Anketler iktidar blokunun oylarının eridiğini söylüyor. Yaklaşan seçimler AKP’yi ve Erdoğan’ı yeni arayışlara zorladı. İç ve dış politikada “yenilik” görüntüsü vermeye çalışıyor.
Toplum ekonomik ve siyasal krizin faturasını Başkanlık Sistemi’ne kesti bile. BirGün’den Zilan Akay’ın haberine göre; AKP, yeni anayasa ve İyileştirilmiş Başkanlık Sistemi çalışmalarıyla değişim sinyali verirken bir yandan da MHP ile kurduğu ittifakın yetersiz kalacağını düşünerek genişleme çabasına girdi.
Kredi musluklarını açarak Merkez Bankası’nı da dahil ettiği sanal büyüme gayreti içinde. Dışarıda ise yüzünü ABD’ye dönerek sadık müttefik olduğunu herkese ispatlamaya çalışıyor. İktidarın son aylarda attığı adımlara baktığımızda, önümüzdeki seçimlerde yenilenmiş bir parti ve anlayış görüntüsü vermek için bu dört başlığı temel alan bir strateji geliştireceğini söylemek mümkün.
1- “YERİMİZ BATI” GARANTİSİ
Son dönemde denge siyasetinden vazgeçen AKP, yönünü tamamen Batı’ya ve NATO’ya çevirdi. ABD’nin NATO’dan çekilmesi üzerine TSK, Kabil Havalimanı’nın güvenliğine talip olurken, NATO’nun Afgan güvenlik güçleri için ülke dışında gerçekleştirelecek ilk eğitim programına Türkiye’den başlanılacağı belirtildi. Türkiye, Taliban’ın artan saldırılarıyla birlikte ülkeden kaçmak zorunda kalan Afgan sığınmacılara tampon bölge oldu. Türkiye’ye para vererek, sığınmacıların Avrupa’ya geçmesini engellemek isteyen Batı da AKP ile ilişkilerini koruyor. NATO ve Batı’yla uyumlu bir iktidar görüntüsü verecek.
2- SİSTEMİ DÜZELTME SÖZÜ
Üç yıl önce hayata geçirilen, yasama ve yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, devletin tüm kurumlarını devre dışı bırakarak süratle tek adam rejimine dönüştü. Yönetememe krizi ve yeni sistemin toplumda karşılık bulmaması AKP’yi küçük rötuşlara zorladı. Cumhurbaşkanı’nın yılın ilk günlerinde dile getirdiği ‘sistemde birtakım eksiklikler var’ çıkışı ile harekete geçen AKP yönetimi yeni anayasa taslağı için bir araya geldi. Muhalefetin ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ önerisi üzerine AKP, ‘İyileştirilmiş Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ ile hak ve özgürlükleri genişletmek adına sistemin revize edileceğini öne sürdü. AKP seçmene “düzelteceğiz” mesajı verecek.
3- EKONOMİ TOPARLANIYOR
AKP’nin vaatleri ve söylemleri ekonomik darboğazda olan yurttaşta bir etki yaratmıyor. Kendi küçük azınlıkları hariç ekonomik krizle boğuşan ülkede AKP, günü kurtaracak söylem ve hamlelerle yeni bir sürece girecek. Önceki gün Enflasyon Raporu 2021-III Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bir takım ‘vaatlerde’ bulunmaya başladı. Kavcıoğlu, “Veriler ikinci çeyrekte büyümenin baz etkisiyle yüksek oranda gerçekleşeceğini gösteriyor” dedi.
4- İTTİFAKI BÜYÜTME ÇABASI
İttifaktaki erime AKP ile sınırlı değil. Küçük ortak MHP, AKP ile kurulan ittifak sonrası tabanda büyük bir erime yaşadı. MHP ile kurulan ittifakın seçimi kazanmada yeterli olmayacağının farkında olan AKP farklı kesimleri ikna peşinde. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaret etmesi ve yapılan açıklamalar da bunun göstergesi. Öte yandan Kürt seçmeni tarafsız noktada tutma gayretini de sürdürüyor. Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde yaptığı açıklamalar ve HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “Erdoğan adım atarsa HDP AKP ile tabii ki uzlaşır” açıklaması çabanın seçim anına kadar süreceğini gösteriyor.
Ülkenin en yakıcı gündemi ekonomik krize ilişkin ‘iyileştirme’ vaadi de seçim stratejisinde bağımsız değil. Ülkenin tüm kamu kaynaklarını satan, yurttaşı ekonomik darboğaza sokan iktidar, günü kurtarmak amacıyla ekonomide büyüme vaatlerinde bulunuyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu en son yaptığı açıklamada ekonominin büyüyeceği vaadinde bulundu.