Çin’de üretilen oyunların, oyun sektörünün üç geleneksel devi olan Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Kore Cumhuriyeti’ndeki gelirleri son üç yıldır kademeli olarak azalma eğilimi gösterirken, Şili ve Mısır gibi ülke ve bölgeler Çin’in ana oyun ihracat pazarları haline geldi.
Rapora göre bu durum, Çin oyun sektörünün, yurtdışı pazarlarının genişlik ve derinliğini artırmak için devamlı olarak gelişmekte olan ülkelerde arayış ve keşif faaliyeti içinde bulunduğunu gösteriyor.
Çeşitlenmiş yurtdışı talepler karşısında, Çinli oyun şirketleri artık sadece orta-ağır strateji oyunları geliştirmeye odaklanmak yerine pazar paylarını artırmak için daha fazla olasılık peşinde koşuyor. Fantezi temalı bir oyun olan King of Avalon, Apple’a ait App Store’da gelir listesinde ilk sırayı alan Çin’de geliştirilmiş ilk oyun oldu. 2016 yılında dünya pazarına sunulan oyun o tarihten bugüne dek yaklaşık 90 milyon oyuncunun kalbini kazandı.
Oyunun dikkat çekici bir başka başarısı da Kuşak ve Yol İnisiyatifi üzerindeki ülkelerde hala en çok satan 20 oyun arasında yer alması. Oyun, geleneksel Çin kültüründen giderek daha fazla öğeyi uyarlayarak bünyesine katarak küreselleşiyor. Bir zamanlar, dünya genelinde büyük ilgi toplayan, efsanelerde geçen eski bir Çinli kadın kahraman olan “Mulan” isimli bir karakter çıkarılmıştı.
Oyun gelecekte Çin’in geleneksel sanatlarına ve somut olmayan kültürel varlıklarına dayalı daha fazla ilgili kültürel ve yaratıcı ürün ortaya çıkarmayı planlıyor. Çin’in kendi geliştirdiği oyunların giderek daha fazla, yerel fikri mülkiyet hakkına sahip bağımsız inovasyona dayanması bekleniyor.
Çin Ses-Video ve Dijital Yayın Derneği Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Ao Ran, “Oyunlar kültürlerle entegre oluyor. Oyunları ana eğlence formu olarak kullanan dünya genelinde 2 milyar kişi bulunurken oyunlar da küreselleşecek ve her ülkenin sanat ve kültürü, oyunlar aracılığıyla yeniden canlanacak” dedi.
(Xinhua)