Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Gözler Merkez Bankası’nda: İşte piyasa kulislerine sızan faiz kararı

Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısındaki faiz kararına çevrildi. Açıklanacak kararda faiz değişikliğine gidilecek mi? Yılın altıncı faiz kararında sabit karar bozulacak mı?

Yayınlanma Tarihi: 23 Haziran 2022 - 09:12:53
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022 - 09:12:53
MB’nin eski Başekonomisti paylaştı: Ülkem için çok ama çok üzgünüm
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CNN Türk’ün haberine göre konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Enver Erkan açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: Birkaç aydır para politikasını sabit tutan Merkez Bankası, bu evrede artan enflasyon oranlarına karşı herhangi bir ana politika aracını devreye koymamıştır. Bu doğrultuda, para politikasının bütün fonksiyonlarını liraizasyon stratejisine devreden Merkez bankasının ortaya bir tepki mekanizması koyması yönünde bir U dönüşü hamlesi yapmasını beklemiyoruz. Merkez Bankası’nın 23 Haziran toplantısında faiz oranlarında bir değişim yapmamasını ve gevşek para politikası zeminini sürdürmesini öngörüyoruz.

Konjonktürel olgular çok lehte işliyor gibi görünmüyor. Son gelişmeler liranın daha da zayıflamasına zemin oluşturmuş durumda ve Türkiye’nin düşük faiz oranlarına bakılacak olursa, bu durum çok büyük bir değişime uğramayacak gibi. Bu evrede enflasyonun kontrol bandının dışındaki belirsiz ve yüksek görüntüsü, Türkiye’nin faiz oranları da ekonomik koşullardan bağımsız şekilde düşük kaldığından kırılganlık etkisini muhtemelen artıracak ve döviz talebinin artmasına neden olacaktır. Dünyanın geri kalan Merkez bankaları değişen finansal koşullar ve bu doğrultuda enflasyon sorununa karşı proaktif olma yolunda Fed’in ayak izlerini takip ederek faiz oranlarını artırmakta, Türkiye ise bu parasal ve finansal trendlerin dışında kalmaktadır.

“ALTERNATİF TEDBİRLER ALINMAKTADIR”

Ekonomi yönetimi bir genel uygulama içinde liraizasyon sağlama, faiz oranlarını düşük tutma ve büyüme odaklı ekonomi stratejisine bağlı kalmayı tercih ediyor. Bu uygulama kapsamında da faiz oranlarını yükseltmek yerine, lirayı desteklemek için gelire dayalı tahvillerin getirilmesi, bazı kredi kanallarının daraltılması ve ihracatçıların döviz gelirlerini satmaya teşvik edilmesi gibi alternatif tedbirler alınmaktadır.

Genel ekonomi çevreleri ise, faiz artırımları gerçekleştirmeden fiyat istikrarına işaret eden göstergeleri sürdürülebilir dengelerde tutulmasının imkan dahilinde olmadığını düşünmektedir. Türkiye, 20 Aralık’ta döviz getirisini garanti altına alan yeni lira bazlı mevduat ürününü devreye soktuktan sonra meydana gelen birkaç aylık fiyat stabilitesi, aradan geçen sürede emtia fiyatları nedeniyle cari dengenin kötüleşmesi, bozulan yatırım ortamı, Rusya – Ukrayna savaşının olumsuz global ekonomik etkileri, küresel enflasyon dalgası ve Fed gibi merkez bankalarının faizleri hızla artırmaya yönelmesi gibi faktörler ve bu global konjonktüre gerekli şekilde verilmeyen para politikası tepkisi itibariyle yeniden aşınmış bir görüntü içindedir.

Bu kapsamda da USDTRY kurunun yakın dönemde artış eğilimine hız verdiği görülmekle beraber, mevcut faktörlerin ilerleyen dönemde global resesyon tehdidi itibariyle azalan ihracat performansı gibi olumsuzluklar itibariyle de ağırlığını artırması beklenebilir. Finansal ortam, iç ve dış talebi etkileyen unsurlar ve büyüme – enflasyon dinamiklerinin genel denge yokluğu itibariyle daha zorlayıcı şartları içinde bulunduracaktır.

Bu değerlendirme ve risklerin yoğunluğuna rağmen, biz Merkez Bankası’nın planında herhangi bir faiz artırımı olmadığını ve faizlerde bir hareket olacaksa da bunun aşağı doğru olması yönünde çalışacağını değerlendiriyoruz.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI NE OLUR?

Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeki Yılmaz ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırması kesinlikle bekleniyor. Önümüzdeki süreçte 75 baz puan faiz artışı bekleniyor. Bizim de faiz artışına gitmemiz lazım. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi sabit bırakılacak gibi gözüküyor.

Fed önümüzdeki toplantıda faiz artırmasıyla altın fiyatlarında bir düşüş olabilir. Bugün Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıyla ons altın yükseldi. Bizim Merkez Banka’mızın faiz kararı sonrasında ise gram altın yükselebilir.”

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Yiğit Bulut ‘yanlışlıkla’ Erdoğan’ı hedef aldı, paylaşımı anında sildi

Sonraki İçerik

Ankara kulisi: Seçimi kaybedip krizi muhalefetin kucağına atacaklar

İlgili İçerik

İstanbul alarm veriyor…
Ekonomi

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 834 bine ulaştı

Özgür Aybaş açıkladı… Sigaraya yeni zam
Ekonomi

Bir sigara grubuna daha zam!

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

BES-AR: “4 kişilik bir memur ailesinin 2026 Ocak ayı açlık sınırı 43 bin 415”

Türkiye’nin konut fiyatının en değerli olduğu 10 ilçe açıklandı
Ekonomi

Konut satışlarında yeni dönem

TAB Gıda’nın halka arzına rekor katılım
Ekonomi

Merkez, enflasyon hedefi yerine tahmini yükseltti

İstanbullular dikkat! Yeni dönem 1 Ocak’ta başlıyor, son güne bırakmayın
Ekonomi

İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 20 zam kapıda!

Sonraki İçerik
Ankara kulisi: Seçimi kaybedip krizi muhalefetin kucağına atacaklar

Ankara kulisi: Seçimi kaybedip krizi muhalefetin kucağına atacaklar

Gündem

Özgür Özel: “Biz kendimize güveniyoruz, canlı yayın istiyoruz!”

Özgür Özel: “Biz kendimize güveniyoruz, canlı yayın istiyoruz!”

Özçağdaş: “Hedefimiz parasız, adil, eşitlikçi, laik eğitim”

CHP’li Özçağdaş: Milli Eğitim Bakanı, öğrencilerimizi ayrıştırmaya, fişlemeye devam ediyor

TBMM’deki komisyonda görev alacak yeni 3 üye belli oldu

Numan Kurtulmuş’tan “ortak rapor” açıklaması

İlhan Taşcı, AKİT TV hakkında RTÜK’e inceleme başvurusunda bulundu

İlhan Taşcı, “Aynı Yağmurlar Altında” dizisinin incelemesi için RTÜK’e başvurdu

İmamoğlu’ndan çiftçi mesajı: “İstanbul’da yaptık, tüm Türkiye’de de yapacağız”

‘Siyasal casusluk’ davasında ilk duruşma 11 Mayıs’ta

Beyoğlu Belediyesi’nden Ramazan öncesi sıkı denetim

Beyoğlu Belediyesi’nden Ramazan öncesi sıkı denetim

İstanbul alarm veriyor…

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 834 bine ulaştı

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ukrayna sorununu diplomasi yoluyla çözme çağrısı yaptı

Mozambik: Çin’in Afrika ülkelerine yönelik sıfır gümrük vergisi politikasını memnuniyetle karşılıyoruz

Kurtulmuş: ”Komisyonda kardeşlik cümlelerini kuracağız ve birlikte hareket edeceğiz”

Süreç Raporu komisyonda kabul edildi

CHP’li Emir: Ak Parti’lilere el altından aşı yapılıyor

CHP’li Emir: “Bu komisyon çalışmaları beklenen umudu doğurmamıştır”

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist