Kilis’te, Antep fıstığında fitoplazma hastalığı bu yıl mevsimsel yağış azlığı ve sıcaklık nedeniyle fazla görülmesi üzerine Antep fıstığı bahçelerden örnekler alınarak analiz amaçlı Adana Zirai Mücadele ve Antep fıstığı Araştırma enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Kilis’te Antep fıstığı ağaçlarında sararma semptomu ile başlayan ve yaprak damarları arasında kuruma, yaprak boyutlarında küçülme olarak ortaya çıkan hastalıkla ilgili ise şu açıklamalarda bulundu:
Phytoplasma hastalığı ağaçlarının verimden düşmesine neden oluyor
“Hastalık 2014 yılında Candidatus Phytoplasma Solani olarak karakterize edilmiştir. İlimizde olduğu gibi Gaziantep, Nizip ve Şanlıurfa gibi antepfıstığı yetiştiriciliği yapılan il ve ilçelerde de yoğun olarak görülen bu Phytoplasma hastalığı ilimizde bu yıl mevsimsel yağış azlığı ve sıcaklık nedeniyle daha fazla artış göstermiştir. Antep fıstığı ağaçlarının verimden düşmesine neden olan bu hastalığın şu ana kadar bir Kimyasal Mücadelesi bulunmamakla birlikte Kültürel Tedbirlerle Mücadele yapılmaktadır.
Sulama önemli
Hastalığın görüldüğü bahçelerde budama yapılırken budama aletlerin hypochlor su ile dezenfekte edilmesi, budama artıkların tesisten uzaklaştırılması, hastalıklı ağaçlardan aşı kalemlerin alınmaması erken dönemlerde emici böcek ve psilida ya karşı mücadele yapılması ayrıca analiz sonucu bitki besin element eksikliği tespit edilen ağaçlarımıza gübre uygulaması yapılması, eğer imkanımız var ise sulama yapılması önemlidir. Kilis il sınırları içerisinde hastalıklı Antepfıstığı bahçelerden örnekler alınarak analiz amaçlı Adana Zirai Mücadele ve Antepfıstığı Araştırma enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmiştir” diye konuştu.
KAYNAK: İHA