Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Gelir, emlak ve çevre temizlik vergileri için kritik gün

Gelir vergisi beyanname dönemi ve elektrikte tarife değişiklikleri bugün itibarıyla başladı. Geçen yıla ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin, mart ayı sonuna kadar verilmesi ve verginin iki taksitte ödenmesi gerekiyor. İlk taksitin son ödeme tarihi ise 31 Mart.

Yayınlanma Tarihi: 1 Mart 2022 - 12:55:25
Güncelleme Tarihi: 1 Mart 2022 - 12:55:25
Gelir, emlak ve çevre temizlik vergileri için kritik gün
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Geçen yıla ilişkin yıllık gelir vergisi ile 2022 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi için ilk taksit dönemi resmen başladı. Buna göre gerçek kişiler tarafından 2021 yılında elde edilen ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan dolayı yıllık gelir vergisi beyannamesi 1-31 Mart döneminde verilecek.

Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, 2021 takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyanlarını elektronik ortamda yapacak.

Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşan mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) elektronik uygulamalarından “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden vergi dairesine gitmeden düzenleyebilecek.

Hazır Beyan Sistemi’ne, Başkanlığın internet sayfasından (www.gib.gov.tr) üzerinden 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

GEÇEN YIL 164 MİLYAR GELİR BEYAN EDİLDİ

GİB, Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyannameleri hazırlarken kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları elde eden kişilere ilişkin bilgileri Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, tapu, banka, PTT, inşaat ve sigorta şirketleri, TOKİ, elektrik, su, doğal gaz şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurum ve kuruluşlardan temin ediyor.

Geçen yıl 1 milyon 442 bin 786 mükellef kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarını Hazır Beyan Sistemi üzerinden bildirdi. Beyan edilen gelir 164 milyar 185 milyon 129 bin 974 lira oldu.

Hazır Beyan Sistemi ile mükelleflerin vergi dairesine giderek mükellefiyet kaydı açtırmalarına gerek kalmıyor. Mükellefler kendi kontrollerini yapıp, özel durumlarına uygun istisna, gider ve indirim gibi eklemeleri veya düzeltmelerini sistem üzerinden gerçekleştirerek beyannamelerini onaylayabiliyor. Ayrıca, geçmiş yıllara ait kanuni süresi içinde verilmeyen beyannameler de sistem üzerinden “pişmanlık talepli” veya “kanuni süresinden sonra” seçenekleriyle verilebiliyor.

GELİR VERGİSİ MART VE TEMMUZDA ÖDENECEK

  • 2021 yılı kazançlarına ilişkin 1-31 Mart döneminde verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yıl mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek.
  • Tahakkuk eden gelir vergisi GİB’e ait İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, kredi kartları, banka kartları veya banka hesaplarından, PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinde ödenebiliyor.
  • GİB, 2021’de elde edilen gelirin beyanına ilişkin vergiye gönüllü uyumlarını artırmak, mükellefleri bilgilendirmek ve yükümlülüklerini kolaylıkla yerine getirmelerini sağlamak amacıyla bilgilendirme çalışmalarını beyan dönemi süresince yürütecek.
  • Mükellefler, yıllık beyannamelerini doldururken ihtiyaç duydukları açıklama ve örnekler için her gelir unsuruna yönelik GİB’in hazırladığı rehber ve broşürlere “www.gib.gov.tr” adresinden ulaşabilecek.
  • Yıllık beyanname verme konusunda mükellefler GİB’in çağrı merkezi “Vergi İletişim Merkezi”ni (VİMER-189) arayarak her türlü bilgiyi alabilecek.

BEYANNAMENİN SÜRESİNDE VERİLMESİ GEREKİYOR

Mükellefler tarafından, yıllık beyannamede bildirilen gelirden, yıl içinde yapılan şahıs/hayat sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar gibi harcamaların, yasal şartları sağlanması halinde indirimi mümkün oluyor.

Konutlardan elde edilen kira gelirinin süresinde beyan edilmemesi veya eksik beyanı durumunda 2021 yılı için belirlenen 7 bin liralık mesken istisnasından yararlanılamıyor.

Mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamesini kanuni süresinden sonra vermesi durumunda vergi ziyaı cezası, gecikme faizi gibi cezai müeyyideler söz konusu olacağından, beyannamenin süresinde verilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor.

EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ MART-MAYIS DÖNEMİNDE ÖDENEBİLECEK

2022 yılı emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksiti ise 1 Mart-31 Mayıs döneminde ödenecek. Emlak vergisi, taşınmazın bulunduğu belediye tarafından yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor.

Konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalarıyla birlikte ödenirken iş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin ise her yıl emlak vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor.

Söz konusu vergilerin ikinci taksitleri ise 1-30 Kasım döneminde ödenecek.

Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları açısından önem taşıyor.

(AA)

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

LPG’ye bir zam daha yolda!

Sonraki İçerik

İstanbul’un şubat enflasyonu açıklandı

İlgili İçerik

SPK’dan 22 isme borsa yasağı
Ekonomi

ABD-İsrail’in İran’a saldırısı sonrası borsada düşüş

DİSK-AR: ”Dar gelirli gıda enflasyonunu daha çok hissediyor”
Ekonomi

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 11,9 milyona yükseldi

Sonuçlar paylaşıldı… İşte vatandaşların gelecek yıla dair beklentileri
Ekonomi

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 32 bin 365, yoksulluk sınırı 105 bin 425 liraya yükseldi

İstanbul alarm veriyor…
Ekonomi

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 834 bine ulaştı

Özgür Aybaş açıkladı… Sigaraya yeni zam
Ekonomi

Bir sigara grubuna daha zam!

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

BES-AR: “4 kişilik bir memur ailesinin 2026 Ocak ayı açlık sınırı 43 bin 415”

Sonraki İçerik
İstanbul’un şubat enflasyonu açıklandı

İstanbul'un şubat enflasyonu açıklandı

Gündem

Mahmut Arıkan: Bu faizci düzeni değiştirmek zorundayız!

Mahmut Arıkan: “Bölgemiz çok büyük risk altında”

Japonya’da 6 büyüklüğünde deprem

Malatya’da korkutan deprem!

Öcalan’dan ikinci 27 Şubat mesajı…

Öcalan: Yeni sürece uygun çalışmalar için daha fazla bekleme şansımız yoktur

Özgür Özel: ”Erdoğan’dan bir tek erken seçim sandığını istiyoruz”

CHP’nin ikinci bölge mitinginin adresi belli oldu!

İran’dan ABD Başkanı Trump’ın tehditlerine yanıt

Ali Laricani: “İran uzun bir savaşa hazır”

Burhanettin Bulut’tan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

CHP’li Bulut: “Emeklinin bayram ikramiyesine 1000 TL zammı bile çok gördüler”

Artistanbul Feshane’de “İlham veren kadınlar” buluşması

Artistanbul Feshane’de “İlham veren kadınlar” buluşması

Hamaney: “Siyonist rejime karşı güçlü bir cevap vermeliyiz”

Çin: İran’ın dini lideri Hamaney’in öldürülmesini güçlü şekilde kınıyoruz

AKP’li Güler’den emekli bayram ikramiyesi açıklaması

AKP’li Güler’den emekli bayram ikramiyesi açıklaması

Özgür Özel: “Vaat listesi açıklamıyoruz, bir sistem değişikliği ve büyük bir program ortaya koyuyoruz”

Özgür Özel: “Vaat listesi açıklamıyoruz, bir sistem değişikliği ve büyük bir program ortaya koyuyoruz”

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist