Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi ve ABD destekli hükümetin son devlet başkanı Eşref Gani’nin kaçmasının ardından, iktidarın barışçıl devri için önde gelen üç ismin yer aldığı bir konsey kuruldu. Konseyde, ABD işgali sonrasındaki ilk devlet başkanı olarak Afganistan’ı 2001-2014 arasında yöneten Hamid Karzai, Hizb-i İslami partisinin lideri ve Sovyet işgali sonrası başbakanlık yapmış olan Gülbeddin Hikmetyar ile son hükümetin Taliban’la müzakereleri yürüten konseyinin başkanı Abdullah Abdullah yer alıyor.
‘GANİ YÜZÜSTÜ BIRAKTI’
Eski devlet başkanı Karzai, BBC’ye yaptığı açıklamada konseyin iktidarı militanlara barışçıl şekilde devretmeyi amaçladığını, Taliban liderliği ile temas kurduklarını ve onlarla koordine olacaklarını söyledi. Karzai, ülkeyi terk eden halefi Eşref Gani’yi de eleştirerek, “Eşref Gani [işini] yüzüstü bıraktı ve gitti. Sahneyi terk etti. Bu boşluğu doldurmak için yeniden meşruiyetin getirilmesi gerekiyor. Kabil’in ve tüm ülkenin güvenliği sadece meşru bir organ tarafından uygun ellere bırakılabilir” dedi.
‘ÖNCELİĞİMİZ, GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK’
Karzai, “Önemli olan şey tüm Afgan halkının hayatları ve güvenliği. Amacımız, bunu tesis etmek. Taliban bana, kentin güvenliğine odaklanmak amacıyla bazı kişileri atadıklarını söyledi” diye konuştu. Taliban’ın şu an Afganistan’da hâkim olduğunu belirten Karzai, bu hâkimiyetin güvenliği sağlayacak kadar güçlü ve Afgan halkının lehine olmasını umduğunu söyledi.
Afganistan’daki ABD destekli hükümetin son devlet başkanı Eşref Gani, Taliban’ın başkent Kabil’i kuşattığı sırada dün ülkeyi terk etmişti. Gani’nin nereye gittiğine dair ortaya çeşitli iddialar atılırken, Rusya’nın Kabil Büyükelçiliği’nin Sözcüsü Nikita İşçenko eski liderin para dolusu dört araba ve helikopterle kaçtığını, yanına aldığı para helikoptere sığmayınca pistte banknotlar bırakıldığını öne sürmüştü.