Piyasa veri ve analiz haberleri ile tanınan Bloomberg kanalının, salı günü yayınlanan IMF tahminlerine dayalı hesaplamalarına göre, Çin, 2026’ya kadar beş yılda dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasına, toplam artışın beşte birinden fazla katkıda bulunacak. Bloomberg’in analizi Çin’in Büyümesi, “Pandemi Sonrası Yıllarda Dünya Ekonomisine Yön Verecek” diyor.
Geçen yıl küresel GSYİH’nın, 1929 Büyük Buhran’ından bu yana savaş dönemleri dışında yaşanan en büyük şokta 2,8 trilyon dolar düşüşünden sonra; 2026’ya kadar olan dönemde küresel GSYİH’nın 28 trilyon dolardan fazla artarak 122 trilyon dolara çıkması bekleniyor.
IMF’ye göre, ABD ve Hindistan bu dönemde Çin’in ardından küresel büyümeye ikinci ve üçüncü en büyük katkı sağlayan ülkeler olacak. Tahminlere göre Japonya ve Almanya da yine ilk beşte yer alıyor.
Genel olarak IMF, 2026 yılına kadar % 3 hızına doğru yavaşlamadan önce, küresel ekonominin bu yıl, % 6 genişleyeceğini tahmin ediyor. Ayrıca, gelişmekte olan ekonomilerin daha büyük kayıplar vermesi ve daha yavaş büyümesi beklendiğinden, IMF önümüzdeki genişlemedeki büyümenin dengesiz bir şekilde yayılabileceği konusunda uyarıyor.
Uluslararsı Para Fonu, World Economic Outlook raporunda, “Salgın nedeniyle gelir eşitsizliğinin önemli ölçüde artması muhtemel” diyor ve “2020’de 95 milyon kişinin, pandemi öncesi tahminlere kıyasla aşırı yoksulluk eşiğinin altına düştüğü” tahminini yapıyor.
Bugünlerde yayınlanan kısa dönemli verilere bakıldığında da IMF tahminlerinin güncel dayanaklarınının izini sürmek mümkün.
Global Times’ın Cuma günü verdiği habere göre, Çin’in 2021 yılı 1. Çeyrek GSYİH’si son otuz yılın en yüksek büyümesi olan % 18,3 oranında artış gösterdi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Cuma günü yayınlanan veriler, perakende sektöründe yüzde 33,9, sabit varlık yatırımında yüzde 25,6 ve sanayi üretiminde ise yüzde 24,5lik artış gösteriyor.
Analistler, ikinci çeyrekte çift haneli bir büyüme kazanabilecek Çin’in GSYİH’sı konusunda iyimser. Global Times’a söz konusu verileri değerlendiren uzmanlar, tüm yıl için büyüme oranının yüzde 9’a ulaşabileceğini ve bunun hükümetin belirlediği yüzde 6 hedefinin çok üzerinde olduğunun altını çiziyor.
Temel ekonomik göstergelerin tümünün yüzde 20’nin üzerinde genişleyerek, yurtdışı talebinin arttığı ve yurtiçinde tüketimi canlandıran yukarı yönlü hareketin; tüm 2021 için cesaret verici bir başlangıç olduğu vurgulanıyor.
Bu ivme üzerine inşa edilen Çin ekonomisinin, dünya için bir büyüme motoru olarak hizmet ederek küresel ekonomiye en büyük katkıyı yapmaya devam edeceğini vurgulayan Çinli analistler de daha temkinli olmakla birlikte IMF uzmanlarıyla benzer bir öngörüye sahip.
Çin’in ekonomik ölçeğinin on yıl içinde ABD’nin ölçeğini geçmesini ve dünya ölçeğinde yeni bir ekonomik görünüm başlatmasını bekleyen uzmanlara göre, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ile Çin arasındaki farkın 2021 yılında daha fazla daralması bekleniyor.
2020 yılında Çin’in ekonomik hacmi, ABD’nin yaklaşık yüzde 70’i oranındaydı ve Çin ekonomisi, geçtiğimiz yıl pozitif bir büyüme elde eden tek büyük ekonomiydi.
Yön Haber