CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, BİK’in son yıllardaki uygulamalarında denetimlerini yanlı yaptığını savunarak konuyu Meclis gündemine taşıdı. Karabat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Karabat, “Medya ve televizyon alanında RTÜK’ün ortaya koyduğu yanlı davranışların benzerlerinin basın alanında da Basın İlan Kurumu eliyle sürdürüldüğü izlenimi güçlenmektedir” dedi.
Karabat’ın önergesi şöyle:
“Kurumun amacı, taraflı basının oluşmasını engellemek ve yerel basını güçlendirmek”
Resmi ilanların ulusal-yerel basında paylaştırılmasında tarafsız bir aracı olması beklenen kurumun özerklik yapısı ve basına dönük aldığı kararlarda demokratik teamüllere uygun hareket etmediği yönündeki endişelerimiz gün geçtikçe artmaktadır. Kurulmasındaki temel amacın ‘yandaş’ ve tarafgir bir basının oluşmasını engellemek ve yerel basının güçlenmesine olanak sağlamak olan BİK’in ülkemiz basının hâlihazırdaki durumu dikkate alındığında bu görevi yerine ne kadar getirdiği kamuoyunun takdirindedir.
“Bağımsız ve özgür gazetelerin cezalandırıldığı savunuluyor”
Basın İlan Kurumu, resen ve şikâyete bağlı olarak denetim yapmakta ve bu doğrultuda da kararlar almaktadır. Ancak son yıllarda gördüğümüz uygulamalarda bu denetimlerin yanlı yapıldığı, ağırlıklı olarak bağımsız ve özgür gazetelerin cezalandırıldığı savunulmaktadır. Basın İlan Kurumu’nun özgür, tarafsız ve bağımsız habercilik noktasında yüz akımız olan Sözcü, Cumhuriyet, Birgün ve Evrensel gibi gazeteleri sürekli hedef alması, bu gazetelerimize dönük siyasi baskının ekonomik alandaki devamı olarak görülmektedir.
“Kurumun özerk davranmadığı yönündeki kanaatimizi arttı”
Ülkemizde çok sayıda yayın yaşam mücadelesi verirken Basın İlan Kurumu’nun verdiği cezalarla, karar alma süreçlerinde sübjektif eğilimlerin öne çıktığı ve kurumun özerk davranmadığı yönündeki kanaatimizi artırmaktadır. Medya ve Televizyon alanında RTÜK’ün ortaya koyduğu yanlı davranışların benzerlerinin basın alanında da Basın İlan Kurumu eliyle sürdürüldüğü izlenimi güçlenmektedir.
“Son 20 yılda verilen ilanların mali değeri ne kadar?”
Karabat’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a yönelttiği sorular şöyle:
– Basın İlan Kurumu, 2020 yılı içinde toplamda kaç ilanın yayınlanmasına aracılık etmiştir? Bunların gazetelere göre dağılımı nasıldır? Son 20 yılda (2000-2020) Basın İlan Kurumu’nun aracılık ettiği ilan sayısı ve bunların mali değeri ne kadardır?
– Basın İlan Kurumu ulusal günlük siyasi süreli yayın niteliğindeki yayımlarla ilgili olarak 2000-2020 yılları arasında kaç kez; 195 Sayılı Yasanın 49. maddesi ve 129 sayılı Genel Kurul Kararı çerçevesinde basın ahlak esaslarına aykırı yayım nedeni ile ilan kesme ve uyarma yaptırımı uygulanmıştır?
– Son beş yılda haberlerde yayın kaynağının kullanılmaması nedeniyle müeyyide uygulanan gazete sayısı kaçtır?
– Basın İlan Kurumu, son 5 yılda özellikle nefret söylemleri, nefret suçları ve hakaret gibi içerikleri veren gazete ve dergilerle ilgili kaç işlem başlatmıştır?
– Hukuki olarak suç olduğu tespit edilmemiş haberle ilgili işlem ve cezai yaptırım uygulanması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?