Donald Trump yönetiminde yeniden Amerikan yaptırımlarına maruz bırakılan Küba ile İran arasında dikkat çekici bir aşı anlaşması yapıldı. Havana’nın açıklamasına göre, Küba’da geliştirilmekte olan aşılardan birinin Faz-3 denemeleri İran’da da yapılacak. Karşılığında İran’a teknoloji transferi gerçekleştirilecek ve aşının başarılı olması halinde ortak üretime geçilecek.
AŞININ ADI ‘EGEMEN’
Anlaşma kapsamında, Küba’da geliştirilmekte olan dört aşı adayı arasından en ileri safhaya geçen Soberana 2, komşu İran’da da denenecek. ‘Egemen’ anlamına gelen Soberana aşısının Küba içindeki Faz-1 ve Faz-2 denemeleri tamamlandı. Kübalı yetkililer aşı için Havana’da da 150 bin gönüllünün katılacağı bir Faz-3 denemesi yapılacağını ancak ülke içindeki vaka sayılarının düşük olması nedeniyle yurtdışında da denemeler yapılması gerektiğini söyledi.
Küba’daki Finlay Aşı Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, bu sebeple Iran’daki Pasteur Enstitüsü ile işbirliği anlaşması imzalandı. Açıklamada, “Bu sinerji, iki ülkenin de SARS-CoV-2 virüsüne karşı aşılamada daha hızlı ilerlemesini sağlayacak” denildi. Kübalı yetkililer, bazı başka ülkelerin de Küba aşılarıyla ilgilendiğini ama İran’la anlaşmanın bir ilk olduğunu söyledi.
İRAN: TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE ORTAK ÜRETİM ÖN ŞARTIMIZDI
İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kiyanuş Cihanpur ise ülkedeki Faz-3 denemelerine 50 bin gönüllünün katılacağını söyledi. İranlı sözcü, insanlar üzerinde deneme yapılması için teknoloji transferini ve ortak üretimi ön şart olarak koştuklarını açıkladı.
İran Sağlık Bakanlığı, yerli üretim aşısının insanlar üzerindeki denemelerini geçtiğimiz ay başlatmıştı. Küba’da ise şu an dört farklı aşı adayının insanlar üzerindeki klinik denemeleri sürüyor.
HAMANEY BATI AŞILARINI YASAKLADI
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirdiği Havana ziyaretinde müttefikleri Küba’nın Covid-19 ile mücadele kapsamındaki biyoteknolojik başarılarından etkilendiğini söylemişti. Kübalı doktorlar da, pandeminin ilk günlerinde başta İtalya olmak üzere birçok ülkede tedavi için yardıma gitmeleriyle dikkat çekmişti.
İran’a yönelik yaptırımlar kağıt üzerinde sağlık malzemelerini kapsamasa da, birçok şirket Tahran’la tıbbi ihracattan kaçınıyor.
Küba ise şu an için ülke dışından aşı almak gibi bir plan açıklamadı. Küba hükümeti, 2021’in ilk yarısında nüfusunda kendi ürettiği aşılarlar aşılamayı planlıyor.
KÜBA’DA VAKALAR YENİDEN ARTIŞA GEÇTİ
Öte yandan, Küba’daki korona virüsü vakalarının Noel tatilinde ülke dışından akraba ziyaretine ve tatile gelen diaspora üyeleri nedeniyle yeniden artmaya başladığı açıklandı.
Ülkede 2021’İn ilk sekiz gününde 1767 vakaya rastlandığı, bunların yaklaşık yüzde 80’inin turistlerin kural ihlallerinden kaynaklandığı belirtildi.