Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin geçtiğimiz aylarda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Bazı milletvekillerince ‘prime takılanlar’ gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz. Prime takılanlar olmayacak” demişti.
Bilgin’in bu açıklamasının ardından AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, tarafından paylaşılan EYT düzenlemesinin detaylarında, “Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkına sahip. 9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar için geçerli olacak” ifadelerine yer verildi.
“EYT’DE KADEMELİ PRİM ŞARTI GETİRİLDİ”
Akbaşoğlu’nun ‘mevzuatı’ işaret etmesi üzerine sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, “8.9.1999 öncesi sigortalı olanlar için yaş koşulu kaldırıldı. Kadınlar 20 yıl erkekler 25 yılda emekli olabilecek. Ancak kısmi emeklilik (3600 gün) için yaş şartı korundu. EYT’de kademeli prim günü şartı! 5000 prim gün sayısı ile emekli olunamayacak. İşçilerin prim gün sayısı (1995-99 arası girişliler için) 5750-5975 gün arasında değişiyor. Bağkur ve Emekli Sandığı sigortalıları için kadınlarda 7200, erkekler ise 9 bin gün prim gün şartı var” dedi.
“EMEKLİLİKTE BİR GÜNE 20 YIL FARK”
Çelik, “9.9.1999 sonrası sigortalılar için kademeli geçiş yok. EYT kapsamından bir gün sonra 9.9.1999’da işe giren bir kadın işçi 20 yıl, bir erkek işçi ise 17 yıl daha geç emekli olacak. 1 güne 17 yıl, 1 güne 20 yıl fark olacak” ifadelerini kullandı.
“EYT’LİNİN İŞ YERİ DEĞİŞTİRMESİNİN ÖNÜ KAPATILDI”
Öte yandan Akbaşoğlu’nun açıkladığı, EYT düzenlemesinin maddelerinde yer alan, EYT’linin aynı iş yerinde çalışmaya devam etmesine ilişkin düzenlemeye Çelik, şu ifadeleri kullandı:
“EYT’liler en son çalıştıkları işyerinde 10 gün içinde tekrar çalışmaya başlarsa işverenlerin yüzde 5’lik sosyal güvenlik prim desteği Hazine tarafından karşılanacak. Böylece EYT’lilerin işyeri değiştirmesinin önü kapatıldı. İşverenlere destek, çalışana köstek!”
“EYT’LİLER DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ALACAK”
Ayrıca EYT’lilerin daha düşük maaş alacağı iddialarına ilişkin konuşan Akbaşoğlu, “EYT’lilerin daha az maaş alacağı ve farklı statüde olacağı asparagastır” dedi.
Akbaşoğlu’nun bu ifadelerine de yanıt veren Çelik, “8 Eylül 1999 öncesi için yaş şartı yok. Bu EYT’liler için önemli bir kazanım. Ancak 9 Eylül 1999 ve sonrası için kademe yok. Aylıklar için intibak yok. Bu düzenleme yeni sorunlar ve mağduriyetler yaratacak. 1 günle 17 yıl kayıp yaşanacak. EYT’lilerin aylıkları eski sisteme göre bağlanmayacak. EYT’lilerin aylık hakları da iade edilmelidir. EYT yasası aralık ayında çıksaydı aylıklar daha yüksek olacaktı. İntibak düzenlemesi olmazsa EYT’liler düşük aylıklar alacak. 2000’lere intibak düzenlemesi şarttır. Aylık bağlama oranları yükseltilmelidir” diye belirtti.
EYT’NİN YASALAŞACAĞI TARİH BELLİ OLDU
Akbaşoğlu, “Resmi Gazete’de yayınlandığında yürürlüğe girecek. 5 milyon vatandaşımızı süreç içerisinde etkileyecek. 2 milyon 250 bin çalışanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek. Emekliliği hak edenler tercihini kendisi yapacak. İnşallah bu hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda bunu görüşmeyi planlıyoruz. En geç haftaya Salı veya Çarşamba günü EYT’nin yasalaşmasını öngörüyoruz” dedi.
“EYT DÜZENLEMESİ ŞUBAT AYINDA RESMİ GAZETE’DE”
“Şubat ayında Resmi Gazete’de yürürlüğe girerek emeklilik başvuruları yapılabilecek” diyen Akbaşoğlu, “İster e-Devletten ister bizzat Sosyal Güvenlik Kurumları veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaat ederek emekli olmak için başvurabilecekler” ifadelerini kullandı.