesini hatırlıyorsunuz, değil mi? İki tane sabi, bir anne, bir baba. O dört kişi vefat etti. Kimin uykusuna girecek bu? Sağlık Bakanlığı'nın mı uykusuna girecek, sizin mi uykunuza girecek? Ben söyleyeyim. Topu Sağlık Bakanlığı'na atarak kurtulamazsınız. Çünkü biyodizel firmaları, evet ilaçlama yapıyorlar, ama onlar fumigant kullanamazlar. Fumigasyon sizin kontrolünüzde. Herkes biliyor ki halk sağlığı ilaçlamasında şakır şakır fumigantlar kullanılıyor" dedi.

Yayınlanma Tarihi: 24 Kasım 2025 - 15:57:16
Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2025 - 15:57:16
CHP’li Günaydın: Lozan, 85 milyonun demokratik haklarının sınırını çizmektedir
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçe teklifi görüşmeleri başladı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Böcek ailesini hatırlıyorsunuz, değil mi? İki tane sabi, bir anne, bir baba. O dört kişi vefat etti. Kimin uykusuna girecek bu? Sağlık Bakanlığı’nın mı uykusuna girecek, sizin mi uykunuza girecek? Ben söyleyeyim. Topu Sağlık Bakanlığı’na atarak kurtulamazsınız. Çünkü biyodizel firmaları, evet ilaçlama yapıyorlar, ama onlar fumigant kullanamazlar. Fumigasyon sizin kontrolünüzde. Herkes biliyor ki halk sağlığı ilaçlamasında şakır şakır fumigantlar kullanılıyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2026 bütçesi ve kesin hesabının görüşmeleri başladı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın bütçe sunumunun ardından yaptığı açıklamada, Bakan Yumaklı’ya, “Siz Türkiye’yi buğdayda 3 milyon ton net dışa bağımlı hale getirdiniz” diyerek, şunları söyledi:

“Türkiye’nin nüfusu 1980 yılında 44 milyon, bugün 86 milyon. Yani kabaca yılda bir milyona yakın nüfus artıran bir memleketin evlatlarıyız. İnsan bir biyolojik varlık olduğuna göre, bu artan nüfusu ya bu topraklarda üretilen ürünlerle besleyeceğiz ya da ithalat yapacağız. Bu nedenle, tarımda bir önceki yılı tekrar etmenin açıkça bir geriye düşme olduğunun önce atını çizelim. Bu bir siyasal parti çekişmesinden öte, gerçekleri açıkça ortaya koyma, bugüne kadar anlatılan masalları da deşifre etme zamanı.

Hep yaptığınızı bir kere daha yapıyorsunuz. ‘Avrupa’da birinci, dünyada yedinciyiz’ dediniz. Bu bir tarım başarısı anlatısıdır değil mi? Peki ben size söyleyeyim; tarımsal ham madde dış ticaretinde net dışa bağlısınız. ISIC Rev3 diye bir sınıflama duydunuz mu? Neden anlatmaya çalışıyorum? Bir gıda ürünleri vardır, onların ithalatına, ihracatına bakarsınız. Bir de tarımsal ham madde dış ticareti vardır, onların ithalatı, ihracatına bakarsınız. Türkiye, gıda ürünleri dış ticaretinde net ihracatçıdır. Tarımsal ham madde dış ticaretinde de net ithalatçıdır. Bu gerçeği niye söylemiyorsunuz? Bu gerçeği söylemeyerek Türkiye’yi tarımda uçuracağınızı mı sanıyorsunuz?”

TEMEL TARIMSAL ÜRÜNLERİ YETİŞTİREMEDİĞİNİZ İÇİN DIŞARIYA PARA SAÇIYORSUNUZ

Gökhan Günaydın, 420 milyar TL bir olağan yılda tarımsal ham madde ithalatına para ödendiğini, bunun yarısının dış ticaret açığı olduğunu belirterek, “Demek ki 200 milyar TL’yi tarımın başladığı bu topraklarda, temel tarımsal ürünleri yetiştiremediğiniz için dışarıya para saçıyorsunuz. Sonra diyorsunuz ki ‘Avrupa’da birinciyiz’. Yani bunu inanarak mı söylüyorsunuz? Yoksa bu rakamları size veriyorlar ve siz bu rakamları içselleştirmeden burada okuyor musunuz? Gerçekler bunlar, birbirimizi kandıramayız. Hele milleti hiç kandıramayız. Tablo bu kadar açık” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2020’de 1 milyon 70 bin ton kırmızı et ürettiğini, 2021’de 1 milyon 952 bin ton kırmızı et üretmeye başladığının belirtildiğini anlatan Günaydın, “Azıcık matematik bilen herkese soruyorum; bir canlı popülasyonunda bir yıl içerisinde 20 yıldır değişmeyen bir trend birdenbire rakamı 1 milyon tondan 2 milyon tona çıkarır mı? İstatistiklerle oynayarak milletimizi kandırabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Bu, Türkiye’deki istatistiklerin ne derece güvenilmez olduğunu ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

EĞER 13 MİLYON HEKTAR BU MEMLEKETTE MERA OLSUN, ZİRAAT MÜHENDİSİ DİPLOMAMI YIRTARIM

Türkiye’de milyonlarca insanın evine 1 kilogram kırmızı et girmediğini söyleyen Günaydın, “Sahi bu sizi üzüyor mu Sayın Bakan? Sahi bu sizi bunca ithalattan sonra üzüyor mu? Türkiye’de kırmızı et üretiminde bu rakamlara gelmemizin sebebi ne? Çünkü biz ziraat mühendisiyiz ve bizim hocalarımız bize şunu söylerler; ‘Et meselesi ot meselesidir’ derler. Peki Türkiye’de mera ne oldu? İktidara geldiğinizde 17 milyon hektar mera vardı. Bugün 13 milyon hektar mera olduğunu söylüyorsunuz. Eğer 13 milyon hektar bu memlekette mera olsun, ziraat mühendisi diplomamı yırtarım. Bu kadar açık söylüyorum” dedi.

MÜCAHİD, BÜLENT, MUSTAFA, BİLAL… BUNLARA DİKKAT EDİN

Bakan Yumaklı’ya dört isim veren Günaydın, “Ben araştırdım, ithalat lobileri içerisinde sizin adınız geçmiyor. Ama şu sayacağım isimlere bir dikkat edin; Mücahid, Bülent, Mustafa, Bilal. Bunlara dikkat edin. Bunların yaptıkları üzerinize kalacak. Er geç bunların yaptıkları ortaya çıkacak. Bunlar büyük paralar kazanıyorlar. Ama Türkiye kırmızı ete muhtaç hale geliyor. Bu kabul edilemez” diye konuştu.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mücahit Taylan’ın, Macaristan’da et ticareti yapan şirketin ortağı olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Günaydın, “Ben yap-sat firması sahibi olsam beni TOKİ Genel Müdürü yapar mısınız, yapmamanız lazım. Bu, siyasi etik meselesidir. En azından durum ortaya çıkınca ‘görevden alıyoruz’ deseydiniz, zaten başarısız. Bir adam  tilkiyse tavuk kümesine müdür yapılmaz. Açıkça bir çürüme var” değerlendirmesini yaptı.

TOPU SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ATARAK KURTULAMAZSINIZ

Gökhan Günaydın, Türkiye’nin, gıda enflasyonu rakamlarında açık ara dünya birincisi olduğunu belirterek, “10 bin yıl evvel tarım bu topraklarda başladı, siz bu memleketin insanlarını açlığa mahkum ettiniz” ifadesini kullandı.

Toprak Mahsülleri Ofisi’nde fosfin gazını belki de Türkiye’de en çok kullanılan insanlardan biri olduğunu söyleyen Günaydın, “Eğer fosfini başka yan odada birileri kalırken bir otel ilaçlamasında kullanıyorsanız siz canisiniz demektir. Böcek ailesini hatırlıyorsunuz, değil mi? İki tane sabi, bir anne, bir baba. O dört kişi vefat etti. Kimin uykusuna girecek bu? Sağlık Bakanlığı’nın mı uykusuna girecek, sizin mi uykunuza girecek? Ben söyleyeyim, topu Sağlık Bakanlığı’na atarak kurtulamazsınız. Çünkü biyodizel firmaları evet ilaçlama yapıyorlar ama onlar fumigant kullanamazlar. Fumigasyon sizin kontrolünüzde Tarım Bakanlığının kontrolünde. Herkes biliyor ki halk sağlığı ilaçlamasında şakır şakır fumigantlar kullanılıyor. Kim denetleyecek bunu? Gıda denetimini Sağlık Bakanlığı yapacak, fumigant kullanımını sizin bakanlık denetleyecek, hangisini denetlediniz bugüne kadar?” diye sordu.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Çin Başbakanı, Güney Afrika Devlet Başkanı Yardımcısı ile görüştü

Sonraki İçerik

Saadet Partisi, atanamayan öğretmenler ve mülakat mağdurları ile buluştu

İlgili İçerik

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?
Siyaset

Özgür Özel: “Tarihin kırılma noktalarından birindeyiz”

CHP’li Bulut: Türkiye’de büyüyen iki şey var, yoksulluk ve zenginlerin serveti
Siyaset

Bulut’tan Tanju Özcan’ın tutuklanmasına tepki

Tanju Özcan ihracın sebebini açıkladı
Siyaset

Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı

Mahmut Arıkan: Bu faizci düzeni değiştirmek zorundayız!
Siyaset

Mahmut Arıkan: “Bölgemiz çok büyük risk altında”

Özgür Özel: ”Erdoğan’dan bir tek erken seçim sandığını istiyoruz”
Siyaset

CHP’nin ikinci bölge mitinginin adresi belli oldu!

Burhanettin Bulut’tan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Siyaset

CHP’li Bulut: “Emeklinin bayram ikramiyesine 1000 TL zammı bile çok gördüler”

Sonraki İçerik
Saadet Partisi, atanamayan öğretmenler ve mülakat mağdurları ile buluştu

Saadet Partisi, atanamayan öğretmenler ve mülakat mağdurları ile buluştu

Gündem

İsrail’den Tahran’a yeni saldırılar

İsrail’den Tahran’a yeni saldırılar

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?

Özgür Özel: “Tarihin kırılma noktalarından birindeyiz”

İstanbul’da istismara karşı adalet mücadelesi veren anne ve kızı hayatını kaybetti

İstanbul’da istismara karşı adalet mücadelesi veren anne ve kızı hayatını kaybetti

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti

İran’da can kaybı 800’e yaklaştı

İran’da can kaybı 800’e yaklaştı

İBB davası 9 Mart’ta başlıyor…

İBB davası 9 Mart’ta başlıyor…

CHP’den belediye başkanlarının hastaneye sevk görüntülerine tepki

TÜİK, şubat ayı enflasyonunu açıkladı

Erdoğan’ın duyurduğu sosyal konut projesinde detaylar belli oluyor

Mart ayı kira artış oranı belli oldu!

CHP’li Bulut: Türkiye’de büyüyen iki şey var, yoksulluk ve zenginlerin serveti

Bulut’tan Tanju Özcan’ın tutuklanmasına tepki

İran’da ABD ve İsrail karşıtı protestolar devam ediyor

İran’da ABD ve İsrail karşıtı protestolar devam ediyor

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist