Erdoğan, pazartesi kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Müzik kısıtlamasını 24.00’e çekiyoruz” demişti. Ancak Erdoğan’ın aynı cümlenin devamında, “Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” ifadelerini kullanması, özellikle sektör temsilcileri ve muhalefetin eleştirilerine hedef oldu.
Twitter’da da “#kusurabakıyoruz” etiketiyle paylaşımlar yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı açıklamada, salgın tedbirleri nedeniyle faaliyetlerine ara veren müzikli eğlence mekanlarının 1 Temmuz itibarıyla belirlenecek kurallar çerçevesinde açılması ve saat 24.00’e kadar hizmet verebilmelerinin mümkün hale getirildiğini vurguladı.
‘Kalıcı kısıtlama’
BBC Türkçe’nin haberine göre; Erdoğan’ın, “müzik yayınında gece 24.00 kısıtlaması”na işaret etmesi ve Altun’un, “belli bir zaman dilimine göre düzenleme” vurgusu, AKP içinde de kafaları karıştırdı. Bazı AKP’li yetkililer böyle bir yasağın ancak pandemi döneminde geçerli olabileceğini ve topyekün bir düzenlemenin, “yaşam tarzına müdahale” olarak algılanabileceğini belirtiyor.
Bazı kurmaylar ise, gece 24.00 sonrası müzik yayını yapan işletmelerle ilgili kalıcı olarak yeni bazı kural ve sınırlamaların getirilmesi gerektiğini savunuyor. Bu yönde görüşün hakim olduğu partililerde, “Bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. Hiçbir işletme ruhsatı var diye 24 saat yüksek sesle müzik yayını yapamaz.
Ses izolasyonu olan, özel olarak müzik yayını amaçlı faaliyet gösteren yerler ya da turistik mekânlar ayrı tutulabilir ama buna bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Bunun bir kısmı genelgeyle yapılabilir ama bir kısmı da mevzuat düzenlemesi gerektirebilir” değerlendirmesini yapıyor. AKPkulislerinde İçişleri Bakanlığı’nın yayımlayacağı genelgeyle yasağın sınırlarının netleşeceği görüşü hakim.
Yasak genelgeye konulacak
AKP kaynakları, 1 Temmuz’dan itibaren koronavirüs salgınına dönük sokağa çıkma yasağı dahil birçok kısıtlamanın kaldırılmakla birlikte bazı sınırlamalarında süreceğine dikkat çekiyorlar.
Maske, sosyal mesafe kurallarının yanı sıra, müzikli mekanlara yönelik sınırlamanın da bu kapsamda olacağını, İçişleri Bakanlığı’nın 1 Temmuz’dan önce yayımlayacağı genelgede bunun yer alacağını ifade ediyorlar.
Asıl merak edilen ise bu sınırlamanın, pandemi süreciyle sınırlı kalıp kalmayacağı ve bu alanda kalıcı bir düzenlemeye gidilip gidilmeyeceği.
Yönetmelik ne diyor?
“Canlı müzik” ile ilgili kısıtlamalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevcut “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”nde düzenleniyor. Buna göre, “çok hassas ve hassas” kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde zaten 24.00 ile 07.00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması “yasak” kapsamında bulunuyor.
Ancak yörenin özelliğine bağlı olarak, canlı müzik yayınının yapılacağı zaman dilimleri İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yeniden düzenlenebiliyor. Yönetmeliğe göre canlı müzik yapabilecek eğlence yerlerinin idareden izin alması zorunlu tutuluyor; canlı müzik izni alınmadan hiçbir suretle müzik faaliyeti gerçekleştirilemiyor.