CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2021’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin 2 bin 825 lira olarak belirlenmesine tepki gösterdi.
Yazılı açıklama yapan Ağbaba, 2825 lira ücretin “asgari geçim değil, azami sefalet ücreti” olduğunu, açıklanan asgari ücretin milyonlarca çalışanın açlığını gidermediği ve sofrasında bir yılda eksilen ürünleri geri getirmeyeceğini ifade etti. Ağbaba şunları kaydetti:
“Açıklanan asgari ücret milyonlarca çalışanın açlığını gidermedi”
“Açıklanan asgari ücret milyonlarca çalışanın açlığını gidermediği gibi sofrasında bir yılda eksilen ürünleri geri getirmemiştir. Son bir yılda; asgari ücretin vergiden muaf olması ve insan onuruna yaraşır bir düzeye çıkarılması, domatesin fiyatı yüzde 68, kuru soğanın fiyatı yüzde 38, mercimeğin fiyatı yüzde 67, 1 litre yağın fiyatı yüzde 43, etin fiyatı yüzde 37, unun ve ekmeğin fiyatı ortalama yüzde 25 artarken, asgari ücrete devletin verdiği zam oranı yüzde 21 olmuştur. 2825 TL günlük 17 liraya denk gelmektedir. Marketlerinde bebek mamasına, peynire ve yağa alarm takılan bir ülkede, asgari ücretli temel gıda maddelerini kiloyla değil, taneyle almaya devam edecektir.”
“İktidar işçilere ‘asgari geçimi’ değil, ‘azami sefaleti yaşatacak”
“Asgari ücretli 2019 Aralık ayından 2020 Aralık ayına her ay en az 1,16 adet toplamda en az 14 adet çeyrek altın kaybetmiştir. 2019 yılında yıllık toplam asgari ücret ile ortalama 50 adet çeyrek altın alınabilirken, 2020 yılında yıllık asgari ücret ile toplam 36 adet çeyrek altın alınabiliyor. Son bir yılda her ay asgari ücretli ortalama 1,16 çeyrek altın kaybetmiştir. Bu ücret, TÜİK’in resmi olarak açıkladığı gıda fiyatlarının artış oranını bile karşılamadığı gibi Türkiye’yi Euro bazında Avrupa’da sondan 2. sıraya sabitlemiş oluyor. Emekçinin cebindeki paranın korunması bir yana her gün cebinden çalındığı bir ülke olarak 2021 yılında da iktidar işçilere ‘asgari geçimi’ değil, ‘azami sefaleti yaşatacaktır.”
“Saray yeni yılda işçilere ‘kuru ekmek’ hediye etti”
“Sendikaların, sivil toplumun ve ilgili örgütlerin talepleri göz ardı edilmiş ve ülkemizde çalışanların üçte birini ilgilendiren bir karar sosyal diyalogdan, adaletten, akıl ve vicdandan yoksun bir şekilde dayatılmıştır. Bu ücretle dakikasına üç asgari ücret harcanan Saray’da fasıllarla eğlenceler düzenleyenler, 2021 yılında işçilere, emekçilere açlığa sefalete devam’ demiştir. Saray yeni yılda işçilere ‘kuru ekmek’ hediye etmiştir. 10 milyon asgari ücretli daha fazla çalışıp daha az beslenmeye kısaca entübe olmaya devam edecektir.”
DİSK’ten, “Bu ülkenin işçisini, emekçisini sefalet ücretiyle açlığa mahkum ettiniz”
Hükümetin bu sabah açıkladığı asgari ücreti, ‘sefalet ücreti’ olarak nitelendiren DİSK başta İstanbul, İzmir ve Mersin olmak üzere çeşitli illerde ‘İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret’ çağrısıyla eylemler yaptı.
“Asgari ücretin, vergiden muaf ve insan onuruna yaraşır olmasını talep ediyoruz”
İstanbul Kadıköy’deki eylemde taşınan döviz ve pankartlarla, asgari ücretin vergiden muaf olması ve insan onuruna yaraşır bir düzeye çıkarılması talebi dile getirildi.
İstanbul Kadıköy’de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da katıldığı protesto eyleminde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, açıklanan rakamla işçilerin, emekçilerin açlığa mahkum edildiğini söyledi.
İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret için mücadele yürüttüklerini vurgulayan Çerkezoğlu, buna karşılık iktidarın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısını apar topar yaptığını anlattı.
Çerkezoğlu: Mücadelemiz evimize ekmek götürme, çocuklarımızın geleceği ve memleket mücadelesi
Çerkezoğlu konuşmasında özetle şunları söyledi: “Hükümet ve işverenin milyonlar hakkında masa başında karar verdiği bir düzenleme olamaz. Asgari ücretin giderek düştüğü bir ortamda mücadelemiz evimize ekmek götürme, çocuklarımızın geleceği ve memleket mücadelesine dönüyor. Bu nedenle ürettiğimiz emeğin değerinin hakça paylaşıldığı bir dünya olana dek mücadelemiz sürecek.
Çalışma Bakanı’nın en önemli vurgusu ‘Enflasyona ezdirmedik’ iddiası. Türkiye’de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Asgari ücretlinin en önemli gider kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21’in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında geriledi. ‘Büyüyoruz, milli gelir artıyor’ diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır.”
#SefaletÜcreti‘ne Kadıköy’de işçilerden tepki#AsgariÜcret pic.twitter.com/CeVIHQJEeC
— DİSK (@diskinsesi) December 28, 2020
İzmir’de açıklanan #SefaletÜcreti ni protesto ettik #AsgariÜcret pic.twitter.com/ffU1XZHMZn
— Genel-İş (@DiSK_Genel_is) December 28, 2020