Etkinlik sektörünün, 16 Mart 2020 tarihinde getirilen pandemi kısıtlamaları sonrasında Temmuz ve Ağustos aylarında sadece 55 gün faaliyet gösterdiğini kaydeden Karasu. ‘’2021 yılında da tüm faaliyet alanları kapalı kalan etkinlik sektörü firmaları, 15 ay süren işsizlik döneminin sonunda dayanma güçlerini kaybederek yok olmanın eşiğine gelmiştir’’ ifadelerini kullandı.
Pandemi önlemleri kapsamında en uzun süre kapalı kalan sektörün etkinlik sektörü olduğunu vurgulayan Karasu, sektörün kısıtlamalar nedeniyle gelirlerin tamamının kaybolduğunu ancak kiralar, maaşlar, elektrik, su, iletişim faturaları gibi birçok işletme giderlerinin devam ettiğini söyledi. Sektör temsilcilerinin öz kaynaklarını nakde çevirmek için araçlarını ve demirbaşlarını satarak ayakta kalmaya çalıştığının altını çizen Karasu, buna karşın iflas ve kapanmaların da artarak sürdüğünü belirtti.
Etkinlik sektöründe bir milyondan fazla vatandaşın istihdam edildiğini söyleyen Karasu, ‘’Aileleriyle birlikte yaklaşık beş milyon vatandaşımızın ekmek kapısına 15 aydan bu yana kilit vuruldu. Mekan sahiplerinden çalışanlara kadar tüm sektör borç içinde. Ne krediler ödenebiliyor ne de SGK primleri. Bu mağduriyet giderilmezse pandemi sonrasında vatandaşlar düğün, davet, etkinlik, konferans düzenleyecek mekan bulamayacak’’ ifadelerini kullandı.
Sektörün kurtarılması için vakit kaybedilmeden adım atılmasını gerektiğini kaydeden Karasu, ‘’Sektörün en önemli talebi sicil affı. Özellikle pandeminin ilk dönemlerinde kredilerini ödeyemeyen işyeri sahipleri şu an yeni kredi kullanamıyor. Bu da sektörün tamamen kilitlenmesine neden oluyor. Sicil affı bir an önce çözülmeli’’ derken, ‘’Sektör temsilcilerinin biriken vergi ve SGK- BAĞKUR prim ödemeleri ve KGF kredileri 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmeli. 2019 ciroları dikkate alınarak 2020 ve 2021 yılları için organizasyon sektör bileşeni firmaların ciro kayıpları oranında hibe desteğinin sağlanmalı. Aktif çalışma dönemi başlayana kadar işletmelerden kira stopajı ve KDV’nin alınmamalı’’ ifadelerini kullandı.
‘’Sektörün tepeden tırnağa dayanacak gücünün kalmadı’’ diyen Karasu, ‘’Adım atılmazsa sektör, pandeminin etkilerini 3-4 yıl üzerinden atamayacak. Bu da binlerce vatandaşımızın işsiz kalması anlamına geliyor. Etkinlik sektörünün kurtarmak aynı zamanlar binlerce çiçekçiyi, kuaförü, fotoğrafçıyı, mobilyacıyı, beyaz eşyacıyı da kurtarmak demek. Yetkilileri çok geç olmadan, adım atmaya davet ediyorum’’ dedi.