Milyonlarca memur ve emekli, maaşlarına zam beklerken, oranı etkileyecek kritik veri önümüzdeki hafta açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verisini Kurban Bayramı tatili nedeniyle ertelediği 5 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00’da duyuracak.
6 aylık enflasyon rakamı netleştiğinde SGK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için refah payı hariç Temmuz zammı netleşecek. Merkez Bankası verilerine göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon oranının yüzde 18,50 olması bekleniyor. 6 aylık memur enflasyon farkı bu veriye göre yüzde 10,31 hesaplanırken, 6 aylık memur zammı da yüzde 16,31 oldu. Ancak kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 40-45 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE OLACAK?
Gerçek Gündem’de yer alan habere göre; temmuz ayının ilk haftasında çözüme kavuşturulacak iki konu yine memur ve emekli maaşları için olacak. En düşük memur maaşının yüzde 85’i aşan artışla 11 bin 848 liradan 22 bin lira bandına yükseltileceği konuşuluyor. Emekli Sandığı emeklileri için de bu zammın maaşlara yansıması bekleniyor. Aynı oranda artış sağlanması durumunda en düşük emekli aylığı 14 bin 670 TL düzeylerinde olacak. Ortalama rakam ise 17 bin TL seviyelerine gelecek.
Kamu işçisine yüzde 45, asgari ücrete yüzde 34 zam yapılmasının ardından en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lirada kalınca burada da bir artış beklentisi oluştu. Burada en düşük emekli maaşlarına da zam yapılması ihtimali gündeme geldi. Ancak bugüne kadar yapılan zam oranlarına bakıldığında refah payı ile birlikte yaklaşık 2 katı artış yapıldığı görülüyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN NELER KONUŞULUYOR?
Bu kapsamda yüzde 18,50’lik oran ile hesaplama yapıldığında en düşük emekli aylığının 8 bin 887 TL olabileceği belirtiliyor. Ancak enflasyonun iki katı artış yapılması durumunda ise yüzde 37’lik bir zam ile SGK ve Bağ-Kur en düşük emekli aylığı için 10 bin 275 TL rakamı konuşuluyor.
7 bin 500 TL üzerinde aylık alan SGK ve Bağ-Kur emeklileri içinse kademeli bir artış sağlanacak. 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin TL’nin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek. Zam oranı için masada olan rakamların yüzde 30 ila 40 arasında olabileceği öngörülüyor.
ÜÇ FORMÜL ÖNE ÇIKIYOR
Meclis’te kabul edilmesi beklenen emekli zammı düzenlemesi için üç formül öne çıkıyor. Yapılacak tüm artışın seyyanen zam olarak maaşlara yansıtılması ilk formül olurken, ikinci formülde ise oransal artış dahilinde aylıkların artırılması gündemde. Üçüncü olarak da oransal zammın üzerine refah payı artışı yapılabileceği tahmin ediliyor.
Ancak memur ve emekli için ek zamların yasal düzenleme ile çıkması gerekiyor. SGK ve Bağ-Kur emeklileri her ayın 17’si ila 28’i arasında ödeme alıyor. Memur emeklisi ve memur maaşları için ödeme tarihi daha erken olduğundan dolayı ek zamların tıpkı Ocak 2023 zam döneminde olduğu gibi daha sonra yatırılması öngörülüyor.