Dünyanın şimdiye kadarki en büyük ticaret anlaşması olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması Cumartesi günü yürürlüğe girdi.
Dev serbest ticaret anlaşması, Asya-Pasifik ülkeleri tarafından daha derin bölgesel entegrasyona yönelik önemli bir adım ve birçok küresel belirsizliğin olduğu bir zamanda serbest ticaret ve çok taraflılık için dünya çapında yeni bir ivme olarak alkışlandı.
Kasım 2020’de imzalanan ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir karışımını içeren RCEP, dünyanın gayrisafi yurtiçi hasılasının ve nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu kapsıyor ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) 10 üyesi ile Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı biraraya getiriyor.
Cakarta merkezli ASEAN Sekreterliği Cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, RCEP Anlaşması’nın Avustralya, Brunei, Kamboçya, Çin, Japonya, Laos, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland ve Vietnam için yürürlüğe girdiğini duyurdu.
ASEAN Sekreterliği’ne göre anlaşma Güney Kore için de 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek.
Anlaşmada, RCEP’in uygulanmasının, en az altı ASEAN ve en az üç ASEAN dışı ülke tarafından onaylandıktan 60 gün sonra başlayacağına karar verilmişti. Bu onaylar 2 Kasım 2021’den önce alındı.
(Havadan çekilen fotoğrafta, Çin’in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde bulunan Pingxiang’da bulunan Çin-Vietnam sınırındaki Dostluk Geçidi Limanı’nı geçmek için bekleyen araçlar görülüyor)
ASEAN Genel Sekreteri Dato Lim Jock Hoi, imzacı devletlerin anlaşmaya hızla onay vermesi konusunda, “bölgedeki ve dünyadaki insanların yararına adil ve açık bir çok taraflı ticaret sistemine olan güçlü bağlılığımızın gerçek bir yansımasıdır” dedi.
Lim, RCEP’nin, ortak birikimli menşe kurallarını, basitleştirilmiş gümrük prosedürlerini, ticareti kolaylaştırmayı ve işletmeler için daha fazla şeffaflık, adalet ve öngörülebilirlik sağlayan tutarlı ticaret kurallarını genişleterek bölgesel ekonomik entegrasyonu güçlendirdiğini belirtti.
Lim, “Tüm bunlar, ASEAN şirketlerinin, özellikle mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaret maliyetlerinde ve işlem sürelerinde önemli bir azalma anlamına geliyor” dedi.
Anlaşma, Kovid-19 pandemisinde ekonomik dayanıklılık oluşturma ve insanların ekonomik durumlarını iyileştirme konusundaki kritik rolü nedeniyle de övülüyor.
ASEAN Sekreterliği’nin Piyasa Entegrasyonu Direktörü Le Quang Lan, “pandemi sonrası ekonomik toparlanma için daha az değil, daha fazla ticaret ve yatırım yapmak gerekiyor. İşte bu noktada RCEP’in katkıda bulunması bekleniyor” dedi.
(Havadan çekilen fotoğrafta, Tayland ve Çin ortaklığıyla yapılan Rayong Sanayi Bölgesi görülüyor)
RCEP yürürlüğe girdiğinde, imzacılar arasında ticareti yapılan ürünlerin yüzde 90’a varan kısmının gümrüklerini kademeli olarak azaltacak, yatırım için pazar erişimini genişletecek, kural ve düzenlemeleri uyumlu hale getirecek ve bu devasa serbest ticaret bölgesi içindeki tedarik zincirlerini güçlendirecek.
Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng 23 Aralık 2021’de yaptığı açıklamada, Çin’in RCEP anlaşmasını uygulamaya çok hazır olduğunu söyledi.
Gao bir basın toplantısında, anlaşmanın özünün, uygulanmasında yattığını belirtti.
Ekim ayında yayınlanan bir Asya Kalkınma Bankası araştırmasında, RCEP’in “bölgesel ticaret ve yatırım modellerini uzun bir geleceğe taşımak ve zorlu zamanlarda küresel ekonomik işbirliğinin yönünü etkilemek için güçlü bir potansiyel sunduğu” belirtildi.
(Xinhua)