Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Durdurulamıyor: Dolar tekrar uçuşa geçti!

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerini, enflasyondaki yükselişe ve Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınması TL'deki değer kaybına rağmen sürdürmesinin ardından 9.62'nin üzerine çıkarak yeniden rekor kırdı.

Yayınlanma Tarihi: 22 Ekim 2021 - 10:35:15
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2021 - 10:35:15
Durdurulamıyor: Dolar tekrar uçuşa geçti!
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ettiler. Bankacılar ise yabancı yatırımcı eksikliği göz önüne alındığında TL’nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere bakacaklarını belirtiyorlar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istediği faiz indirimlerine Eylül’de başlayan TCMB, dün de gevşeme döngüsüne beklentilerin ötesinde 200 baz puan indirim ile devam etti. TCMB politika faizini yüzde 16’ya çekti.

TCMB’nin Eylül ayının ilk günlerinde gerçekleşen yatırımcı toplantısında artık çekirdek enflasyona bakacağını ifade etmesi ve faiz indirimlerinin yakın olduğu yönündeki sinyalleri ile TL’de başlayan değer kaybı ise bugüne kadar nedereyse aralıksız devam etti.

YENİ REKOR: 9.62

Eylül ayına 8.3 civarından başlayan dolar/TL yeni rekor olan 9.62 seviyesine kadar yükseldi. TL, Eylül ayı başından beri dolar karşısında yüzde 13 değer kaybederek benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrıştı. TL’den sonra en çok değer yitiren Brezilya realinde kayıp yüzde 8’da kaldı. Ruble ise aynı dönemde dolar karşısında yüzde 3’e yakın değer kazandı.

Reuters’ın dün ve bu sabah görüşlerine başvurduğu altı ekonomist de enflasyonun Ekim ayında büyük ihtimalle yüzde 20’yi aşacağını hesapladı.

Gerçekleşen enflasyona göre reel olarak yüzde 4’e yakın negatif getiri sağlayan TL’de değer kayıplarının yavaşlayarak sürmesi bekleniyor. Barclays 2021 yıl sonu dolar/TL tahminini 9.7 olarak teyit etti.

Birçok bankacı TCMB’nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getirdi. TCMB ise faiz indirimlerine devam yönünde algılanan bir mesaj verdi, ancak bunun için yıl sonuna kadar “sınırlı” bir alanın kaldığını belirtti.

Goldman Sachs faiz kararı ardından yayımladığı notta, “Türkiye ekonomisi için temel sorunun büyümeden ziyade yüksek ve artan enflasyon olduğunu düşünüyoruz… Bu olguyu ve enflasyonun resmi hedefin dört katı olduğunu göz önüne aldığımızda, birincil sorunun enflasyon olduğunu ve faizlerin artması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz” dedi.

TCMB’nin enflasyondaki yukarı yönlü risklere rağmen faiz indirimlerinin devam edebileceği endişesi, indirime karşı çıktığı belirtilen PPK üyelerinin değiştirilmesi ve dolardaki küresel güçlü seyir dolar/TL’deki yükselişlerin ana nedeni olarak görülüyor.

Dolar/TL yeni rekor olan 9.53’e kadar yükselişi ardından bu sabah saat 0906’da 9.5005/9.5200 seviyesindeydi. Euro/TL aynı saatte 11.0443/10.0675, sepet bazında TL 10.2722/10.2937 seviyesindeydi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise 452/456 baz puandan kapandı.

ÜNLÜ BANKADAN ENFLASYON TAHMİNİ

JPMorgan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 16.7’den yüzde 19.9’a revize ederken 2022 için tahminini yüzde 14.5’ten yüzde 16.4’e yükseltti. JPMorgan TCMB için “enflasyonu hızlı şekilde düşürmenin bir politika önceliği olmadığına” da dikkat çekti. Ekonomistler son dönemde enflasyon beklentilerini özellikle de önümüzdeki yıl için belirgin yukarı revize ediyor. TCMB’nin 2022 tahmini ise piyasa gerçekleerinden olduça uzak olan yüzde 7.8 seviyesinde.

Ekonomistler bundan sonra 28 Ekim’de yayınlanacak olan enflasyon raporuna odaklanacaklar ve TCMB’nin iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlanılan kararlarında ne hedeflediğini anlamaya çalışacaklar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Yabancı yatırımcının çıkış yönlü işlemleri devam ediyor ve burada değişiklik beklemiyoruz. O yüzden TL’de lokal döviz hareketlerinin önümüzdeki dönemde daha belirgin etkili olacağını düşünüyoruz. Zaten bu etkiyi bir süredir hissediyoruz” dedi ve ekledi:

“Geçtiğimiz yıl lokaller döviz birikimlerini belirgin artırmışlardı. Bugün ise sınırlı azaltmaya devam ettiklerini görüyoruz. Lokallerin belirgin döviz birikimine yönelmiyor olmaları mevcut politikanın devam etmesi anlamına gelir. Ancak burada bir değişiklik olursa kurdaki hareket hızlanacabilir.”

KREDİ FAİZLERİ YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Öte yandan faiz indirimleri sonrası bankacıların bir diğer dikkat çektiği unsur tahvil ve kredi faizlerindeki yükseliş olmaya devam ediyor. Faiz indirimlerinin piyasa faizlerinde belirleyici olmadığı ticari faizlerin sınırlı yükselişi ile netleşmiş durumda.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde politika faizinde 300 baz puan indirime karşılık 400 baz puan yükseliş yaşandı. Bankacılar Reuters’ın bir analiz haberde de dikkat çektiği üzere düşük faiz ortamının bu şekilde tesis edilemeyeceği kanaatinde.

Bugün iç piyasada takip edilecek veri bulunmazken piyasa kapanışı sonrası S&P’nin Türkiye değerlendirmesi izlenecek.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Dikkat! 6 yıl erken emeklilik hakkı doğdu

Sonraki İçerik

Midye dolma sevenlere hayati uyarı!

İlgili İçerik

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Emekli bayram ikramiyeleri ve aylıkların ödeneceği tarih belli oldu

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: Enflasyon ile vergilerin işçi ücretlerine iki aylık toplam faturası 268 milyar 714 lira oldu

CHP’den belediye başkanlarının hastaneye sevk görüntülerine tepki
Ekonomi

TÜİK, şubat ayı enflasyonunu açıkladı

Erdoğan’ın duyurduğu sosyal konut projesinde detaylar belli oluyor
Ekonomi

Mart ayı kira artış oranı belli oldu!

SPK’dan 22 isme borsa yasağı
Ekonomi

ABD-İsrail’in İran’a saldırısı sonrası borsada düşüş

Sonraki İçerik
Midye dolma sevenlere hayati uyarı!

Midye dolma sevenlere hayati uyarı!

Gündem

Japonya’da 6 büyüklüğünde deprem

Ankara’da korkutan deprem!

İran’ın yeni Dini Lideri Hamaney’den ilk açıklama

İran’ın yeni Dini Lideri Hamaney’den ilk açıklama

FBI: Trump’ın evinde ‘çok gizli’ belgeler ele geçirildi

Trump: “İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceğim”

Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi’nde sefer sayısı yılın ilk iki ayında yüzde 32 arttı

Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi’nde sefer sayısı yılın ilk iki ayında yüzde 32 arttı

İBB, 20 bin öğrenciye kıyafet yardımı

İBB, 20 bin öğrenciye kıyafet yardımı

Gazeteci Enver Aysever gözaltına alındı

Enver Aysever hakkında tahliye kararı

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”

Arakçi: “İsrail, UNESCO Dünya Mirası alanlarını vuruyor”

Gazi katliamında yaşamını yitirenler 31’inci yıl dönümünde anıldı

Gazi katliamında yaşamını yitirenler 31’inci yıl dönümünde anıldı

Adıyaman Belediyesi, Mehmet Sadık Gürsoy Kütüphanesi’ni kente kazandırdı

Başkan Tutdere: “Depremin yaralarını yatırımlarla sarıyoruz”

MSB: Balistik füzelerin yaygınlaşması NATO için önemli bir güvenlik meselesi haline geldi

MSB: Balistik füzelerin yaygınlaşması NATO için önemli bir güvenlik meselesi haline geldi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist