Fakat, dün başlayan 13. Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) 4. Toplantısı’nın açılış töreni dünyayı şaşırttı.
Çin Başbakanı Li Keqiang, dün okuduğu hükümet çalışma raporunda sıcak gündem konularına değindi, yüzde 6 üstünde büyüme hedefini ilan etti.
Hedef dünyada farklı şekilde yorumlandı. Kimileri yüksek, kimileri temkinli diyor. Ancak hepsi, Çin’de 14. Beş Yıllık Plan dönemi ve Çin Komünist Partisi’nin kuruluşunun 100. yıldönümüne rastlayan 2021 yılı için bunu önemli bir rakam olarak görüyor.
Ilımlı mı temkinli mi? Yabancı basının yorumları
Times dergisi, İki Toplantı’nın Çin’de onlarca yılın en önemli siyasi toplantıları olduğunu belirtiyor.
Bloomberg, ÇUHM’nın yıllık toplantısının açılış törenini canlı yayınladı, gelişmeleri sürekli aktardı.
Reuters, Çin’in ılımlı bir büyüme hedefi belirlediğini ve kentlerle kasabalarda daha çok istihdam fırsatı sağlandığını aktardı. Ayrıca, Çin ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,3 büyüdüğü için yüzde 6 üstü hedefini temkinli olarak nitelendirdi. Reuters, bazı analistlerin görüşlerine dayanarak, Çin’in bu yıl yüzde 8’in üstünde büyüyebileceğini, ancak dünyanın 2. büyük ekonomisi olan Çin’in salgının etkisini göz önünde bulundurarak temkinli davranmayı seçtiğini savundu.
Bazı uzmanlar, “Çin ekonomisi yüzde 6’dan fazla büyüyecek. Şimdiki hedef ise, kaliteli büyümeye vurgu yapıyor” diye konuştu. Büyüme hedefi, reforma daha fazla alan sağlayacak.
CNN, önce Çin’in geçen yılki büyüme oranını düşük buldu, sanki ülkesinin geçen yıl yüzde 3,5 gerilediğini unutmuş gibi. Ardından, Çin’in 2035 yılına kadar ekonomisinin katlanması hedefine ulaşması için bu yıl Çin ekonomisinin yüzde 5 büyümesi ve önümüzdeki yıllarda bu oranın korunmasının yeterli olacağını, ancak bu yıl daha yüksek bir hedef belirlendiğini duyurdu.
CNN’de yer alan haberde, “Çin 2020’de küresel ekonomik gerilemenin baskısına direndi ve ABD ile arasındaki ekonomik mesafe azaltıldı. Şimdi, Çin, adımlarını hızlandıracağını söylüyor.” ifadeleri kullanıldı.
“Beklenmedik bir büyüme hedefi”
Japonya’dan Nikkei Shimbu gazetesinin Çince sitesinde yer alan yorumda, çok sayıda uluslararası kurum ve düşünce kuruluşlarının, Çin ekonomisinin yüzde 8’in üstünde büyüyeceğini tahmin ettiği hatırlatılarak, dünya ekonomisinde belirsizlikler sürerken Çin’in açıkladığı hedefin sanki en düşük beklentiye işaret ettiği belirtildi.
Wall Street Journal, Çin’in nispeten ılımlı hedefini Çin’in iyimser duygusunun göstergesi olarak nitelendirdi.
13. Beş Yıllık Plan döneminin ilk yılında 5 yıl boyunca yüzde 6,5 büyüme hızı korunacağı ilan edilmişti. Ancak 14. Beş Yıllık Plan döneminin ilk yılı olan 2021 yılında benzer ifade yer almadı. Bu, dünyanın dikkatini çekti.
Hükümet çalışma raporunda, ekonomik işleyişin makul aralıkta korunacağı ve her yıl duruma göre farklı büyüme hedefi belirleneceği bildirildi. Daha kaliteli, verimli, adil, sürdürülebilir ve güvenli kalkınma gerçekleştirilecek.
Yabancı medya, haberlerine kendi gündemini ekledi
ABD’den CNBC, Çin hükümetinin çalışma raporunda ABD ile ilişkilere vurgu yaptı.
Haberde, “Çin ile ABD arasında eşit ve karşılıklı ticari ilişkiler geliştirilecek” ve “Çin, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (RCEP) bir an önce hayata geçirilmesi, Çin-Avrupa Yatırım anlaşması’nın imzalanmasını sağlayacak. Trans Pasifik Ortaklığına Kapsamlı ve Aşamalı Geçiş Anlaşması’na (CPTPP) katılmayı değerlendirecek” denildi.
Taiwan ve Hong Kong meseleleri de her yıl olduğu gibi dünyanın dikkatini çekiyor. Çin’in hükümet çalışma raporunda, Tek Çin, “Bir Ülke, İki Sistem” ve Hong Kong’un Hong Konglular tarafından yönetilmesi ilkeleri yinelendi. Hong Kong’taki seçim sisteminin iyileştirileceği belirtildi.