Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Dünya

9 Mayıs Faşizme karşı zaferin 77. yılı

8-9 Mayıs 1945’te İkinci Dünya Savaşı, Nazi Almanyası'nın teslim olmasıyla sona erdi. Rusya bu tarihi Zafer Günü olarak anıyor.

Yayınlanma Tarihi: 9 Mayıs 2022 - 11:28:55
Güncelleme Tarihi: 9 Mayıs 2022 - 13:59:02
9 Mayıs Faşizme karşı zaferin 77. yılı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

9 Mayıs 1945, Nazilerin Sovyetler Birliği tarafından tarihin çöplüğüne resmen atıldığı gün olmuştu.

Almanya 8 Mayıs 1945’te akşam vakti resmî olarak teslim olmasına karşın ilk olarak Sovyetler Birliği’nin on beş cumhuriyetinde törenle açıldı. Sovyet hükûmeti erken zamanda Berlin’de imzalanan teslimiyet anlaşmasında 9 Mayıs’ta zaferi ilan etti.

Bu iş çok kısa sürer sanmışlardı

İngiltere, Fransa ve ABD Nazi barbarlığının yolunu hem Sovyetlerin sonunu getirir diye açmış, hem de bu barbarlığı kendi kasalarını doldurmanın bir yolu olarak görmüşlerdi. Almanya’da ise sosyal demokratlara Hitler’in önünü açma rolü düşmüştü.

Sonunda bekledikleri olmuş, insanlığın gördüğü en barbar ordu, büyük bir vahşetle Sovyet halklarına savaş açmıştı.

28 Haziran 1941 günü Nazi Ordusu yaklaşık 3 milyon asker ile sınırı geçmiş ve üç koldan Sovyetler Birliği’ne taarruz başlamıştı.

Yıl sonu geldiğinde Hitler’in orduları Moskova önlerine dayanmış 900 gün sürecek Leningrad direnişi başlamıştı.

Çabuk bitecek, Sovyetler tarih olacak sanmışlardı, yanıldılar!

Taarruzun başlamasını takiben cephe gerisinde partizan direnişi başladı. Kızıl Ordu askerleri, yerel parti örgütlerinin üyeleri ve komsomollar partizan birliklerinin çekirdeğini oluşturuyordu. 1941 yılı sonunda yüz bin civarı partizan cephe gerisinde faşist güçlere direnmekteydi.

Stanlingrad’da avlanan Hitler’in ordusu oldu

1942 yılı takviye edilmiş Kızıl Ordu birliklerinin Moskova önünden Nazi Ordusu’nu süpürmesi ile başladı. Yaz gelmesi ile güneyden taarruza hazırlanan Nazi Ordusu Stalingrad önlerine ulaştı ve Sovyetler Birliği’nin kesin zaferiyle sonuçlanacak olan 164 günlük Stalingrad direnişi 23 Ağustos’ta başladı.

Stalingrad direnişi sonunda Uranüs operasyonu olarak adlandırılan Sovyet karşı saldırısı 19 Kasım 1942’da başladı. Kızıl Ordu kışa hazırlıksız yakalanan Naziler ve işbirlikçilerini gafil avlamayı başardı. Operasyon 23 Kasım’ın erken saatlerinde 290 bin Nazi askerinin Don Nehri’nin doğusunda kıstırılmasıyla sona erdi. Havadan yapılan ikmalle bir süre daha tutunan Naziler, 2 Şubat 1943’te teslim oldu.

Tarihin en kanlı savaşlarından bir tanesi olan Stalingrad Savaşı’nın ardından Nazilerin doğudaki ilerlemesi durduruldu. Kızıl Ordu bu zaferden sonra Nazi ordularını önce Sovyet topraklarından, sonra Avrupa’dan süpürmeye başladı.

300 bin kişilik Nazi ordusu teslim oldu

Yılbaşında Nazilerin 300.000 kişilik 6. ordusunun artıkları teslim oldu. Böylece Nazi orduları ilk kez ilk kez bu kadar büyük bir ordu ve bunca modern silah ve teçhizatla teslim oluyordu. Ayrıca Leningrad kuşatması tamamen kaldırılamadıysa da Iskra operasyonuyla kırıldı ve Leningrad tecritten kurtuldu Sovyetler Birliği parlak bir zafere, insanlığın Nazi mikrobundan kurtuluşuna hazırlanıyordu.

Temmuz ayında tarihin en büyük tank muharabesi olan Kursk savaşı ve  Kutuzov Operasyonu ile Nazi savaş makinası bir daha onarılmamak üzere Sovyet savunması karşısında kırılıyordu.

Nazi Ordusunun kırılması ile başlayan Sovyet taarruzu süratle Harkov, Kiev, Bryansk ve Smolensk’in kurtarılmasını ve Nazi savunmasının Dinyeper Nehri’nin batısına atılmasını sağlamıştı.

Ayrıca Dinyeper Savaşı, Sovyet partizan hareketinin gücünü gösterdi. Jukov’un “demiryolu savaşı” olarak tanımladığı harekât, 1943 yılının Eylül ve Ekim ayları boyunca Alman hatlarını fazlasıyla sarstı ve çok miktarda ikmal malzemesi kaybına yol açtı.

Nazi işgalleri birer birer sonlanıyor, Kızıl Ordu ilerliyor

1944 yılı Leningrad’ın kuşatmadan kurtulması ile başladı. Kuşatma boyunca 1.5 milyon insan açlık ve bombardıman nedeniyle hayatını kaybetti.

Leningrad zaferini Ukrayna’nın tamamen kurtarılması ve Sivastopol’un kurtarılması takip etti. Yazın Başlayan Belarus taarruzu ile Minsk, Lvov ve Brest Nazi işgalinden kurtarılmış Kızıl Ordu Polonya’ya girmişti. Yıl sonuna gelindiğinde Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavya’da Nazi işgali son bulmuş, Bükreş, Belgrad ve Budapeşte kurtulmuştu.

Kızıl Ordu Hitler’i tarihin çöplüğüne süpürüyor

1945 yılı Nazilerin Sovyetler Birliği tarafından tarihin çöplüğüne atıldığı yıldır.

Yeni yıl Varşova’nın kurtarılması ve Nazi vahşetinin sembolü haline gelen Auschwitz Kampı’nın Kızıl Ordu tarafından özgürleştirilmesi ile başladı.

Kızıl Ordu Berlin kapılarına dayandığında Malta ve Yalta konferansları toplandı. 16 Nisan’da başlayan Berlin taarruzu 30 Nisan’da Hitler’in intiharı ve Berlin kumandanı Weidling’in kenti Sovyetler Birliği’ne teslim etmesi ile Sovyetler Birliği’nin kesin zaferi ile sonuçlandı.

9 Mayıs’ta artık Berlin’deki Reicshtag’ta orak-çekiçli kızıl bayrak dalgalanıyordu artık…

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Eski AKP’li vekilin damadına son 11 yılda 91 ihale

Sonraki İçerik

Silahlı saldırıda eşini ve kızını kaybetti: ‘Ölü taklidi yaparak kurtuldum’

İlgili İçerik

AB’den ABD’ye: Ticaret anlaşmasına bağlı kalınmalı
Dünya

AB’den ABD’ye: Ticaret anlaşmasına bağlı kalınmalı

İran, AB ülkelerinin Hava ve Deniz Kuvvetlerini ‘terör örgütü’ ilan etti
Dünya

İran, AB ülkelerinin Hava ve Deniz Kuvvetlerini ‘terör örgütü’ ilan etti

Trump yarın Putin’le görüşmeyi planlıyor
Dünya

Donald Trump’tan ‘uzaylılar’ açıklaması

FBI: Trump’ın evinde ‘çok gizli’ belgeler ele geçirildi
Dünya

Trump, Gazze Barış Kurulu’nun ilk toplantısına başkanlık edecek

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”
Dünya

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”

İran-ABD görüşmeleri öncesi sahada askeri yığınak
Dünya

İran-ABD görüşmeleri öncesi sahada askeri yığınak

Sonraki İçerik
Silahlı saldırıda eşini ve kızını kaybetti: ‘Ölü taklidi yaparak kurtuldum’

Silahlı saldırıda eşini ve kızını kaybetti: 'Ölü taklidi yaparak kurtuldum'

Gündem

Özgür Özel’den ‘9 Mart’ çıkışı: ‘Sözünüzde durun’

Özgür Özel’den ‘9 Mart’ çıkışı: ‘Sözünüzde durun’

Marmaray’da arıza: İşte çalışan duraklar

Ramazan’da Marmaray’a iftar yoğunluğu için ek sefer düzenlemesi

Meteoroloji ve AFAD uyardı: İstanbul dahil birçok kent için alarm verildi

Meteoroloji: Soğuk ve yağışlı hava ülke genelinde etkisini arttırıyor

Nuri Aslan: Dere yatağına bina değil, yaşam vadisi yapıyoruz

Nuri Aslan: Dere yatağına bina değil, yaşam vadisi yapıyoruz

CHP’li Sarıbal: “Bu asgari ücret emekçilerin sorununu çözmez”

CHP’li Sarıbal: “Destekler pamuk üretimini sürdürmek için yetersiz”

Meteoroloji’den yeni fırtına uyarısı

İstanbul Valiliği’nden fırtına ve kar uyarısı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okulda “selefi yemini” okutulmasına ilişkin soruşturma başlattı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okulda “selefi yemini” okutulmasına ilişkin soruşturma başlattı

CHP’li Emre: “Bir nesil gözümüzün önünde kayıp gitmektedir”

CHP’li Emre, polis intihar vakalarındaki artışı Bakan Çiftçi’ye sordu

Çin’de Bahar Bayramı tatili boyunca 2,8 milyardan fazla bölgeler arası seyahat yapıldı

Çin’de Bahar Bayramı tatili boyunca 2,8 milyardan fazla bölgeler arası seyahat yapıldı

CHP’li Emir: Ak Parti’lilere el altından aşı yapılıyor

CHP’li Emir’den Dervişoğlu’na “şantaj” yanıtı

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist