Xi, bu ziyaret sırasında verdiği bir demeçte, Çin diplomasisinin temel kavramı olan insanlığın kader ortaklığının ortaklaşa inşa edilmesi düşüncesini sistematik olarak açıklayarak, büyük küresel zorluklarla nasıl başa çıkılacağına dair Çin planını ortaya koydu.
Dünyanın COVID-19 salgınından derinden etkilendiği geçen yıldan beri, adı geçen Çin planı, dönemin genel eğilimini iyi kavraması özelliğiyle düşündürücüdür.
Dört yıl önce, Yeni Yıl vesilesiyle Cenevre’de bulunan Xi Jinping, dünya ekonomisindeki durgunluk ve uluslararası durumdaki çalkantıların karşısında, “dünyamıza neler oldu ve biz neler yapabiliriz?” sorusuna şu cevabı getirdi:
” Çin planı, insanlığın kader ortaklığının yaratılması, ortak kazanç ve paylaşımın gerçekleştirilmesidir.”
İnsanlığın büyük bir gelişme, değişim ve ayarlama dönemi içinde olduğuna dikkat çeken Xi, bir dizi küresel soruna başarılı bir şekilde müdahale etmek için uluslararası toplumun ortaklık ilişkileri, güvenlik düzeni, ekonomik kalkınma, medeni iletişim ve ekolojik inşa gibi alanlarda çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.
İnsanlığın karşı karşıya olduğu güvenlik sorunlarına da değinen Xi Jinping, başlıca bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolünden özellikle bahsederek kuş gribi, Ebola, Zika ve diğer salgın hastalıkların uluslararası sağlık güvenliği için alarm zilleri çaldığını belirtti. Xi, Dünya Sağlık Örgütü’nün öncü rolü oynayarak salgının denetim ve gözetimi, bilgi, deneyim ve teknolojilerin paylaşımını güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
“Dünyada tamamen güvenli bir sığınak yoktür.” Cumhurbaşkanı Xi’nin önerisi, mevcut salgın durumu için çok değerlidir. Tüm taraflar, ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik anlayışını kavramalıdır.
Salgınla mücadelenin kritik döneminde, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping video konferans gibi yöntemlerle yabancı liderler ve uluslararası kuruluşların başkanlarıyla toplam 87 kez görüşme yaptı; Dünya Sağlık Asemblesi ve G20 liderlerinin COVID-19’la mücadele için özel zirvesi gibi 22 önemli ikili ve çok taraflı etkinliğe katıldı. Xi Jinping, uluslararası salgınla mücadele için dayanışma teşvik etti.
Geçtiğimiz bir yılda, Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) kuruluşundan bu yana en büyük ölçekli küresel acil insani yardım operasyonu gerçekleştirildi. 2020 yılının aralık ayı ortası itibarıyla Çin diğer ülkelere toplam 200 milyardan fazla maske, 2 milyardan fazla koruyucu giysi ve 800 milyon test kiti sağladı, 150’den fazla ülke ve 10 uluslararası kuruluşa salgınla mücadele için destek verdi, ihtiyaç duyan 34 ülkeye 36 tıp ekibini gönderdi.
Öte yandan aşı ar-ge çalışmalarında ön sıralarda bulunan bir ülke olan Çin, COVAX aşı projesine katıldı, BRICS Aşı Araştırma ve Geliştirme Çin Merkezi’ni kurdu. Brezilya, Endonezya, Mısır ve Türkiye dahil olmak üzere giderek daha fazla gelişmekte olan ülke Çin’den aşı alıyor.
İnsanlığın ortak kader topluluğunun inşası daha fazla ülke ve halk tarafından memnuniyetle karşılanıyor ve Birleşmiş Milletler’in (BM) belgelerine dahil edilmiştir.
2021 yılına girdik. Dünya, salgın sonrası dönemle nasıl yüzleşecek? Xi Jinping ilerleme yolunun yönünü belirliyor;
Dünya halkı dayanışma ve işbirliğiyle daha güzel bir geleceği yaratmalıdır.
Çin Uluslararası Radyosu (CRI)