İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 2021 yılı asgari ücretiyle ilgili yazılı açıklama yaparak, taleplerini sıraladı. Koronavirüs pandemisinde asgari ücrette yapılacak artışın daha kritik hale geldiği ifade edilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:
Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün. Asgari ücret vergiden muaf tutulsun, AGİ hariç net olarak hesaplansın, yoksulluk sınırına vergi dilimi kaldırılsın.
Asgari ücret 2016 yılı öncesinde olduğu gibi yılda iki dilim halinde tespit edilsin, böylece asgari ücretli çalışanlar enflasyon karşısında korunsun. İşsizler için en az asgari ücret kadar geçim ücreti bağlansın.
Eğitimin yüz yüze yapılmasının uygun koşulları oluşturulana kadar, işçi-emekçi ailelerin eğitime erişim cihazları ve internet bağlantısı ücretsiz olarak sağlansın. Üç konfederasyonumuzun çağrısı dikkate alınsın ve asgari ücret insanca yaşanabilir bir seviyeye çekilsin.
Elektrik, su, doğalgaz gibi temel insani ihtiyaçlarda vergi yükü kaldırılsın. Sağlık ve eğitim ücretsiz olsun. Covid-19, sağlık emekçileri için olduğu gibi tüm fabrika ve işyerleri için meslek hastalığı olarak tanınsın.
Yaygın test yapılsın, ücretsiz izin kaldırılsın. Yerine ücretli izin uygulansın ve bilim insanlarının çağrısına uygun olarak tam kapanma işçileri de kapsayacak şekilde sağlansın. İnsanca yaşanacak ücret, güvenceli çalışma hayat ve çalışma şartları için işçi ve emekçilerin talepleri dikkat alınsın.
Açıklamada İstanbul’un yaşanılamaz bir şehir hale geldiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:
“İşçi ve emekçi kenti olan İstanbul, yaşam koşullarının imkansıza yaklaştığı bir il haline gelmiş durumdadır. Covid-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı ilk günlerde yaptığımız uyarılar ne yazık ki dikkate alınmadı ve bugün kentimizde tablo oldukça ağırlaşmış durumda.
“Kısıtlamalardan muaf tutuluyoruz”
İstanbul’un orta ve büyük ölçekli bütün fabrika ve işyerlerinde yüz binlerce işçi virüse yakalanmış, yüzlercesi hayatını kaybetmiştir. Özellikle sendikasız işyerlerinde durum oldukça vahimdir. Tek bir maske ile 8 – 10 saat çalıştırılan, servislere tıklım tıkış bindirilen işçiler, Tuzla tersaneleri işçileri, market çalışanları, inşaat işçileri hafta sonu kısıtlamalarından dahi muaf tutuluyorlar. Yaygın test, ücretli izin gibi taleplere ise kulaklar tıkanıyor.”
Açıklamada İstanbul’un nüfusunun mültecilerle birlikte 20 milyona çıktığı, 5 milyon 531 bin 781 kişi aktif sigortalı çalışan ve 1 milyon 203 bin işsiz olduğu hatırlatılarak, İstanbul’daki enflasyon tablosu şöyle aktarıldı:
İstanbul’da hanelerin yüzde 16,6’sı sobayla ısınmakta, toplam hane sayısının yüzde 44’ünde ısınma sorunu yaşanmaktadır.
Son bir yılda konut giderlerinde yüzde 10, elektrikte yüzde 5,75 doğalgazda yüzde 2.3, ulaşımda ise yüzde 25 artış yaşanmıştır.
İstanbul’da her yedi haneden biri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yardım talebinde bulunmuş durumda. Evde bir lokma ekmeği bulamayan insanların yardım çığlığı kentimizde giderek büyüyor.