Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Birleşik Kamu-İş: Açlık sınırı 23 bin 256, yoksulluk sınırı71 bin 48 liraya yükseldi

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, aralık ayı açlık-yoksulluk araştırması raporunu açıkladı. Açlık sınırının 23 bin 256, yoksulluk sınırı da 71 bin 48 liraya yükseldiği belirtilen raporda, “Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlanacak olan 22 bin 104 liralık yeni asgari ücret ise daha uygulanmadan açlık sınırının bin 152 lira altında kaldı. Diğer bir ifadeyle asgari ücret dört kişilik bir ailenin sadece 28 günlük beslenme harcamalarına yetecek. Yeni asgari ücret yoksulluk sınırının ise üçte birini bile karşılamıyor” denildi.

Yayınlanma Tarihi: 25 Aralık 2024 - 11:21:00
Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2024 - 11:35:18
Vatandaş salgını yardımsız geçirdi
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, aralık ayı açlık-yoksulluk araştırması raporunu açıkladı. Açlık sınırının 23 bin 256, yoksulluk sınırı da 71 bin 48 liraya yükseldiği belirtilen raporda, “Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlanacak olan 22 bin 104 liralık yeni asgari ücret ise daha uygulanmadan açlık sınırının bin 152 lira altında kaldı. Diğer bir ifadeyle asgari ücret dört kişilik bir ailenin sadece 28 günlük beslenme harcamalarına yetecek. Yeni asgari ücret yoksulluk sınırının ise üçte birini bile karşılamıyor” denildi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Aralık 2024 sonuçlarını açıkladı. Raporda, şu tespit ve görüşlere yer verildi:

“Açlık sınırının bir önceki aya göre 691 lira arttığı aralıkta gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 677 liralık artışla 47 bin 792 liraya çıktı. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 1 bin 367 lira arttı. 2024 yılının tamamında ise açlık sınırı 6 bin 773 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 17 bin 438 lira ve yoksulluk sınırı 24 bin 211 liralık artış kaydetti.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRINDAN BİN 152 LİRA DÜŞÜK

Açlık sınırı, bu yıl sonuna kadar 17 bin lira olarak uygulanan asgari ücretin 6 bin 46 lira üzerine çıktı. Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlanacak olan 22 bin 104 liralık yeni asgari ücret ise daha uygulanmadan açlık sınırının bin 152 lira altında kaldı.  Diğer bir ifadeyle asgari ücret dört kişilik bir ailenin sadece 28 günlük beslenme harcamalarına yetecek. Yeni asgari ücret yoksulluk sınırının ise üçte birini bile karşılamıyor. Buna göre ailede iki kişinin asgari ücretle çalışarak kazanacağı ücret bile yoksulluk sınırına ulaşmıyor.

2024 yılsonu enflasyonu TÜİK’e göre bile yüzde 46-47 seviyesinde gerçekleşecek. Yapılan yüzde 30 oranındaki zam 2025 yılı asgari ücretinin, daha başlangıçta 2024 yılı asgari ücretinin reel olarak yüzde 11-12 oranında altında kalmasına yol açacak. Bu reel gerileme enflasyonla mücadelenin tüm faturasının ücretlilere yüklenmek istendiğini ve ücretlileri zor bir yılın beklediğini de gösteriyor.

AÇLIK SINIRI

Ankara’da en fazla alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre, dengeli beslenebilmek için et- balık- yumurta için aylık olarak yapılması gereken harcanmanın tutarı aralıkta bir önceki aya göre 131 lira, yıllık olarak ise 2 bin 94 lira artarak 6 bin 631 lira oldu.

Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 8 lira, geçen yıla göre ise 105 liralık artışla 461 lira oldu.

Bir önceki aya göre 28 lira artarak 4 bin 591 liraya yükselen süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama son bir yılda ise 866 lira arttı. Meyve için harcanması gereken para önceki aya göre 427 lira arttı, geçen yılın aynı ayına göre ise 768 lira artarak 2 bin 267 lira oldu.  Sebze için harcaması gereken tutar ise önceki aya göre 100 lira azaldı, geçen yılın aynı ayına göre ise bin 174 lira artarak 3 bin 455 lira olarak hesaplandı.

Ekmek, un ve makarna gibi ürünler için yapılması gereken harcama aralıkta 138 lira artarak 2 bin 49 liraya, pirinç ve bulgur harcamaları 21 lira artarak 873 liraya çıktı. Yağ için yapılması gereken harcama ise 25 liralık artışla 626 liraya yükseldi. Şeker, bal, pekmez, reçel harcaması önceki aya göre 13 lira artarak bin 557 lira oldu. Aynı ailenin zeytin için yapması gereken harcama ise 746 lirada kaldı. Yetişkin erkek için 2.800, kadın için 2.200, genç için 3.000 ve çocuk için de 1.600 kalori esas alınarak yapılan hesaplamaya göre kasım ayı açlık sınırı yetişkin erkek için 6 bin 790 lira,

GIDA DIŞI HARCAMALAR

Yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı ihtiyaçların fiyat değişimleri de esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki ihtiyaçlarını “insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissetmeden” karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da aralıkta 47 bin 792 liraya yükseldi.

Aralıkta dört kişinin giyim ve ayakkabı harcamaları ortalama 2 bin247 liraya, barınma (kira dâhil) harcamaları ortalama 12 bin 665 liraya, ev eşyası harcamaları 5 bin 802 liraya, sağlık harcamaları 1.927 liraya yükseldi. Ulaştırma harcamaları 13 bin 597 liraya çıktı. Haberleşme harcamaları bin 429 liraya yükselirken eğlence ve kültür harcamaları bin 372 liraya çıktı, eğitim harcamaları bin 187 lirada kaldı. Tatil-otel harcamaları 5 bin 58 liraya ve çeşitli mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar 2 bin 506 liraya kadar çıktı.

YOKSULLUK SINIRI

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır şekilde yoksunluk hissi duymadan yaşayabilmesi için yapması gereken gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 2024 yılı sonunda 71 bin 48 liraya tırmandı. Yoksulluk sınırında yılın tamamındaki artış 24 bin 211 lira olarak hesaplanıyor.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Sonraki İçerik

Dervişoğlu’ndan kürsüde ‘asgari ücret’ tepkisi

İlgili İçerik

Körfez’deki saldırılar enerji piyasalarını sarstı
Ekonomi

Körfez’deki saldırılar enerji piyasalarını sarstı

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 25,38’e yükseldi

Deprem anının yeni görüntüsü ortaya çıktı
Ekonomi

İPA: Kart borcunun tamamını ödeyemeyenlerin oranı yüzde 50’yi aştı

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Emekli bayram ikramiyeleri ve aylıkların ödeneceği tarih belli oldu

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: Enflasyon ile vergilerin işçi ücretlerine iki aylık toplam faturası 268 milyar 714 lira oldu

Sonraki İçerik
İYİ Parti’li vekilden Doğu Perinçek’in suikast iddiasına ilk yanıt

Dervişoğlu'ndan kürsüde 'asgari ücret' tepkisi

Gündem

Eminönü Meydanı bu bayramda boş kaldı…

Eminönü Meydanı bu bayramda boş kaldı…

ABD, Orta Doğu’ya deniz piyadelerini sevk ediyor

ABD, Orta Doğu’ya deniz piyadelerini sevk ediyor

Çin’de havayolu yolcu seyahatleri şubatta yüzde 11 arttı

Çin’de havayolu yolcu seyahatleri şubatta yüzde 11 arttı

Putin: Arabuluculuk teklifleri için Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE’ye minnettarız

Putin: “Rusya, İran’ın yanında sadık bir dost ve güvenilir ortaktır”

ABD ve İsrail’den İran’ın Natanz nükleer tesisine hava saldırısı…

ABD ve İsrail’den İran’ın Natanz nükleer tesisine hava saldırısı…

Erdoğan seçim için tarih verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Nevruz mesajı

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”

Arakçi: “Savaş, tamamen ve kalıcı olarak sona erdirilmelidir”

CHP’li Gürer: “Son 7 yılda tekstil sektöründe 298 şirket konkordato ilan etti”

CHP’li Gürer: “Bayram sofraları borçla kuruluyor”

FBI: Trump’ın evinde ‘çok gizli’ belgeler ele geçirildi

Trump: “İran ile ateşkes yapmak istemiyorum”

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?

Özgür Özel’den Nevruz paylaşımı: “Bahar mutlaka gelir”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist