Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi, Çin kültürü ve dili konusunda uzman genç yetenekler yetiştirerek Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Türkiye’nin en çok turist çeken bölgelerinden Kapadokya’da bulunan üniversitede, Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü iki yıl önce kurulmuş.
Hacı Bektaş Veli Üniversitesi rektörü Semih Aktekin Xinhua ile yaptığı söyleşide, “Bölgenin turizm sektörüne yardımcı olmak ve turistleri ağırlamak için iki yıl önce Çin Dili ve Edebiyatı bölümünü hizmete açtık. Turizm için ve Türkiye’nin Çin ile ticareti için kaliteli personel temin etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin son 10 yılda Beijing ile Ankara arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde bir katalizör işlevi gördüğünü belirten Aktekin, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi mezunlarının nitelikli personel ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.
Üniversitenin yeni kurulan Sinoloji Bölümü Başkanı Fatma Ecem Ceylan, öğrencilerinin iş bulma potansiyeli konusunda oldukça iyimser.
Ceylan, “Kapadokya birçok Çinli turist çeken ünlü bir turizm merkezi. Öğrencilerimiz daha ikinci sınıfta olmalarına rağmen, bölgedeki otel ve restoranlar, öğrencilerimizin onlarla çalışması umuduyla şimdiden bizimle temas kurdular” dedi.
Ceylan’ın öğrencilerinden Doğa Gübeş, Çin kültürü ve özellikle de Çin felsefesine ilgi ve merak duyduğunu söyledi.
Gübeş, “Eskiden Çince benim için bir hobiydi. Çinli arkadaşlarım bana Çin kültürü hakkında çok şey öğretti” diyerek üniversitede Sinoloji okumanın onun için bir zevk olduğunu söyledi.
Gübeş, “Geçen yıl Çince Köprüsü yarışmasına katıldım. Bu yarışmaya katılarak Konfüçyüsçülük hakkında ve filozofun kendisi hakkında bilgilerim arttı ve çok hoşuma gitti” dedi.