Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

CHP’li Günaydın: “Er geç adalet yerini bulacak”

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partisinin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Bilirkişi Davası” sonrası Silivri’de açıklama yaptı. Günaydın, “Buraları tarih yazacak. Tarih burada dik duranları yazacak. Tarih burada iş birliği yapanları, hukuku çiğneyenleri de yazacak. Siyaset, mahkeme koridorlarından, adliye koridorlarından, cezaevlerinden dizayn edilemez. Er geç adalet, hukuk yerini bulacak. Bugün ayarını bozduğunuz kantar yarın sizi tartar” dedi.

Yayınlanma Tarihi: 12 Aralık 2025 - 14:13:46
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2025 - 14:13:46
CHP’li Günaydın: “Er geç adalet yerini bulacak”
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partisinin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Bilirkişi Davası” sonrası Silivri’de açıklama yaptı. Günaydın, “Buraları tarih yazacak. Tarih burada dik duranları yazacak. Tarih burada iş birliği yapanları, hukuku çiğneyenleri de yazacak. Siyaset, mahkeme koridorlarından, adliye koridorlarından, cezaevlerinden dizayn edilemez. Er geç adalet, hukuk yerini bulacak. Bugün ayarını bozduğunuz kantar yarın sizi tartar” dedi.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, S.B isimli bilirkişiye yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında, tutuklu bulunduğu Silivri’de hakim karşısına çıktı. Duruşma, savcılığın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için 30 Mart 2026 tarihine ertelendi. Duruşma sonrası cezaevi önünde gazetecilere açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, celse arasında hakim değişikliğine gidilmesini eleştirdi, “Ekrem Başkan’la ilgili bütün davalarda eğer siz celse arasında hakim değiştiriyorsanız sizin için doğal hakim ilkesi bir anlam ifade etmiyor demektir. Adil yargılama ilkesi bir şey ifade etmiyor demektir” dedi. Günaydın şunları söyledi:

“‘Çağdaş bir ülkede HSK’nın soruşturma başlatması lazım. Bu iddialar doğru mudur, bu bilirkişinin durumu bu mudur ve neden bütün İBB’yle ilgili davalara bu bilirkişinin raporları etki ediyor, niye sadece bundan istiyorsunuz raporları’ diye sorması gerekirken bu basın toplantısını yapan Ekrem İmamoğlu’na karşı dava açtılar. Dava neymiş? Kamu görevi yapmaya çalışan bilirkişiyi etkilemeye gayret etmek. Peki o bilirkişi daha evvel, yani Ekrem Başkan bu basın toplantısını yapmadan evvel raporlarını sunmuş muydu? Sunmuştu. Sunulan rapor ortadayken bilirkişiyi nasıl etkilemeye çalışırsınız? Hani o raporu sunmadan evvel o basın toplantısını yapmış olsa diyeceksiniz ki ‘belki bir ihtimal’ ama zaten raporlar sunulmuş. Dolayısıyla tümüyle bir absürtlük, kumpas var orta yerde. Bu çerçevede Ekrem Başkan 1 saat 15 dakikalık ifadesinde, yargılamasında bütün bunların altını çizdi. Sonra çok önemli bir şey yaptı. ‘Benimle ilgili bütün davalarda hakimler değişiyor’ dedi. Doğal hakim ilkesi, bir kişi suç işlediği zaman suç işlemeden evvel belli olan mekanizmaların önüne çıkar ve orada hakim kimse onun tarafından yargılanır.

CELSE ARASINDA HAKİM DEĞİŞTİRİYORSANIZ ADİL YARGILAMA İLKESİ BİR ANLAM İFADE ETMİYORDUR

Ekrem Başkan’la ilgili bütün davalarda eğer siz celse arasında hakim değiştiriyorsanız sizin için doğal hakim ilkesi bir anlam ifade etmiyor demektir. Adil yargılama ilkesi bir şey ifade etmiyor demektir. Hepsinde oldu da bu dava üzerinde söyleyeyim. Bu davada da 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşma yapılıyor. Bunun hakimini aldılar, 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nin gönderdiler. Buraya da 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyet üyesini mahkeme başkanı olarak atadılar. Bunu bile öyle zamansız yaptılar ki görevine başlayamadan hakim, 20. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi geçici olarak bu davaya baktı. Biz de dedik ki ‘Acaba geçici hakim dosyaya hakim olabilmiş mi’. İşte bunun da bir ayrıntısını görmüş olduk. 12 Haziran’daydı bunun ilk duruşması. O duruşmadan bir gece evvel Çağlayan’dan Silivri’ye almışlardı. Bir gece evvel bu değişikliğin uygun olmadığını söyleyerek Ekrem Başkan duruşmaya katılmamıştı.

ADALETİN OLMADIĞI SÜREÇ KASITLI OLARAK İŞLETİLİYOR

Bir sonraki celse 26 Eylül’de yapıldı ve duruşma görüldü. 3. celse bugün 12 Aralık tarihinde geçici hakimle beraber yapıldı. Geçici hakim savcıya döndü, mütalaa istedi. Mütalaanın da 30 Mart’ta verilmesine karar verildi. Yani nereden baksanız hukukun olmadığı, adaletin olmadığı bir süreç kasıtlı olarak işletiliyor ve buralardan, Silivri’den siyaseti dizayn etme çabasını görüyoruz. Silivri’ye baktığınızda otoparkta Avrupa’nın en büyük cezaevi yapılıyor. Ekrem Başkan bunu da eleştirdi. ‘Silivri’de bir Yassıada mekanizması kurmaya çalışıyorsunuz’ dedi. Avrupa’nın en büyük duruşma salonunu yapmaya çalışmak maharet midir. Acaba buradaki duruşma salonlarında mevcut yargılamalar yapılamaz mı? Teknoloji buna izin vermiyor mu? Bakın TOKİ’nin sesleri geliyor. Tam da işte o duruşma salonunun yapımına ilişkin sesler. Hangi tarihe yetiştireceksiniz? TOKİ neden acaba yurt, kreş, yoksullara ev yapmıyor da burada cezaevi yapmakla uğraşıyor. Bir ayrıntıyı da cezaevleri üzerinden vereyim. Şu anda Türkiye’de cezaevlerinin kapasitesinin 40 bin üzerinde hükümlü ve tutuklu var. Devam eden dosyalarda aşağı yukarı 800 bin insan yargılanıyor. Bu 800 bin insanın yarısı ceza alsa, ki Türkiye’nin ortalaması maalesef böyle. Bu cezaevi kapasitesinden daha fazla ilave kapasiteye ihtiyacınız var. Ne yapacaksınız? Bütün Türkiye’yi cezaevleri mi dolduracaksınız? Yoksa insanları son derece yanlış infaz kararlarıyla tamamen suçunu, cezasını çekmeden serbest mi bırakacaksınız?

ERGENEKON’DA BİLE BASIN TOPLANTISI VARDI

Acaba Türkiye’de neden uyuşturucu suçları patladı? Neden acaba çete suçları Türkiye’de patladı? Siyasi davalar neden patladı? Bunun hükümetin izlediği politikayla bir alakası var mıdır? Bütün bunları mutlaka konuşmamız ve değerlendirmemiz gerekiyor. Silivri’den sesleniyorum. Burada onlarca basın mensubu, siyasetçi var. Burada arkamız buğday tarlası, TOKİ’nin inşaat sesleri geliyor. Bir basın toplantısı salonu bile yok. Biz yol kenarında açıklama yapmaya çalışıyoruz. Tarihin gördüğü bundan önceki en ağır yargılama olan Ergenekon’da bile basın toplantısı vardı, salonu vardı ama burada salon bile yok. Buraları tarih yazacak. Tarih burada dik duranları yazacak. Tarih burada iş birliği yapanları, hukuku çiğneyenleri de yazacak. Siyaset, mahkeme koridorlarından, adliye koridorlarından, cezaevlerinden dizayn edilemez. Er geç adalet, hukuk yerini bulacak. Bugün ayarını bozduğunuz kantar yarın sizi tartar.”

TENSİBİ ERTELEMEK ADİL YARGILAMANIN BAŞTAN İHLALİDİR

İBB davasına ilişkin duruşma tarihi verilmemesine ilişkin soruya Günaydın, şu yanıtı verdi:

“İddianameyi daha dün gece UYAP’a yükleyebildiler. İddianame çıktı ama UYAP’a yüklenmedi. Elbette elektronik ortamda olmayınca sözcük taratma da dahil olmak üzere önemli eksiklikleri olan bir yapı idi. Peki iddianame sunuldu, tensip ne zaman çıkacak? Yani tensip çıkmalı ki duruşma tarihi belli olsun. Hangi ağır ceza mahkemesinde görüleceğini biliyoruz, 40. Ağır Ceza Mahkemesi. Başka bir şey daha biliyoruz. O heyetin yanına ikinci bir heyet atadılar. Yani diyorlar ki işi garanti edelim. Ya niye tensibi yazmıyorsunuz? Tensibi yazacaksınız ki tensiple beraber aslında hiç tutuklu olmaması gereken ama bugüne kadar tutuklu olan insanların tahliye edilme umudu var. Bu insanların çolukları çocukları var. Daha ne kadar bu insanları içeride tutacaksınız? Tensibi ertelemek demek adil yargılamanın en baştan ihlal edilmesi anlamına gelmektedir.

YAGILAMANIN İNŞAATINI BEKLEDİĞİ HERHALDE YALNIZCA TÜRKİYE’DEDİR

Tensibin belirli süreleri var. O süre içerisinde tensibin verilme zorunluluğu da var. Ben bu duruşma salonunun yetişmemesi durumunda mahkemenin nasıl başlayacağını bilmiyorum. Mahkeme başlayamayacaksa o zaman bu duruşma salonunun inşaatına bakacağız ki biz yargılama başlayabilsin. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bir kere daha söylüyorum. Teknolojinin verdiği çeşitli olanaklar vardır. Bir salonda tutuklu sanıkları alırsınız. Diğer salonda tutuksuz sanıkları alırsınız. SEGBİS’le ikinci salona yansıtırsınız. Bunun kararını alırsınız ve yargılamaya başlayabilirsiniz. Bütün bunlar memleketin ne kadar kumpaslarla yönetildiğinin açık kanıtı niteliğindedir. Yargılamanın mahkeme salonu inşaatını beklediği durum herhalde dünyada yalnızca Türkiye’dedir.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İşte İmamoğlu’nun “Bilirkişi Davası”ndaki savunması…

Sonraki İçerik

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı sona erdi

İlgili İçerik

CHP, 31 Ocak’ta “Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı” düzenleyecek
Siyaset

CHP, 31 Ocak’ta “Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı” düzenleyecek

CHP-İYİ Parti görüşmesi… Özgür Özel: “29 Mart Pazar günü İstanbul’da seçimleri yenileyelim”
Siyaset

CHP-İYİ Parti görüşmesi… Özgür Özel: “29 Mart Pazar günü İstanbul’da seçimleri yenileyelim”

Siyasi parti liderleri, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında deprem bölgesinde olacak
Siyaset

Siyasi parti liderleri, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında deprem bölgesinde olacak

CHP’li Gürer: “Çiftçiye yeterli destek verilmesi şart”
Siyaset

CHP’li Gürer: “Çiftçiye yeterli destek verilmesi şart”

Özgür Özel: “Katlanmayacağız, itiraz edeceğiz, isyan edeceğiz”
Siyaset

Özgür Özel: “Katlanmayacağız, itiraz edeceğiz, isyan edeceğiz”

CHP’li Kılıç: “Emekli sadaka değil, gasbedilen onurunu istiyor”
Siyaset

CHP’li Kılıç: Savaşların bedelini kadınlar ve çocuklar ödüyor

Sonraki İçerik
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı sona erdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi

Gündem

İBB’den “Kadınlara Gündüz Seanslarında 1 TL’ye Spor Desteği”…

İBB’den “Kadınlara Gündüz Seanslarında 1 TL’ye Spor Desteği”…

Mansur Yavaş: “Yargılanacaksam da çorba dağıtmaktan yargılanayım”

Mansur Yavaş: “Yargılanacaksam da çorba dağıtmaktan yargılanayım”

CHP, 31 Ocak’ta “Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı” düzenleyecek

CHP, 31 Ocak’ta “Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı” düzenleyecek

Emekliler İstanbul’da açıklama yaptı: “Bu ülkenin emeklileri diz çökmeyecek!”

Emekliler İstanbul’da açıklama yaptı: “Bu ülkenin emeklileri diz çökmeyecek!”

AİHM’e 2025’te en çok hak ihlali başvurusu Türkiye’den yapıldı

AİHM’e 2025’te en çok hak ihlali başvurusu Türkiye’den yapıldı

Çin Cumhurbaşkanı Xi, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü

Bakırköy Belediyesi Çocuk Meclisi’nde haklar ve eşitlik konuşuldu

Bakırköy Belediyesi Çocuk Meclisi’nde haklar ve eşitlik konuşuldu

İstanbul alarm veriyor…

DİSKAR: Geniş tanımlı işsizlik yüzde 28,6, işsiz sayısı ise 11 milyon 593 bine çıktı

CHP-İYİ Parti görüşmesi… Özgür Özel: “29 Mart Pazar günü İstanbul’da seçimleri yenileyelim”

CHP-İYİ Parti görüşmesi… Özgür Özel: “29 Mart Pazar günü İstanbul’da seçimleri yenileyelim”

RTÜK’ten Atatürk’e hakaretlere izin

RTÜK’ten yayıncılara dolandırıcılık uyarısı

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist