Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Emek Dünyası

Birleşik Metal-İş, 11 bin metal işçisinin greve başlayacağını açıkladı

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, 11 ilde kurulu 43 fabrikada 11 bin metal işçisini kapsayan grevin 30 Ocak'ta kademeli olarak başlayacağını açıkladı. Atar, "Kimse olası bir grev yasağından medet ummasın. Grevimiz yasaklanırsa, anayasal hakkımızı kullanacak ve yasağı tanımayacağız. Bu kararlılığımızı dün gösterdik, yarın da göstermekten geri durmayacağız." dedi.

Yayınlanma Tarihi: 20 Ocak 2026 - 12:27:21
Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2026 - 12:27:21
Birleşik Metal-İş, 11 bin metal işçisinin greve başlayacağını açıkladı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, 11 ilde kurulu 43 fabrikada 11 bin metal işçisini kapsayan grevin 30 Ocak’ta kademeli olarak başlayacağını açıkladı. Atar, “Kimse olası bir grev yasağından medet ummasın. Grevimiz yasaklanırsa, anayasal hakkımızı kullanacak ve yasağı tanımayacağız. Bu kararlılığımızı dün gösterdik, yarın da göstermekten geri durmayacağız.” dedi.

Birleşik Metal-İş sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, metal iş kolunda yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri ve uyuşmazlıkla ilgili sendika genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. “Dayatmaya boyun eğmeyeceğiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı toplantıda konuşan Atar, “MESS ile Sendikamız arasında, 31 işletmeye bağlı 43 fabrikadan yaklaşık 11 bin üyemizi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri aylardır devam etmektedir. Metal işkolu grup toplu iş sözleşmesi sürecinde önemli bir aşamadayız. Uzun süredir sürdürdüğümüz toplu pazarlık sürecinin sonunda, haklı taleplerimize karşılık bulamadık. MESS ile yapılan görüşmelerde, işçilerin içinde bulunduğu koşulları ayrıntılı olarak anlattık; en temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamadığımızı defalarca dile getirdik. Ancak maalesef başta ücret zammı olmak üzere, işçilerin haklı talep ve beklentilerine uygun bir teklif gelmedi. Ne sosyal haklara yönelik taleplerimiz ne de diğer isteklerimiz kabul gördü.” dedi. Özkan Atar sürece ilişkin şu bilgileri verdi:

3 YILLIK SÖZLEŞMENİN İŞÇİLER İÇİN DAHA FAZLA KAYIP ANLAMINA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ

“İşveren tarafı sözleşmenin 3 yıl olmasında ısrar ediyor. Biz ise, 3 yıllık bir sözleşmeyi tartışma konusu dahi yapamayacağımızı, böyle bir teklifi kabul etmemizin söz konusu olamayacağını açıkça belirttik. 3 yıllık sözleşmenin işçiler için daha fazla kayıp anlamına geldiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra, esneklik içeren bazı karşı teklifler de getirildi. Örneğin, ikramiyelerin fiili çalışmaya bağlı ödenmesi, yani işçi rapor aldığında ikramiye alamaması isteniyor. Denkleştirme ve telafi çalışması yapmamız isteniyor.

İŞÇİLERİN KAZANILMIŞ HAKLARI PAZARLIK KONUSU OLAMAZ

Hafif işte çalışabilir raporu alan işçilerin, teklif edilen uygun işi kabul etmemesi durumunda, almakta olduğu ihbar tazminatının ödenmemesi talep ediliyor. Ayrıca, raporda bir defada 5 gün ve üzeri istirahat alan üyelere, işverenin 2 günlük ücret ödememe uygulamasının 10 güne çıkarılması isteniyor. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının sona ermesi talep ediliyor. İşverenlerin bu tekliflerini ne kabul ederiz ne de tartışırız. İşçilerin kazanılmış hakları pazarlık konusu olamaz.”

İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRET, TÜM METAL İŞÇİLERİNİN EN TEMEL HAKKIDIR

Arka arkaya gelen zamların, alım güçlerini büyük ölçüde düşürdüğünü ve ücretlerini erittiğini vurgulayan Atar şöyle devam etti:

“Yoksulluk sınırının altındaki ücretlerle, adeta açlık sınırında yaşamaya başladık. İşçilerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir. İnsanca yaşanacak bir ücret, tüm metal işçilerinin en temel hakkıdır. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına inanan neredeyse kimse yok. Buna rağmen hâlâ resmî enflasyonu baz alan, onun yalnızca birkaç puan üzerinde teklifler sunuluyor. Biz, resmî enflasyonu temel alan bir tartışmanın içinde olmayacağız. Ne resmî enflasyonu ne de onun biraz üzerindeki bir teklifi kabul etmemiz mümkün. MESS, gerçeklikle bağı olmayan bu rakamlarla gelmekten vazgeçmelidir. Biz yoksullaşırken, patronlar kârlarına kâr katmaya devam ediyor. İşverenler zenginleşirken işçiler yoksullaşıyor. En zor koşullarda, en ağır işlerde gece gündüz çalışıyoruz. Onların elde ettiği kârı yaratan biziz. Şimdi, yarattığımızdan hak ettiğimiz kısmını istiyoruz. İstediğimiz hakkımızdır ve bu hakkımızı mutlaka alacağız. Şimdi sıra işverendedir. Şimdi işverenlerin ellerini ceplerine atma zamanıdır.

VERGİ  DİLİMLERİ İŞÇİLERİN GELİRLERİNİ ADETA GASP EDEN BİR HAL ALMIŞTIR

MESS patronları kârlarını katlarken ve ihracat rekorları kırarken, işçiye gelince ‘kriz var’ diyorlar. Sizin kriziniz, bizim soframızdaki ekmeğimizden çalamaz! Fabrikalarda preslerin başında, dökümhanelerin sıcağında, montaj hatlarında ömür tüketiyoruz. Karşılığı yoksulluk sınırının altında bir yaşam olamaz. İşverenler, sabit kur politikası sonucunda ücretlerimizin döviz bazında arttığını iddia ederken, tükettiğimiz malların fiyatlarının sabit kaldığını varsayıyorlar. Oysa tükettiğimiz tüm mal ve hizmetlerin fiyatları hem TL hem de döviz bazında sürekli artmaktadır. Diğer yandan, vergi dilimleri işçilerin gelirlerini adeta gasp eden bir hal almıştır. İşçinin hak ettiği gelir, çalışma süresi uzadıkça azalmaktadır. Bu, dünyada eşine az rastlanır bir durumdur. Normalde işçilerin ücretleri çalıştıkları süreyle doğru orantılı artarken, bizde tam tersi bir uygulama söz konusu.
Gelir vergisi dilimlerinin adaletsiz biçimde düşük tutulması ve resmî enflasyon oranında bile artırılmaması, işçileri daha da yoksullaştırmaktadır. İlk vergi dilimi olan %15’lik dilim, geçen yıla göre yalnızca %20,3 artırılmıştır. Oysa resmî yıllık enflasyon %30,89’dur. Bu durumun sürmesi kabul edilemez.”

“MESS taleplerimize nasıl yaklaştı ve şu an hangi aşamadayız?” sorusunu soran Atar, sözleşme görüşmelerinin seyri hakkında da şu bilgileri verdi:

GREVİMİZ YASAKLANIRSA, ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANACAK VE YASAĞI TANIMAYACAĞIZ

“Sendikamız ile MESS arasındaki görüşmeler uzun süredir devam ediyor. İlk toplantı 13 Ekim’de yapıldı, ardından çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi. En son 8 Aralık’ta yapılan toplantıda anlaşma sağlanamayınca, uyuşmazlık tutanağı tutuldu ve arabuluculuk sürecine geçildi. Şimdi yeni bir aşamaya geldik. Arabulucu raporu Sendikamıza ulaştı ve grev sürecine giriyoruz. MESS’in son verdiği zam teklifi 6 aylık dönem için yüzde 18’dir. Diğer dönemler için de enflasyon oranında artış teklif edildi. Ayrıca, sosyal haklara yönelik artış teklifi de yıllık enflasyon oranı olan %32,95’dir. Bu teklifin, metal işçilerini sefalet ücretiyle çalışmaya mahkûm ettiğini ve kabul edilebilir bir yanı olmadığını; MESS’in önerisinin işçilerin beklentilerinden çok uzak olduğunu belirttik. Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde grev hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizin bilinmesi gerekiyor. Şimdiden uyarıyoruz: Kimse olası bir grev yasağından medet ummasın. Grevimiz yasaklanırsa, anayasal hakkımızı kullanacak ve yasağı tanımayacağız. Bu kararlılığımızı dün gösterdik, yarın da göstermekten geri durmayacağız. Binlerce işçinin grev iradesi, iktidar tarafından ‘erteleme’ adı altında çiğnendi ve grev silahı elimizden alındı. Ancak çeşitli işyerlerinde, Anayasadan doğan ve hukuksuzca yasaklanan grev hakkımıza sahip çıkarak fiili grevler gerçekleştirdik.”

GÜNLERDİR YAPTIĞIMIZ GREV EĞİTİMLERİYLE BU YENİ SÜRECE HAZIRLANIYORUZ

Geçmiş yıllarda “erteleme” kararlarına rağmen gerçekleştirdikleri grevlerden örnekler de veren Özkan Atar, “Şimdi yeni bir döneme giriyoruz. Süreç artık grev aşamasında. Günlerdir yaptığımız grev eğitimleriyle bu yeni sürece hazırlanıyoruz. Merkez TİS Komisyonumuzu ve Başkanlar Kurulumuzu topladık. Genel Yönetim Kurulumuz, toplu sözleşme sürecindeki son durumu ayrıntılarıyla değerlendirerek grev kararları aldı. Grevlerimizi kademeli olarak başlatacağız. Bu çerçevede; Çukurova İnşaat Makinaları San.ve Tic. A.Ş., Cengiz Makina San. ve Tic. A.Ş., Çayırova Boru San. ve Tic. A.Ş. Çelsantaş Çelik Mamulleri San. ve Tic. A.Ş., Dostel Makina San. ve Tic. A.Ş., Arpek Arkan Parça Alüminyum Enjeksiyon ve Kalıp San. ve Tic. A.Ş., Sanel Sanayi Elektroniği İmalat ve Tic. A.Ş., SIO Automotive Taşıt Yedek Parça San. ve Tic. A. Ş., ve ZF Lemförder Aks Modülleri San. ve Tic. A.Ş. işyerlerinde 30 Ocak Cuma günü greve çıkıyoruz.

30 OCAK SONRASINDA, YURDUN DÖRT BİR YANINDA METAL İŞÇİLERİNİN HAKLI HAYKIRIŞINA TANIK OLACAKSINIZ

Diğer fabrikaların grev tarihlerini ise gelişmelere göre daha sonraki günlerde kademeli olarak açıklayacağız. Sendikamız, bu sürece her türlü olasılığı değerlendirerek ve tüm riskleri göze alarak hazırlanmıştır. Hiçbir güç bu mücadelemizi engelleyemeyecektir. 30 Ocak sonrasında, yurdun dört bir yanında metal işçilerinin haklı haykırışına tanık olacaksınız. Binlerce metal işçisi, fabrika önlerinde ve kent meydanlarında taleplerini yüksek sesle dile getirecek. Bu sesi hiçbir güç susturamayacaktır. Biz, haklı taleplerimizi sonuna kadar savunacak, haklarımızı almak için gereken tüm çabayı göstereceğiz. Bu mücadele yalnızca Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerinin değil, sendika ayrımı gözetmeksizin tüm metal işçilerinin ortak mücadelesidir. Buradan, tüm metal işçilerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Bu süreç sadece bir toplu sözleşme süreci değil; aynı zamanda çocuklarımızın geleceğine sahip çıkma mücadelesidir.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Devlet Bahçeli: “Şam’ın güvenliği Ankara’nın güvenliğidir”

Sonraki İçerik

MGM’den kuvvetli kar yağışı uyarısı

İlgili İçerik

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında sözleşme imzalandı
Emek Dünyası

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında sözleşme imzalandı

Ocak ayı itibarıyla 16 milyon 699 bin işçiden sadece 2 milyon 413 bin işçi sendikalı
Emek Dünyası

Ocak ayı itibarıyla 16 milyon 699 bin işçiden sadece 2 milyon 413 bin işçi sendikalı

Memur-Sen’den maaş zamlarında “reform” talebi
Emek Dünyası

Memur-Sen’den maaş zamlarında “reform” talebi

Kurye Hakları Derneği: 2025’te en az 44 kurye yaşamını yitirdi
Emek Dünyası

Kurye Hakları Derneği: 2025’te en az 44 kurye yaşamını yitirdi

Çerkezoğlu: “Vergide adalet her gün biraz daha bozulmaktadır”
Emek Dünyası

Çerkezoğlu: En düşük emekli aylığı en az asgari ücrete çıkartılmalı

Birleşik Emekliler Sendikası süresiz oturma eylemi başlattı…
Emek Dünyası

Birleşik Emekliler Sendikası süresiz oturma eylemi başlattı…

Sonraki İçerik
Sıcaklıkların gündüz dahi tek hanelere düşeceği tarih belli oldu!

MGM'den kuvvetli kar yağışı uyarısı

Gündem

RTÜK’ten Atatürk’e hakaretlere izin

RTÜK’ten yayıncılara dolandırıcılık uyarısı

Siyasi parti liderleri, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında deprem bölgesinde olacak

Siyasi parti liderleri, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında deprem bölgesinde olacak

Meteoroloji ve AFAD uyardı: İstanbul dahil birçok kent için alarm verildi

MGM’den kuvvetli sağanak uyarısı!

CHP’li Gürer: “Çiftçiye yeterli destek verilmesi şart”

CHP’li Gürer: “Çiftçiye yeterli destek verilmesi şart”

“Aziz İhsan Aktaş davası”nda ilk duruşma tamamlandı

“Aziz İhsan Aktaş davası”nda üçüncü gün başladı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, yarın Türkiye’yi ziyaret edecek

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, yarın Türkiye’yi ziyaret edecek

Özgür Özel: “Katlanmayacağız, itiraz edeceğiz, isyan edeceğiz”

Özgür Özel: “Katlanmayacağız, itiraz edeceğiz, isyan edeceğiz”

Şara ile Putin görüştü: İkili ilişkiler ve Suriye’nin geleceği masaya yatırıldı

Şara ile Putin görüştü: İkili ilişkiler ve Suriye’nin geleceği masaya yatırıldı

Trump yarın Putin’le görüşmeyi planlıyor

Trump: “Devasa bir donanma İran’a doğru ilerliyor”

CHP’li Kılıç: “Emekli sadaka değil, gasbedilen onurunu istiyor”

CHP’li Kılıç: Savaşların bedelini kadınlar ve çocuklar ödüyor

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist